Vajdaság
Vackor iskolába indul, én is...
Magyarkanizsán kezdte meg beiskolázási programjának kampányát az MNT

A magyar gyermekek anyanyelvű beiskolázásának támogatása a Magyar Nemzeti Tanács Oktatásfejlesztési Stratégiájában kiemelt helyet kapott. A Vackor iskolába indul, én is... elnevezésű beiskolázási program kampánynyitó rendezvényét az MNT Magyarkanizsán tartotta meg.

A helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épületében tartott rendezvényre a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény közeli épületének iskolai előkészítős kicsinyei látogattak el. A tavaly még óvodás elsősök büszkén meséltek az iskoláról, amit az ovisok nagy figyelemmel hallgattak, de bekapcsolódtak vendéglátóik alkalmi műsorába is.

Az MNT azon fáradozik, hogy programjai és támogatási formái ismeretében minél többen döntsenek úgy, hogy gyermekük magyarul induljon iskolába – nyilatkozta Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási tanácsosa.

- Minden magyar családhoz Vajdaság szerte szeretnénk eljuttatni azt az üzenetet, hogy a gyerek akkor tud a lehető legjobban fejlődni, akkor tudja a legtöbbet befogadni, hogy ha az anyanyelvén tanul. A szülők számíthatnak szeptember elsején is az elsős gyerekeik beiskolázási csomagjára, az iskolabuszok továbbra is működnek, akár a hálózat bővítését is betervezzük, ha kell. Az oktatás minőségi fejlesztését célzó pedagógus-képzés továbbra is intenzíven zajlik. A magyar oktatás, látszott itt a mai programban is, nagyon gyerekközpontú, interaktív élmény, teli pedagógiai módszerekkel. Az utolsó néhány évben nagyon sok képzést kaptak a pedagógusok, nagyon sokféle szemléletváltást célzó módszertani továbbképzésen vehettek részt, miszerint a gyerekek nem a padban kell, hogy üljenek és csak passzív befogadók legyenek. Immár negyedik éve zajlanak a magyar oktatásba beszólító programjaink, folyamatosan nyomon követjük, hogy mennyire vagyunk sikeresek, mennyire tudjuk megszólítani a magyar közösséget. Vannak elmozdulások pozitív irányban, abban az értelemben, hogy a gyerekek szülei egyre inkább hisznek abban, hogy jól járnak, ha gyerekeik a magyar oktatást választják, és ha kis mértékben is, de százalékarányban folyamatosan javul a statisztikánk, egyre több magyar gyerek vesz részt magyar oktatásban, mégis egy létszámcsökkenéssel kell folyamatosan szembenéznünk, hiszen a demográfiai mutatóink olyanok, amilyenek. Pozitív viszont az, hogy ott, ahol vegyes házasságban élnek a gyerekek, illetve azoknak a családoknak a száma, akik a nemzetiségükről ugyan nem nyilatkoznak, de mégis a magyar oktatást választják, megduplázódott a magyar oktatást választók körében.

A Magyar Nemzeti Tanács a Vackor program szórólapjait még a hét folyamán eljuttatja minden olyan vajdasági magyar családba, ahol ősztől iskolába indul a gyermek, a magyar beiskolázási program ismertetését pedig Vajdaság magyarok lakta településein folytatja tovább. Veselinov Ibolyától, az óvoda igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a Magyarkanizsához tartozó 13 településén 233, többségében magyar anyanyelvű iskolai előkészítős várja az első őszi becsöngetést.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdődtek az Újvidéki Kikötő rekonstrukciójának és korszerűsítésének munkálatai, amelybe a DP World vállalat 30 millió eurót fektet be - jelentette be az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium. Új függőleges rakpartot, konténerterminált és gabonasiló építenek. Két éven belül megépül...
2022. MÁJUS 13.
[ 16:48 ]
A nagybecskereki Vojvodina szállóban rendezték meg a Szerbiai Katolikus Egyház szervezésében azt a szimpóziumot, amelynek a témája a romos templomok jövője volt. Az összejövetelen dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök elmondta, arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogyan is oldható meg ez a probléma, hiszen a...
2022. MÁJUS 12.
[ 19:11 ]
A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében szakmai megbeszélést tartottak ma az aracsi pusztatemplom konzerválásáról és fejlesztéséről, ahol összegezték a középkori épületen végzett eddigi revitalizációs munkálatok eredményeit. A pusztatemplom helyreállításának és állagmegóvásának összetettségéről szólva...
2022. MÁJUS 11.
[ 22:07 ]
Beolvasás folyamatban