Vajdaság
Pásztor készen áll a haladókkal való tárgyalásra

Az elkövetkező napokban Pásztor István, a VMSZ elnöke arra számít, hogy meghívás érkezik a Szerb Haladó Pártból a leendő kormányban való részvétellel kapcsolatos tárgyalásokra.

“Ez a lehetőség fennáll és az elkövetkező két-három napban sor is kerülhet az első találkozókra és tárgyalásokra. Arról szeretnénk megállapodni, hogy a mi prioritásaink hogyan építhetők be a leendő kormány programjába”, nyilatkozta Pásztor a Beta hírügynökségnek, hozzátéve, a VMSZ érdekelt abban, hogy a parlamenti többség része legyen, s operatív értelemben, államtitkári szinten részt vegyen a kormány munkájában.

A haladók fölényes választási győzelmét Pásztor “választási politikai cunamiként” értékelte, s hozzátette, ennyire fölényes győzelemre nem lehetett számítani, s most egészen legitim eljárás az, hogy a haladók köré csoportosuló koalíció egyedül vezesse az országot. “Mégis, úgy vélem, van lehetőség és mozgástér arra, hogy az együttműködésről tárgyaljunk”, tette hozzá Pásztor, aki a tartományi képviselőház elnökeként továbbra is úgy véli, hogy a haladók fölényes köztársasági választási győzelme nem elég ok a rendkívüli tartományi választások kiírására.

“Ez a választási eredmény a vajdasági polgárok aktuális politikai hangulatát tükrözi, de ez önmagában véve nem elegendő a választások kiírásához”, véli Pásztor, aki emlékeztetett arra, hogy a tartományi választások kiírását Vajdasági Statútuma és a tartományi képviselőháznak a képviselők megválasztásáról szóló határozata rendezi.

Eszerint a választásokat a képviselőházi mandátumok lejárta előtt 90 nappal írja ki a képviselőház elnöke, e határidő előtt csak a képviselőház feloszlatása esetén írhatja ki. A tartományi képviselőház elnöke feloszlathatja a tartományi parlamentet a tartományi kormány érvekkel alátámasztott javaslatára illetve akkor, ha nem szavaznak bizalmat a tartományi kormánynak, s a képviselőház ezt követően 30 napon belül nem választja meg az új kormányt.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A verbászi községi válságtörzs tegnapi ülésén, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet javaslatára, további óvintézkedéseket hozott a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Zárt helyiségben legfeljebb tíz személy lehet egyszerre, szabadtéren pedig száz fő a maximum. A vendéglátóhelyek 20 óráig...
2020. JÚLIUS 5.
[ 16:04 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 139 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, közülük négyen vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában a Vajdasági Klinikai Központ 31 olyan pácienst vett fel, akiknél kimutatták a koronavírus jelenlétét. Az intézmény emlékeztet, hogy a vírus terjedésének megfékezése és a...
2020. JÚLIUS 5.
[ 11:36 ]
Vajdaság minden tájáról, sőt az anyaországból is érkezett csapat a muzslyai határban megtartott, 37. aratóünnepségre. Az aratócsapatok a falu központjában, a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt gyülekeztek, ahol egy alkalmi művelődési műsorral kedveskedtek a műkedvelők, bemutatkozott a Harmatcsöpp és a Százszorszép...
2020. JÚLIUS 4.
[ 20:08 ]
Beolvasás folyamatban