GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2012. november 21. [22:12]

A martonosi Emlékház a megbékélés háza legyen!

A martonosi Emlékház a megbékélés háza legyen!

Martonoson ma délután Emlékház-múzeum nyílt a II. világháború minden áldozatának emlékére. Ugyanott leleplezték a néhai Forró Lajos, a 44-es megtorlások egyik helybeli ártatlan áldozata házának falán elhelyezett emléktáblát. Az avatón részt vett Dr. Menyhárt Attila, Magyarország szabadkai konzulja, Magyar Anna országgyűlési képviselő, Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester, Fodor István, a Zentai Községközi Levéltár igazgatója és Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ képviselője valamint többek között Kávai Szabolcs tartományi képviselő és Simor Márton szobrászművész.
Az emléktábla előtt üdvözlő szavakat elsőként Forró Lajos intézett az egybegyűltekhez. Örömét fejezte ki, amiért nagyapja háza visszakerült a család tulajdonába, és amely ház most, elsősorban Magyarország Külügyminisztériumának köszönhetően Emlékház lett.
Az Emlékházzal nem csak a mi mártírjainknak állítunk emléket, hanem a II. világháború minden idevaló áldozatának – mondta a kutató, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy ez a gesztus talán egyfajta kaput nyit a másik fél részéről is. A megbékélést és a megbocsájtást az hozhatja meg, ha együtt beszélünk minden áldozatról, mert az ellenség, csak addig ellenség, amíg fegyver van a kezében. Mi magyarok ismét bebizonyítottuk, hogy össze tudunk fogni egy közös cél érdekében, így ez az Emlékház nemzeti összefogásunk eredménye is- hangsúlyozta Forró Lajos.
Kávai Szabolcs tartományi képviselő úgy vélte szakítani kell azzal a visszatetsző felfogással, hogy a győztesek írják a történelmet, mert a győztesek meg is hamisíthatják a történelmet, azt a tudományt, amelyet senki nem állíthat aktuálpolitikai célok szolgálatába.
Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester azt hangoztatta, hogy ha emlékezünk, akkor tanulunk a történelemből, azért, hogy, ami a múlt hibája volt, ne ismétlődhessen meg újra. Őszintén kell visszapillantani, mert mindazok, akik hátat fordítanak a történelemnek, előbb-utóbb ismét szembekerülnek vele - közölte az elöljáró, arra figyelmeztetve, hogy ne engedjük meg, hogy a történelmet egy aktuális hatalom bazárként kezelje, kénye-kedve szerint válogasson belőle.
Ezt követően Nagy Vilma Ártatlanul kivégzettek balladája című versét Szőke Barnabásné adta elő.
Magyar Anna, Magyarország országgyűlési képviselője meggyőződését fejezte ki, hogy ez a mai rendezvény történelmi esemény. Az Emlékház létrejötte egy sorozat kiemelkedő eseménye, amely elégtétel lehet mindazoknak a helybelieknek a számára, akik érintettek a 44/45-ös délvidéki vérengzésben, akik hozzátartozói az ártatlanul és válogatott kegyetlenséggel megkínzott és kivégzett 25 martonosi magyarnak.
A háborús bűnökkel alaptalanul megvádoltak és legyilkoltak tízezreinek a nevét mossa egyre tisztábbra minden egyes olyan rendezvény, mint a mai - vélekedett az országgyűlési képviselő, aki szerint a martonosi Emlékház nem csak felhívja a figyelmet a múlt eltagadott, szégyenteljes szakaszára, hanem segít is a korszakról alkotott, egyelőre homályos képünk pontosabbá tételében. Csak az igazság elismerése vezet a megbékéléshez, a békés jövő felé. Az Emlékház emlékeztesse mindkét nemzetet, hogy ilyen tragédia ne történhessen még egyszer - emelte ki Magyar Anna.
Végezetül Fodor István levéltári igazgató beszédében, összegezve az elhangzottakat megelégedve nyugtázta, hogy a megbékélés törekvése kézzelfogható. Mint mondta, sok emlékházban járt már, de ez az első, amely vallási, nemzeti, nemzetiségi hovatartozás nélkül emléket állít mindazoknak az áldozatoknak, akik értelmetlenül vesztették életüket. Az Emlékház legyen egyúttal a megbékélés háza - indítványozta az igazgató.
Az emléktáblát istentisztelet keretében Savelin Zoltán helybeli plébános szentelte meg.
Ezt követően a helybeliek és a vendégek megtekintették az áldozatok és családtagjaik fotóiból összeállított kiállítást.
ro.
(Fotó: MTI)


2018. január 20. [10:11]

A Kúla községhez tartozó Cservenkán egy albán nemzetiségű polgár házára fenyegető falfirkákat rajzoltak, amelyeket a tartományi kormány ma a legélesebben elítélt.Igor... >>

2018. január 19. [20:17]

Szép számú termelő, gazda jelenlétében tartották meg a Muzslai Petőfi Sándor MME emeleti termében a pályázati lehetőségekről, újabb törvényekről szóló tájékoztatót. Az... >>

2018. január 19. [13:14]

A jó szakma felér egy diplomával – ez a mottója a Szakma Kiváló Tanulója Versenynek, amelyen immár második alkalommal határon túli tanulók is indulnak. A Magyar... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.49 dinár
1 dollár 96.60 dinár
100 forint 38.39 dinár
100 dinár 260.42 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka