Vajdaság
A martonosi Emlékház a megbékélés háza legyen!
Martonoson ma délután Emlékház-múzeum nyílt a II. világháború minden áldozatának emlékére. Ugyanott leleplezték a néhai Forró Lajos, a 44-es megtorlások egyik helybeli ártatlan áldozata házának falán elhelyezett emléktáblát. Az avatón részt vett Dr. Menyhárt Attila, Magyarország szabadkai konzulja, Magyar Anna országgyűlési képviselő, Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester, Fodor István, a Zentai Községközi Levéltár igazgatója és Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ képviselője valamint többek között Kávai Szabolcs tartományi képviselő és Simor Márton szobrászművész.
Az emléktábla előtt üdvözlő szavakat elsőként Forró Lajos intézett az egybegyűltekhez. Örömét fejezte ki, amiért nagyapja háza visszakerült a család tulajdonába, és amely ház most, elsősorban Magyarország Külügyminisztériumának köszönhetően Emlékház lett.
Az Emlékházzal nem csak a mi mártírjainknak állítunk emléket, hanem a II. világháború minden idevaló áldozatának – mondta a kutató, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy ez a gesztus talán egyfajta kaput nyit a másik fél részéről is. A megbékélést és a megbocsájtást az hozhatja meg, ha együtt beszélünk minden áldozatról, mert az ellenség, csak addig ellenség, amíg fegyver van a kezében. Mi magyarok ismét bebizonyítottuk, hogy össze tudunk fogni egy közös cél érdekében, így ez az Emlékház nemzeti összefogásunk eredménye is- hangsúlyozta Forró Lajos.
Kávai Szabolcs tartományi képviselő úgy vélte szakítani kell azzal a visszatetsző felfogással, hogy a győztesek írják a történelmet, mert a győztesek meg is hamisíthatják a történelmet, azt a tudományt, amelyet senki nem állíthat aktuálpolitikai célok szolgálatába.
Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester azt hangoztatta, hogy ha emlékezünk, akkor tanulunk a történelemből, azért, hogy, ami a múlt hibája volt, ne ismétlődhessen meg újra. Őszintén kell visszapillantani, mert mindazok, akik hátat fordítanak a történelemnek, előbb-utóbb ismét szembekerülnek vele - közölte az elöljáró, arra figyelmeztetve, hogy ne engedjük meg, hogy a történelmet egy aktuális hatalom bazárként kezelje, kénye-kedve szerint válogasson belőle.
Ezt követően Nagy Vilma Ártatlanul kivégzettek balladája című versét Szőke Barnabásné adta elő.
Magyar Anna, Magyarország országgyűlési képviselője meggyőződését fejezte ki, hogy ez a mai rendezvény történelmi esemény. Az Emlékház létrejötte egy sorozat kiemelkedő eseménye, amely elégtétel lehet mindazoknak a helybelieknek a számára, akik érintettek a 44/45-ös délvidéki vérengzésben, akik hozzátartozói az ártatlanul és válogatott kegyetlenséggel megkínzott és kivégzett 25 martonosi magyarnak.
A háborús bűnökkel alaptalanul megvádoltak és legyilkoltak tízezreinek a nevét mossa egyre tisztábbra minden egyes olyan rendezvény, mint a mai - vélekedett az országgyűlési képviselő, aki szerint a martonosi Emlékház nem csak felhívja a figyelmet a múlt eltagadott, szégyenteljes szakaszára, hanem segít is a korszakról alkotott, egyelőre homályos képünk pontosabbá tételében. Csak az igazság elismerése vezet a megbékéléshez, a békés jövő felé. Az Emlékház emlékeztesse mindkét nemzetet, hogy ilyen tragédia ne történhessen még egyszer - emelte ki Magyar Anna.
Végezetül Fodor István levéltári igazgató beszédében, összegezve az elhangzottakat megelégedve nyugtázta, hogy a megbékélés törekvése kézzelfogható. Mint mondta, sok emlékházban járt már, de ez az első, amely vallási, nemzeti, nemzetiségi hovatartozás nélkül emléket állít mindazoknak az áldozatoknak, akik értelmetlenül vesztették életüket. Az Emlékház legyen egyúttal a megbékélés háza - indítványozta az igazgató.
Az emléktáblát istentisztelet keretében Savelin Zoltán helybeli plébános szentelte meg.
Ezt követően a helybeliek és a vendégek megtekintették az áldozatok és családtagjaik fotóiból összeállított kiállítást.
ro.
(Fotó: MTI)
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdaság AT Képviselőháza a tömegtájékoztatási és a médiáról szóló törvény (a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye 83/2014., 58/2015. és 12/2016) 83. szakaszára hivatkozva helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz, mert - mint Boris Bajić képviselőházi főtitkárhelyettes a Vajdaság Ma...
2018. JÚNIUS 22.
[ 12:54 ]
Ítéletidő sújtotta pénteken reggel Versecet , majd Pancsovát. A vihar károkat okozott, a víz elöntötte a pincéket.Versecen négyzetméterenként 60 mm csapadék hullott, ami az egy havi csapadékmennyiségnek felel meg. A vízelvezető rendszerek nem tudták elnyelni a rengeteg vizet, ezért a víz és a szennyvíz elárasztotta az...
2018. JÚNIUS 22.
[ 12:37 ]
Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.Nagyon nagy az érdeklődés a hajósok körében a regatta iránt, amelyet a Vajdaság Vizei közvállalat szervez, hogy népszerűsítse a tartomány vízi útjait, de a szervezők technikai okokból nem...
2018. JÚNIUS 21.
[ 8:53 ]
Beolvasás folyamatban