Vajdaság
Tartományi ombudsman: Korlátozzák a nemzeti tanácsokra gyakorolt politikai befolyást
Betűméret:             

Az államnak az elkövetkező időszakban meg kell tennie azokat az intézkedéseket, amelyekkel biztosítja a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak munkájára gyakorolt politika befolyás csökkenését, tájékoztatott hétfőn a vajdasági ombudsman.

Az ombudsman a Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak négy éve című felmérésben arról szól, hogy az illetékes állami szerveknek biztosítaniuk kell, hogy a nemzeti kisebbségek tagjait függetlenül, objektívan és a szerkesztéspolitikára gyakorolt mindennemű befolyástól mentesen tájékoztassák anyanyelvükön.

A tartományi ombudsman azt javasolta a nemzeti tanácsoknak, hogy nagyobb mértékben működjenek együtt egymással, s hogy jogilag szabályozzák a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak koordinálása elnevezésű informális testületet tapasztalatcsere céljából, de annak céljából is, hogy közösen lépjenek fel az állammal szemben.

Az ombudsman azt is javasolta, hogy a minisztérium, amelynek illetékességi körébe tartozik az emberi és kisebbségi jogok védelme és előmozdítása, figyelmeztesse a helyi önkormányzatokat arra, hogy kötelesek tiszteletben tartani a nemzeti tanácsokról szóló törvényt.

A tartományi ombudsman azt is tanácsolta a nemzeti tanácsoknak, hogy a nemzeti kisebbségek tagjainak biztosítsák a jogaikról szóló képzés folytonosságát, különösen az oktatás, valamint a hivatalos nyelv- és írásmódhasználat területén, de azokon a területen is, amelyek legnagyobb jelentőséggel bírnak a kulturális és nemzeti identitás megőrzésében.

Olyan intézkedések és aktivitások megtételére is szükség van, amelyek lehetővé teszik a többségi nemzet számára, hogy megismerkedjen a nemzeti kisebbségek kultúrájával és hagyományaival, valamint a jogi előírások által garantált jogokkal is, áll a jelentésben. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Temerin színeiben Fantázia nevű lovával Földes Luca nyerte a XI. Vajdasági Vágtát, ezzel pedig megvédte címét. A kishuszár döntőt Mátyus Ivett és Juka nevű lova nyerte Zombor színeiben. Habár Fantázia nehezen vette a startot, végül mindenkit megelőzve értek célba. Második lett Kishegyes színeiben Cékus Árpád Déva...
2023. MÁJUS 27.
[ 19:26 ]
Délben az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a XI. Vajdasági Vágta a szabadkai lóversenypályán. Az esemény ünnepélyes megnyitóján Bunford Tivadar, a Haló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke elmondta, hogy a lovasok ne ellenfeleket lássanak egymásban hanem sporttársakat. A Pannon RTV kérdésére dr. Pásztor...
2023. MÁJUS 27.
[ 13:20 ]
A burnout (kiégési) szindróma felismerése, megelőzése és kezelése címmel tartott foglalkozást pedagógusok számára pénteken a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. Az előadókkal, illetve Jerasz Anikóval, a Központ megbízott igazgatójával beszélgettünk a programról. Jerasz Anikó elmondta,...
2023. MÁJUS 26.
[ 18:11 ]
Beolvasás folyamatban