Vajdaság
Vackor iskolába indul, én is...
Magyarkanizsán kezdte meg beiskolázási programjának kampányát az MNT
Betűméret:             

A magyar gyermekek anyanyelvű beiskolázásának támogatása a Magyar Nemzeti Tanács Oktatásfejlesztési Stratégiájában kiemelt helyet kapott. A Vackor iskolába indul, én is... elnevezésű beiskolázási program kampánynyitó rendezvényét az MNT Magyarkanizsán tartotta meg.

A helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épületében tartott rendezvényre a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény közeli épületének iskolai előkészítős kicsinyei látogattak el. A tavaly még óvodás elsősök büszkén meséltek az iskoláról, amit az ovisok nagy figyelemmel hallgattak, de bekapcsolódtak vendéglátóik alkalmi műsorába is.

Az MNT azon fáradozik, hogy programjai és támogatási formái ismeretében minél többen döntsenek úgy, hogy gyermekük magyarul induljon iskolába – nyilatkozta Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási tanácsosa.

- Minden magyar családhoz Vajdaság szerte szeretnénk eljuttatni azt az üzenetet, hogy a gyerek akkor tud a lehető legjobban fejlődni, akkor tudja a legtöbbet befogadni, hogy ha az anyanyelvén tanul. A szülők számíthatnak szeptember elsején is az elsős gyerekeik beiskolázási csomagjára, az iskolabuszok továbbra is működnek, akár a hálózat bővítését is betervezzük, ha kell. Az oktatás minőségi fejlesztését célzó pedagógus-képzés továbbra is intenzíven zajlik. A magyar oktatás, látszott itt a mai programban is, nagyon gyerekközpontú, interaktív élmény, teli pedagógiai módszerekkel. Az utolsó néhány évben nagyon sok képzést kaptak a pedagógusok, nagyon sokféle szemléletváltást célzó módszertani továbbképzésen vehettek részt, miszerint a gyerekek nem a padban kell, hogy üljenek és csak passzív befogadók legyenek. Immár negyedik éve zajlanak a magyar oktatásba beszólító programjaink, folyamatosan nyomon követjük, hogy mennyire vagyunk sikeresek, mennyire tudjuk megszólítani a magyar közösséget. Vannak elmozdulások pozitív irányban, abban az értelemben, hogy a gyerekek szülei egyre inkább hisznek abban, hogy jól járnak, ha gyerekeik a magyar oktatást választják, és ha kis mértékben is, de százalékarányban folyamatosan javul a statisztikánk, egyre több magyar gyerek vesz részt magyar oktatásban, mégis egy létszámcsökkenéssel kell folyamatosan szembenéznünk, hiszen a demográfiai mutatóink olyanok, amilyenek. Pozitív viszont az, hogy ott, ahol vegyes házasságban élnek a gyerekek, illetve azoknak a családoknak a száma, akik a nemzetiségükről ugyan nem nyilatkoznak, de mégis a magyar oktatást választják, megduplázódott a magyar oktatást választók körében.

A Magyar Nemzeti Tanács a Vackor program szórólapjait még a hét folyamán eljuttatja minden olyan vajdasági magyar családba, ahol ősztől iskolába indul a gyermek, a magyar beiskolázási program ismertetését pedig Vajdaság magyarok lakta településein folytatja tovább. Veselinov Ibolyától, az óvoda igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a Magyarkanizsához tartozó 13 településén 233, többségében magyar anyanyelvű iskolai előkészítős várja az első őszi becsöngetést.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 3-a a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ez alkalomból a topolyai polgármester minden évben meglátogatja a községben működő, fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, egyesületeket. Szatmári Adrián, Topolyai község polgármestere munkatársaival hétfőn ellátogatott ezekbe...
2023. DECEMBER 5.
[ 13:10 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben került kiosztásra a magyar kormány adománya a kisgyermekeknek, akiknek a babacsomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából kézbesítették. Ezen a helyszínen 40 babacsomagot adtak át, a helybeli, nagybecskereki, lukácsfalvi, erzsébetlaki és szentmihályi szülők mellett első alkalommal voltak...
2023. DECEMBER 5.
[ 7:26 ]
Zentán rendezték meg a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) konferenciáját, amelyen a magyarországi és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés kiszélesítésének a lehetőségeiről tárgyaltak. Az összejövetel résztvevőit elsőként Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, az összejövetel egyik...
2023. DECEMBER 4.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban