Vajdaság
A Magyar Egység Párt nem vesz részt a nemzeti tanácsi választásokon
Betűméret:             

A Magyar Egység Párt nem vesz részt az október 26-ára meghirdetett nemzeti tanácsi választásokon, döntött a párt vezetősége.

"A Magyar Egység Párt véleménye szerint, a nemzeti tanácsokról szóló törvény eleve nem ruházott lényeges hatásköröket a nemzeti tanácsokra. A nemzeti tanácsok nem rendelkeznek végrehajtási és jogszabályalkotó hatáskörrel. A véleményezési és javaslattételi jog sajnos túl kevés, hogy a nemzeti tanácsok tényleges autonómiát jelentsenek a nemzeti kisebbségnek. Az alkotmánybíróság döntése tovább csökkentette a nemzeti tanácsok eleve szerény hatáskörét. Gyakran a nemzeti tanácsok címére érkeztek az elégedetleséget kifejező vélemények a nemzeti tanácsok munkájával kapcsolatban, pedig az adott törvényes megoldás értelmében a nemzeti tanácsok nem is nyújthattak többet a nemzeti kisebbségeknek. Ezek, a törvényből eredő akadályok nehezítették meg az MNT tevékenységét is az elmúlt időszakban.

A Magyar Egység Párt véleménye szerint, elsősorban a nemzeti tanácsokról szóló törvény gördített akadályokat az MNT elé, hogy az, a vajdasági magyarok tényleges autonómia iránti igényeit és elvárásait teljesítse. A Magyar Egység Párt úgy véli, hogy az MNT a szűk törvényes keretek között, pozitiv erdményeket is ért el az elmúlt időszakban, de az MNT távolról sem meríti ki a perszonális autonómia fogalmát és tartalmát, habár egyes politikusok Vajdaságban és Magyarországon is igyekeznek az MNT-t úgy bemutatni, mint a perszonalis autonómia magvalósításának a példáját.

Az ilyen politikai üzenetek nem szolgálják a vajdasági magyarok érdekeit, mert azt a látszatot keltik, hogy a vajdasági magyarok megvalósították a perszonális autonómiát. Az MNT csak az első lépcsője lehet a vajadsági magyarok tényleges autonómiájának, nem pedig annak a csúcsa.

Tényleges hatáskörrel és meghatalmazásokkal nem rendelkező MNT megválasztását a Magyar Egység Párt nem akarja támogatni. Lényegtelen, hogy az MNT milyen felállásban fog működni, az említett törvényből eredő akadályok miatt tevékenysége nem nyújt igazi autonómiát a vajdasági magyarok számára.

A Magyar Egység Párt nem akar, egy nem létező, virtuális autonómiát támogatni, mert tényleges hatáskörök hiányában az MNT csak a tényleges kisebbségi problémák megoldásának az elodázását szolgálja. Ezért a Magyar Egység Párt nem vesz részt a nemzeti tanácsi választásokon és tagjainkat és támogatóinkat is arra szólítjuk fel, hogy ne vegyenek részt a nemzeti tanácsi választásokon", áll a párt közleményében, amelyet Szmieskó Zoltán, az MEP elnöke írt alá.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újvidéken is megjelent a „fantombérlők” problémája. A szavazáson történő részvételre vonatkozó értesítést megkapták a Lázár cár sugárúton élő polgárok is, viszont több olyan személy nevére érkezett értesítés, akik nem az említett címen laknak. Erről a Zöld-Baloldali Front zombori bizottsága...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:21 ]
Az előttünk álló hétvégén tartják meg a Zentai Sportcsarnokban a 7. Gazdanapok rendezvényt, illetve annak keretében a hagyományos Mikulás-napi kiállítást, a helyi termékek bemutatóját, a 23. Nemzetközi Pálinkafesztivált, valamint a 11. Vajdasági Kulináris-és Élelmiszeripari Kiállítást. is. A Zentai Gazdakör...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:20 ]
Nincs a szokásos viháncolás, a diákok arcáról inkább egyféle döbbenet olvasható le, amikor hallgatják Bojana Gladović élettörténetét. A fiatal egészségügyi dolgozó 22 éves volt, amikor kolléganőjével munkába sietett. A társa gyorsan és nem az útviszonyoknak megfelelően hajtott, a kocsi egy jeges szakaszon megcsúszott,...
2023. DECEMBER 7.
[ 15:49 ]
Beolvasás folyamatban