Vajdaság
Tari: Ez a lista a hiteles emberek listája
A VMDK indul a nemzeti tanácsi választásokon
Betűméret:             

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) is indul az október 26-ára kitűzött nemzeti tanácsi választásokon. Csonka Áron megköszönte mindazoknak, akik aláírásukkal, munkájukkal támogatták a pártot, minek köszönhetően szeptember 23-án a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) kihirdette a VMDK – Csonka Áron elnevezésű jelöltlistát, amellyel kettőre nőtt az őszi nemzeti tanácsi választásokon induló magyar listák száma.

„A nemzeti tanácsokról szóló törvény változni fog, az első változtatások már megtörténtek, ez is igazolja, hogy négy évvel ezelőtt, amikor bojkottáltuk az MNT-választásokat, igazunk volt” – jelentette ki Csonka Áron. Hozzátette: a szerbiai alkotmánybíróság, az amúgy is gyenge nemzeti tanácsokról szóló törvényből számos pontot kiiktatott, tovább csorbította az eddig elért jogokat. „Programunkban következetesen szerepel a hárompilléres autonómia, amelynek része a perszonális autonómia” – mondta Csonka –, „ebben a helyzetben, amelyben a délvidéki magyarság van, amikor nagy az elvándorlás, nagy a hanyatlás, ki kell állunk mindezen törekvések mellett. Ebben a pillanatban ez csak egy módon lehetséges, ha részt veszünk a nemzeti tanácsi választásokon, bejutunk az MNT-be és alulról felfelé építkezve megpróbálunk rámutatni arra, hogy milyen irányba változzon a nemzeti tanácsi törvény, illetve milyen módon tudjuk megvalósítani a valós perszonális autonómiát. Elérjük, hogy a testületnek valós döntéshozatali joga legyen, a döntések megvalósításához hozzárendelt pénzeszközzel, valamint teljes körű államilag összeállított névjegyzékkel rendelkezzen” – fogalmazta meg a VMDK listájának céljait a névadó, Csonka Áron.

Tari István listavezető elmondta, hogy a délvidéki magyarság a legutóbbi balkáni háborúk legnagyobb vesztese, folyamatosan becsapták, átverték ezt a közösséget – fogalmazott. A nemzeti tanácsi választások négy évvel ezelőtt is bűnben fogantak – jelentette ki Tari, aki szerint nem a pártoknak kell összeállítani a választói névjegyzéket. „Rengeteg a hamisság ma is a nemzeti tanácsok körül, mert akik annyira hivatkoznak a civilekre, megfeledkeznek arról, hogy nem civil lét az a lét, amelyben a politikai pártok osztják le a civileknek a támogatásokat” – mondta a listavezető.

A VMDK – Csonka Áron listára vonatkozóan a listavezető elmondta: ez a lista a hiteles emberek listája, a jelöltek közel fele nő, sokan vannak a „nemzet napszámosai” közül: alkotók, tanárok, mérnökök. Az emberek az életükkel válaszolnak a fontos kérdésekre, azt gondolom, a választók fel fogják ismerni a hiteles embereket – fogalmazott Tari István.

Bacskulin István független jelölt több civil szervezet képviseletében indul az MNT-választásokon, a legfőbb célok között az ösztöndíjrendszer átalakítását tüntette fel, Almási Szilárd, .Most szervezet elnöke a politika hitelének visszaállítását hangsúlyozta a szerdai sajtótájékoztatón.

A VMDK – Csonka Áron lista részletes választási programja hamarosan elérhető lesz a párt honlapján, ahol a kampányprogramokról is értesülhetnek a választók – tudtuk meg a listaállítóktól.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagybecskereken a városháza előtti Szabadság téren gyűltek össze a környék motorosai, hogy hivatalosan is megnyissák számukra az idényt. A cél az, hogy felhívják magukra a közlekedésben szereplő autósok figyelmét, hogy a szép időnek köszönhetően megnő a motorosok száma az utakon, és a közlekedés résztvevői legyenek...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 15:13 ]
A közlekedési rendőrök szombaton este Bácskossuthfalván, a szokásos közlekedési ellenőrzés keretében megállítottak egy tehergépjárművet. A sofőrről hamarosan kiderült, hogy erősen ittas állapotban van. Ezt erősítette meg az alkoholszonda is, ami 2,18 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki. A teherautót azonnal...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 11:33 ]
A szabadkai rendőrség egy 17 éves fiút vett őrizetbe, miután marihuánát és amfetamint talált nála, de a házkutatás során egy hangtompítóval ellátott maroklőfegyver is előkerült. A rendőrök a fiú lakásának átkutatása során kb. 1 kilogram marihuánát, kisebb mennyiségű amfetamint és négy digitális, a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban