Vajdaság
SZTE: Könnyítés a vajdasági magyar felvételizőknek
A Szegedi Tudományegyetem nyílt napja a Kosztolányi Tehetséggondozó Gimnáziumban
Betűméret:             
Nyílt napot és pályaválasztási tanácsadást tartottak ma a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) illetékesei Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban. A felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókat Dr. Kothenc Mihály, az SZTE Tanulmányi Osztályának osztályvezetője ismertette, aki az általános tudnivalókon kívül a vajdasági magyarokat érintő jellegzetességeket is kihangsúlyozta.
A jelentkezés során a végzős középiskolás diákok első és legfontosabb feladata, hogy a megadott határidőn belül, azaz február 1-je és március 1-je között, regisztráljanak a www.felvi.hu weboldalon, ahol részletes információkat is találnak a felvételi eljárással kapcsolatban.
Újdonságnak számít az osztatlan tanárképzés bevezetése, melynek értelmében a diákoknak már most el kell dönteniük, hogy tanári pályára szeretnének-e lépni. Továbbá, hogy az orvos, gyógyszerész és fogorvos szakokon a választható felvételi vizsgatárgyak közül (biológia és fizika/kémia) mind a kettő emelt szintű érettségi kell hogy legyen. Az emelt szintű érettségi a többi szaknál nem kötelező, bár a magasabb pontérték elérése érdekében javasolt – érdemes átböngészni a ponthatárokat és számolni a lehetőségekkel.
Az emelt szintű érettségi tételének szándékát a területileg illetékes kormányhivatalnál jelezhetik az érintettek, bővebb információkat pedig a www.oh.gov.hu weboldalon találnak.
A szerbiai középiskolások számára könnyítés, hogy az érettségi bizonyítványukat középfokú komplex szerb nyelvvizsgaként ismerik el, illetve amennyiben a diák legalább két évig szerb nyelven hallgatott két közismereti tárgyat, és abból sikeres vizsgát tett, felsőfokú komplex szerb nyelvvizsgaként ismerik el az érettségi bizonyítványát.
A jelentkezés díja 9000 ft, amely összeg három szakirány megjelölését teszi lehetővé – a sorrend egyben a kívánt szakok rangsora is. További két szakirány még 2-2 ezer ft hozzáfizetéssel lehetséges. A jelentkezés március 1-jén lezárul, a jelentkezési lapokat kinyomtatva és hiteles aláírással ellátva, valamint a befizetett összegről szóló bizonylatot március 12-éig az oktatási hivatal budapesti címére kell elküldeni, lehetőleg ajánlott küldeményként, és a félreértések elkerülése érdekében ajánlatos a feladásról szóló bizonylatot is megőrizni. A dokumentumok pótlása, módosítása július 10-éig lehetséges. A felvételiről szóló döntések pedig legkésőbb július 23-án születnek meg. Erről minden érintett értesítést kap majd.
Amennyiben a határon túli hallgatók felvételt nyernek valamely magyarországi felsőfokú intézménybe, és elérik az államilag finanszírozott ponthatárt, a hallgatók jogosultságot szereznek arra, hogy a regionális ösztöndíj tanácsoknál megpályázzák a miniszteri ösztöndíjat, mellyel a havi pénzösszeg mellett egészségügyi biztosításra és kollégiumi szállásra is jogosultak lehetnek.
A tájékoztatás után a diákok az SZTE különböző karainak hallgatóitól kérhettek pályaválasztási tanácsokat, akik készségesen válaszoltak a diákok kérdéseire.
Gy. V.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az újvidéki csendőrség a nagykikindai rendőrséggel együtt több mint 200 migráns megtalálásában segédkezett Magyarkanizsa község területén. A belügyminisztérium közleménye szerint az illegális migráció visszaszorítására létrehozott munkacsoport folytatja munkáját. A Magyarkanizsa község területen elfogott...
2022. DECEMBER 2.
[ 13:39 ]
A matematikai és a számítástechnikai informatikai szak bemutatásával kezdődött meg a zentai tehetséggondozó középiskola nyílt nap- sorozata. Csütörtökön és pénteken a fentiekben megnevezett szakok kapcsán tájékoztatják az általános iskolák végzős tanulóit, illetve a szüleiket, december 6-án kedden pedig a...
2022. DECEMBER 1.
[ 18:28 ]
A Nikola Tesla Általános Iskolában járt Topolya polgármestere, ahol az elmúlt időszakban történt befektetések eredményeit tekintette meg. Jelentős előrelépés történt az energiahatékonyság terén, az utóbbi két évben mintegy 20 millió dinár értékben történtek fejlesztések. Szatmári Adrián polgármester...
2022. DECEMBER 1.
[ 18:20 ]
Beolvasás folyamatban