Vajdaság
Óbecse: Átadták rendeltetésének a Than-emlékházat

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai által bemutatott kísérletcsokorral kezdődött pénteken Óbecsén a Than fivérek újjáépített szülőházának avatóünnepsége: 1828-ban Than Mór, a jeles festőművész, 1834-ben pedig Than Károly, a kor egyik legkiemelkedőbb vegyésze látta meg itt a napvilágot..
A megnyitóünnepségen Vuk Radojević polgármester üdvözölte a vendégeket, akik között ott volt többek között Hoffmann Rózsa, Magyarország közoktatásért felelős államtitkára, Siteri Sándor, a szabadkai főkonzulátus konzulja, prof. dr. Jovan Bazić, a köztársasági oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési minisztérium segédminisztere, dr. Király Zoltán akadémikus, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Varga László, a VMSZ köztársasági képviselője, mgr. Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap elnökhelyettese, Slobodan Zlokolica tartományi képviselő, a Határon Túli Magyarok Osztálya, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület képviselői és még sokan mások.

A megjelenteket Hoffmann Rózsa államtitkár is köszöntötte, aki szerint a Than fivérek szellemiségét és példa értékű közösségi együttélésének üzenetét ezzel a korszerű tudásközponttal viszi tovább szülővárosuk, prof. dr. Jovan Bazić pedig azt emelte ki, hogy ezzel a nemes misszióval a fiataloknak nyitnak új kapukat a valódi értékek és a tolerancia felé.

Pásztor István mind a magyar, mind a szerb kormánynak köszönetet mondott azért, hogy ez a létesítmény elkészülhetett, amely a kulturális örökség ápolása mellett kutatási és idegenforgalmi célokat is szolgál majd. A Tartományi Műemlékvédelmi Intézet képviseletében Sava Stražmešterov kapott szót, majd a rendezvény fővédnöke, az óbecsei származású dr. Király Zoltán akadémikus tolmácsolta a Than-emlékház üzenetét.

Than Mór munkásságát dr. Marosi Ernő akadémikus, Than Károly szakmai életútját pedig dr. Tömpe Péter akadémikus mutatta be: előbbi híresség a 19. századi magyar festészet jelentős alakja, az akadémizmus és historizmus mestere, a magyar freskófestés úttörője, utóbbi nevéhez a gyógyszerészoktatás megszervezése, az első magyar gyógyszerkönyv megszerkesztése, a magyar gyógyszeripar tudományos alapjainak letétele és elindítása fűződik. Dr. Tömpe Péter emlékérmet adott át a Than Fivérek Értelmiségi Kör elnökének, Bonifárt Lászlónak, a Szegeden gyógyszerésznek tanuló egykori Bolyai-s diákot, Glässer Eriket pedig kutatásaiért értékes ajándékkal jutalmazta.

Miután dr. Hoffmann Rózsa és prof. dr. Jovan Bazić ünnepélyesen átvágta a szalagot, Bonifárt László mondott pohárköszöntőt, majd megtekintésre ajánlotta a Than fivéreknek szentelt emlékszobákat, a kiállítást és az interaktív parkot.

Az eredeti Than-szülőház – egyébként már olyan rossz állapotban volt, hogy bontás után teljesen újjá kellett építeni – rendeltetése szerint ezentúl a tudományok és a művészetek szépségének, az emberi kreativitásban rejlő lehetőségeknek a bemutatására szolgál. Az emlékház felépítése a Tartományi Nagyberuházási Alapnak, működése pedig a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhető. Az épület végleges funkcióját a harmadik fázis befejezése – a tetőtér, az udvari rész és a nyári színpad megépítése – után nyeri el.

F. R.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Horgos központjában 2010. óta áll Szent István szobra, Simor Márton szegedi művész alkotása. A helybeliek azóta, minden évben itt hajtanak fejet a nagy király előtt, alkalmi ünnepséget pedig hetedik alkalommal szerveztek. Elsőként Gutási Ákos atya megáldotta az új búzából sütött kenyeret, majd helyi műkedvelők...
2019. AUGUSZTUS 24.
[ 0:07 ]
Hivatalosan is véget ért az Oasis elnevezésű, középiskolásokat megszólító nyolc napos ifjúsági tábor a magyarkanizsai Tisza-parton. A 16 vajdasági középiskolából érkező gyerekek a több mint egy hét alatt különböző sport- és ügyességi játékokban mérhették össze tudásukat, emellett bővíthették ismereteiket...
2019. AUGUSZTUS 23.
[ 10:48 ]
Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke és Igor Mirović tartományi kormányelnök Topolyán járt. Megtekintették a folyamatban lévő beruházásokat és a jövőbeni tervekről is informálódtak. A házelnök és a kormányfő először az EM Commerce bútorgyárat tekintették meg, ahol a közelmúltban tartományi...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 20:38 ]
Beolvasás folyamatban