Vajdaság
Németh Zsolt: Vasárnap jó helyre kell tenni az X-et!
Magyarkanizsán és Horgoson járt a Magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára
Betűméret:             

Vajdasági körútja során kedd délelőtt Magyarkanizsán járt a Magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Németh Zsolt a Vajdasági Magyar Szövetség meghívására látogatott Vajdaságba.

Kíséretében volt Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete és Korsós Tamás, a szabadkai Magyar Főkonzulátus főkonzulja.

Magyarkanizsán Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője, a helyi önkormányzat és a párt helyi vezetőinek társaságában megtekintette a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményt, a kereteiben működő képtárat és művészkávézót, a Regionális Kreatív Műhelyt valamint a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ átadás előtt álló új épületét. A Városházán rövid időre benézett a szabadkai Magyar Főkonzulátus éppen zajló nyílt fogadónapjára, amelyen minden eddigi vajdasági kihelyezett konzuli fogadónap rekordját megdöntő, összesen 340 honosítási kérelmet vett át Kovács Gábor konzul és nyolc munkatársa.

Ezt követően a delegáció Horgosra látogatott, ahol az államtitkár virágot helyezett Szent István főtéri mellszobrára, megtekintette a készülőben lévő Művelődési Házat, majd személyes látogatást tett Huzsvár László nyugalmazott püspök horgosi otthonában, végül a helyi közösség épületében találkozott a Rákóczi Szövetség valamint más civil szervezetek képviselőivel.

- Örömömre szolgál, azt tapasztalom, hogy zajlik az élet a községben, folyamatban vannak a művelődési és oktatási jellegű beruházások Magyarkanizsán és Horgoson is, de jusson eszünkbe: ahhoz, hogy ez a folyamat folytatódjon, két dologra van szükség. Az egyik az, hogy március 16-án minél több embernek jó helyre sikerüljön behúzni az X-et. Jelenleg van egy magyar lista, a VMSZ listája, amely hogy ha több szavazatot kap, nagyobb parlamenti képviselethez jut, és akkor hatékonyabban lehet a kitűzött célokat, közöttük a művelődési és oktatási intézményeket is támogatni, amelyekkel már rendelkezik a közösség. A másik pedig, hogy április 6-án is minél nagyobb számban vegyenek részt a választáson, hiszen ez a lehetőség, hogy 104 év után először vehetnek részt a délvidéki magyarok a magyar országgyűlési választáson, még egyszer nem fog visszatérni, azaz az először történő szavazásnak a lehetősége nem tér vissza többé. Akkor sem, ha most már az lesz a rend, hogy a Magyar Országgyűlés átalakul Nemzetgyűléssé, és a budapesti parlamentben lesz képviselőjük az egész Kárpát-medence magyarjainak, akik mögött ott fog állni a világ magyarságának politikai támogatása. A délvidéki magyarok nagy számban vettek részt a magyar igazolvány kiváltásában, a honosításban, a regisztrációban, így már csak arra van szükség, hogy a választásokon is a vajdasági magyarok vegyenek a legnagyobb arányban részt, és akkor a nemzetrészek tekintetében a dobogóról nem lehet letaszítani a délvidéki magyarokat – nyilatkozta látogatása befejeztével Németh Zsolt államtitkár.

A parlamenti külügyi államtitkár vezette delegáció a kora délutáni órákban Horgosról Topolyára folytatta útját.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 3-a a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ez alkalomból a topolyai polgármester minden évben meglátogatja a községben működő, fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, egyesületeket. Szatmári Adrián, Topolyai község polgármestere munkatársaival hétfőn ellátogatott ezekbe...
2023. DECEMBER 5.
[ 13:10 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben került kiosztásra a magyar kormány adománya a kisgyermekeknek, akiknek a babacsomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából kézbesítették. Ezen a helyszínen 40 babacsomagot adtak át, a helybeli, nagybecskereki, lukácsfalvi, erzsébetlaki és szentmihályi szülők mellett első alkalommal voltak...
2023. DECEMBER 5.
[ 7:26 ]
Zentán rendezték meg a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) konferenciáját, amelyen a magyarországi és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés kiszélesítésének a lehetőségeiről tárgyaltak. Az összejövetel résztvevőit elsőként Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, az összejövetel egyik...
2023. DECEMBER 4.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban