Vajdaság
Tari: Ez a lista a hiteles emberek listája
A VMDK indul a nemzeti tanácsi választásokon
Betűméret:             

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) is indul az október 26-ára kitűzött nemzeti tanácsi választásokon. Csonka Áron megköszönte mindazoknak, akik aláírásukkal, munkájukkal támogatták a pártot, minek köszönhetően szeptember 23-án a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) kihirdette a VMDK – Csonka Áron elnevezésű jelöltlistát, amellyel kettőre nőtt az őszi nemzeti tanácsi választásokon induló magyar listák száma.

„A nemzeti tanácsokról szóló törvény változni fog, az első változtatások már megtörténtek, ez is igazolja, hogy négy évvel ezelőtt, amikor bojkottáltuk az MNT-választásokat, igazunk volt” – jelentette ki Csonka Áron. Hozzátette: a szerbiai alkotmánybíróság, az amúgy is gyenge nemzeti tanácsokról szóló törvényből számos pontot kiiktatott, tovább csorbította az eddig elért jogokat. „Programunkban következetesen szerepel a hárompilléres autonómia, amelynek része a perszonális autonómia” – mondta Csonka –, „ebben a helyzetben, amelyben a délvidéki magyarság van, amikor nagy az elvándorlás, nagy a hanyatlás, ki kell állunk mindezen törekvések mellett. Ebben a pillanatban ez csak egy módon lehetséges, ha részt veszünk a nemzeti tanácsi választásokon, bejutunk az MNT-be és alulról felfelé építkezve megpróbálunk rámutatni arra, hogy milyen irányba változzon a nemzeti tanácsi törvény, illetve milyen módon tudjuk megvalósítani a valós perszonális autonómiát. Elérjük, hogy a testületnek valós döntéshozatali joga legyen, a döntések megvalósításához hozzárendelt pénzeszközzel, valamint teljes körű államilag összeállított névjegyzékkel rendelkezzen” – fogalmazta meg a VMDK listájának céljait a névadó, Csonka Áron.

Tari István listavezető elmondta, hogy a délvidéki magyarság a legutóbbi balkáni háborúk legnagyobb vesztese, folyamatosan becsapták, átverték ezt a közösséget – fogalmazott. A nemzeti tanácsi választások négy évvel ezelőtt is bűnben fogantak – jelentette ki Tari, aki szerint nem a pártoknak kell összeállítani a választói névjegyzéket. „Rengeteg a hamisság ma is a nemzeti tanácsok körül, mert akik annyira hivatkoznak a civilekre, megfeledkeznek arról, hogy nem civil lét az a lét, amelyben a politikai pártok osztják le a civileknek a támogatásokat” – mondta a listavezető.

A VMDK – Csonka Áron listára vonatkozóan a listavezető elmondta: ez a lista a hiteles emberek listája, a jelöltek közel fele nő, sokan vannak a „nemzet napszámosai” közül: alkotók, tanárok, mérnökök. Az emberek az életükkel válaszolnak a fontos kérdésekre, azt gondolom, a választók fel fogják ismerni a hiteles embereket – fogalmazott Tari István.

Bacskulin István független jelölt több civil szervezet képviseletében indul az MNT-választásokon, a legfőbb célok között az ösztöndíjrendszer átalakítását tüntette fel, Almási Szilárd, .Most szervezet elnöke a politika hitelének visszaállítását hangsúlyozta a szerdai sajtótájékoztatón.

A VMDK – Csonka Áron lista részletes választási programja hamarosan elérhető lesz a párt honlapján, ahol a kampányprogramokról is értesülhetnek a választók – tudtuk meg a listaállítóktól.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A burnout (kiégési) szindróma felismerése, megelőzése és kezelése címmel tartott foglalkozást pedagógusok számára pénteken a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. Az előadókkal, illetve Jerasz Anikóval, a Központ megbízott igazgatójával beszélgettünk a programról. Jerasz Anikó elmondta,...
2023. MÁJUS 26.
[ 18:11 ]
Magyarkanizsán, a polgármesteri kabinetben péntek délelőtt ünnepélyesen aláírták a helyi szintű nemi egyenjogúsági európai alapokmányt (Európai charta a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről a helyi életben), amit a Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület március 31-én fogadott el. Miután a polgármester...
2023. MÁJUS 26.
[ 15:55 ]
Jelenlegi összetételében a 22. ülését tartotta csütörtökön a topolyai községi képviselő-testület. A község területén fekvő mezőgazdasági földterületek 2023. évi védelmi, rendezési és használati programjának javaslata szerepelt napirenden. A közvilágítási rendszernek az energiatakarékossági intézkedések...
2023. MÁJUS 26.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban