Vajdaság
A Magyar Egység Párt nem vesz részt a nemzeti tanácsi választásokon

A Magyar Egység Párt nem vesz részt az október 26-ára meghirdetett nemzeti tanácsi választásokon, döntött a párt vezetősége.

"A Magyar Egység Párt véleménye szerint, a nemzeti tanácsokról szóló törvény eleve nem ruházott lényeges hatásköröket a nemzeti tanácsokra. A nemzeti tanácsok nem rendelkeznek végrehajtási és jogszabályalkotó hatáskörrel. A véleményezési és javaslattételi jog sajnos túl kevés, hogy a nemzeti tanácsok tényleges autonómiát jelentsenek a nemzeti kisebbségnek. Az alkotmánybíróság döntése tovább csökkentette a nemzeti tanácsok eleve szerény hatáskörét. Gyakran a nemzeti tanácsok címére érkeztek az elégedetleséget kifejező vélemények a nemzeti tanácsok munkájával kapcsolatban, pedig az adott törvényes megoldás értelmében a nemzeti tanácsok nem is nyújthattak többet a nemzeti kisebbségeknek. Ezek, a törvényből eredő akadályok nehezítették meg az MNT tevékenységét is az elmúlt időszakban.

A Magyar Egység Párt véleménye szerint, elsősorban a nemzeti tanácsokról szóló törvény gördített akadályokat az MNT elé, hogy az, a vajdasági magyarok tényleges autonómia iránti igényeit és elvárásait teljesítse. A Magyar Egység Párt úgy véli, hogy az MNT a szűk törvényes keretek között, pozitiv erdményeket is ért el az elmúlt időszakban, de az MNT távolról sem meríti ki a perszonális autonómia fogalmát és tartalmát, habár egyes politikusok Vajdaságban és Magyarországon is igyekeznek az MNT-t úgy bemutatni, mint a perszonalis autonómia magvalósításának a példáját.

Az ilyen politikai üzenetek nem szolgálják a vajdasági magyarok érdekeit, mert azt a látszatot keltik, hogy a vajdasági magyarok megvalósították a perszonális autonómiát. Az MNT csak az első lépcsője lehet a vajadsági magyarok tényleges autonómiájának, nem pedig annak a csúcsa.

Tényleges hatáskörrel és meghatalmazásokkal nem rendelkező MNT megválasztását a Magyar Egység Párt nem akarja támogatni. Lényegtelen, hogy az MNT milyen felállásban fog működni, az említett törvényből eredő akadályok miatt tevékenysége nem nyújt igazi autonómiát a vajdasági magyarok számára.

A Magyar Egység Párt nem akar, egy nem létező, virtuális autonómiát támogatni, mert tényleges hatáskörök hiányában az MNT csak a tényleges kisebbségi problémák megoldásának az elodázását szolgálja. Ezért a Magyar Egység Párt nem vesz részt a nemzeti tanácsi választásokon és tagjainkat és támogatóinkat is arra szólítjuk fel, hogy ne vegyenek részt a nemzeti tanácsi választásokon", áll a párt közleményében, amelyet Szmieskó Zoltán, az MEP elnöke írt alá.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Halálos kimenetelű közúti szerencsétlenség történt szombat reggel valamivel 6 óra után Szabadkán Szentkút közelében. Egy BMW személygépkocsi lesodródott az útról, majd valószínűleg több perdülés után egy szántón állt meg. Az anyósülésen helyet foglaló D.M. (1998) a helyszínen életét vesztette, a sofőr, L.G....
2019. FEBRUÁR 16.
[ 11:28 ]
Valamennyivel kevesebben tüntettek péntek kora este Szabadkán, mint egy héttel ezelőtt. Most is 18 órakor volt a gyülekező a Jadrannál, és ismét ugyanazon az útvonalon sétáltak, amelyen első alkalommal. A szervezők nevében Szűcs Dávid elmondta, hogy nagyon sokan feltették nekik a kérdést az első tiltakozó séta után,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:55 ]
A szerb kormány mai döntése értelmében, amelyet az egészségügyi minisztérium javaslatára hozott, február 18-a és 24-e között a vajdasági iskolákban sem lesz tanítás az influenzajárvány miatt. A diákok február 25-én, hétfőn ülnek újra az iskolapadba, közölte a tartományi kormány. Egy héttel tovább tart a téli...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:18 ]
Beolvasás folyamatban