Vajdaság
Óbecse: Átadták rendeltetésének a Than-emlékházat

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai által bemutatott kísérletcsokorral kezdődött pénteken Óbecsén a Than fivérek újjáépített szülőházának avatóünnepsége: 1828-ban Than Mór, a jeles festőművész, 1834-ben pedig Than Károly, a kor egyik legkiemelkedőbb vegyésze látta meg itt a napvilágot..
A megnyitóünnepségen Vuk Radojević polgármester üdvözölte a vendégeket, akik között ott volt többek között Hoffmann Rózsa, Magyarország közoktatásért felelős államtitkára, Siteri Sándor, a szabadkai főkonzulátus konzulja, prof. dr. Jovan Bazić, a köztársasági oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési minisztérium segédminisztere, dr. Király Zoltán akadémikus, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Varga László, a VMSZ köztársasági képviselője, mgr. Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap elnökhelyettese, Slobodan Zlokolica tartományi képviselő, a Határon Túli Magyarok Osztálya, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület képviselői és még sokan mások.

A megjelenteket Hoffmann Rózsa államtitkár is köszöntötte, aki szerint a Than fivérek szellemiségét és példa értékű közösségi együttélésének üzenetét ezzel a korszerű tudásközponttal viszi tovább szülővárosuk, prof. dr. Jovan Bazić pedig azt emelte ki, hogy ezzel a nemes misszióval a fiataloknak nyitnak új kapukat a valódi értékek és a tolerancia felé.

Pásztor István mind a magyar, mind a szerb kormánynak köszönetet mondott azért, hogy ez a létesítmény elkészülhetett, amely a kulturális örökség ápolása mellett kutatási és idegenforgalmi célokat is szolgál majd. A Tartományi Műemlékvédelmi Intézet képviseletében Sava Stražmešterov kapott szót, majd a rendezvény fővédnöke, az óbecsei származású dr. Király Zoltán akadémikus tolmácsolta a Than-emlékház üzenetét.

Than Mór munkásságát dr. Marosi Ernő akadémikus, Than Károly szakmai életútját pedig dr. Tömpe Péter akadémikus mutatta be: előbbi híresség a 19. századi magyar festészet jelentős alakja, az akadémizmus és historizmus mestere, a magyar freskófestés úttörője, utóbbi nevéhez a gyógyszerészoktatás megszervezése, az első magyar gyógyszerkönyv megszerkesztése, a magyar gyógyszeripar tudományos alapjainak letétele és elindítása fűződik. Dr. Tömpe Péter emlékérmet adott át a Than Fivérek Értelmiségi Kör elnökének, Bonifárt Lászlónak, a Szegeden gyógyszerésznek tanuló egykori Bolyai-s diákot, Glässer Eriket pedig kutatásaiért értékes ajándékkal jutalmazta.

Miután dr. Hoffmann Rózsa és prof. dr. Jovan Bazić ünnepélyesen átvágta a szalagot, Bonifárt László mondott pohárköszöntőt, majd megtekintésre ajánlotta a Than fivéreknek szentelt emlékszobákat, a kiállítást és az interaktív parkot.

Az eredeti Than-szülőház – egyébként már olyan rossz állapotban volt, hogy bontás után teljesen újjá kellett építeni – rendeltetése szerint ezentúl a tudományok és a művészetek szépségének, az emberi kreativitásban rejlő lehetőségeknek a bemutatására szolgál. Az emlékház felépítése a Tartományi Nagyberuházási Alapnak, működése pedig a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhető. Az épület végleges funkcióját a harmadik fázis befejezése – a tetőtér, az udvari rész és a nyári színpad megépítése – után nyeri el.

F. R.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Halálos kimenetelű közúti szerencsétlenség történt szombat reggel valamivel 6 óra után Szabadkán Szentkút közelében. Egy BMW személygépkocsi lesodródott az útról, majd valószínűleg több perdülés után egy szántón állt meg. Az anyósülésen helyet foglaló D.M. (1998) a helyszínen életét vesztette, a sofőr, L.G....
2019. FEBRUÁR 16.
[ 11:28 ]
Valamennyivel kevesebben tüntettek péntek kora este Szabadkán, mint egy héttel ezelőtt. Most is 18 órakor volt a gyülekező a Jadrannál, és ismét ugyanazon az útvonalon sétáltak, amelyen első alkalommal. A szervezők nevében Szűcs Dávid elmondta, hogy nagyon sokan feltették nekik a kérdést az első tiltakozó séta után,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:55 ]
A szerb kormány mai döntése értelmében, amelyet az egészségügyi minisztérium javaslatára hozott, február 18-a és 24-e között a vajdasági iskolákban sem lesz tanítás az influenzajárvány miatt. A diákok február 25-én, hétfőn ülnek újra az iskolapadba, közölte a tartományi kormány. Egy héttel tovább tart a téli...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:18 ]
Beolvasás folyamatban