Vajdaság
Tartományi ombudsman: Korlátozzák a nemzeti tanácsokra gyakorolt politikai befolyást
Betűméret:             

Az államnak az elkövetkező időszakban meg kell tennie azokat az intézkedéseket, amelyekkel biztosítja a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak munkájára gyakorolt politika befolyás csökkenését, tájékoztatott hétfőn a vajdasági ombudsman.

Az ombudsman a Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak négy éve című felmérésben arról szól, hogy az illetékes állami szerveknek biztosítaniuk kell, hogy a nemzeti kisebbségek tagjait függetlenül, objektívan és a szerkesztéspolitikára gyakorolt mindennemű befolyástól mentesen tájékoztassák anyanyelvükön.

A tartományi ombudsman azt javasolta a nemzeti tanácsoknak, hogy nagyobb mértékben működjenek együtt egymással, s hogy jogilag szabályozzák a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak koordinálása elnevezésű informális testületet tapasztalatcsere céljából, de annak céljából is, hogy közösen lépjenek fel az állammal szemben.

Az ombudsman azt is javasolta, hogy a minisztérium, amelynek illetékességi körébe tartozik az emberi és kisebbségi jogok védelme és előmozdítása, figyelmeztesse a helyi önkormányzatokat arra, hogy kötelesek tiszteletben tartani a nemzeti tanácsokról szóló törvényt.

A tartományi ombudsman azt is tanácsolta a nemzeti tanácsoknak, hogy a nemzeti kisebbségek tagjainak biztosítsák a jogaikról szóló képzés folytonosságát, különösen az oktatás, valamint a hivatalos nyelv- és írásmódhasználat területén, de azokon a területen is, amelyek legnagyobb jelentőséggel bírnak a kulturális és nemzeti identitás megőrzésében.

Olyan intézkedések és aktivitások megtételére is szükség van, amelyek lehetővé teszik a többségi nemzet számára, hogy megismerkedjen a nemzeti kisebbségek kultúrájával és hagyományaival, valamint a jogi előírások által garantált jogokkal is, áll a jelentésben. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zenta főterén műjégpálya nyílik - illusztráció
2023. DECEMBER 1.
[ 18:56 ]
A Legjobb Vajdaságból minőségjelzéssel ellátott tanúsítványokat adott át ma Újvidéken Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke. Mint elmondta, 2017-től kezdődően a tartomány 305 céget segített felszereléssel, munkahelyekkel. Ezeknek a vállalatoknak pedig mindössze öt százaléka van külföldi tulajdonban, a többi...
2023. NOVEMBER 29.
[ 18:15 ]
110 éves a magyarkanizsai Gyógyfürdő. Habár maga az évforduló nyáron van, minden évben november végén ünnepelnek, így az idén is így tettek. 1913. augusztus 10-én nyitotta meg Hermann Grünfeld, a gőztéglagyár tulajdonosa a Csodakút Artézi-fürdő Részvénytársaság első fürdőépületét, a mai fürdő alapobjektumát,...
2023. NOVEMBER 29.
[ 15:35 ]
Egy 58 éves nő életét vesztette, három személy pedig megsérült abban a közlekedési balesetben, ami kedden este 8 óra körül történt a Temerin és Szőreg közötti útszakaszon. A gépkocsit egy 83 éves férfi vezette, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, írja a 021. A kocsi másik két utasa könnyebben...
2023. NOVEMBER 29.
[ 11:22 ]
Beolvasás folyamatban