Vajdaság
VMSZ: Sok magyar polgár nem élhetett választójogával
Pásztor István levélben fordult Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterhez

A múlt vasárnap, október 26-án lezajlott nemzeti tanácsi választásokon Vajdaság településein számos magyar polgár nem élhetett a választás jogával, közli a Vajdasági Magyar szövetség.

Hétfőtől folyamatosak voltak a megkeresések mind a VMSZ központi illetve helyi irodáiban, mind a szabadkai, zentai, topolyai, kishegyesi, zombori és más községek önkormányzataiban. A polgárok jogos felháborodottságuknak adtak hangot amiatt, hogy amikor elmentek a szavazóhelyre, különböző okok miatt ugyan, de nem engedték őket szavazni. Számos esetben a polgárok maguk ellenőrizték a Köztársasági Választási Bizottság honlapján, szerepelnek-e a külön magyar névjegyzékben, és mivel megtalálták adataikat, akkor is nyugodt lélekkel mentek el szavazni, ha nem kaptak értesítést. Tegyük hozzá, joggal.

A Vajdasági Magyar Szövetség elkötelezett volt abban, hogy létrejöjjön a külön magyar választói névjegyzék. Pásztor István, a párt elnöke többször hangsúlyozta, pártja abban is elkötelezett, hogy a vajdasági magyarok élhessenek a választás jogával. Éppen ezért, már a választás éjszakáján kijelentette, utánajár a jelenségnek.

Miután tájékozódott a terepen történtekről, Pásztor István levélben fordult Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter asszonyhoz, amelyben jelezte, hogy a kialakult helyzetnek egyik oka mindenképpen az, hogy az előző nemzeti tanácsi választások, vagyis 2010 óta a városok és községek hivatalból semmiféle változtatásokat nem eszközöltek a külön választói névjegyzékekben: nem törölték az elhunytakat, nem azsurálták a más községbe költözőket, hogy csak néhány olyan alapfeladatot említsünk, amit az általános névjegyzékben folyamatosan végeznek.

Emellett számos visszaélésre utaló esetet is jelentettek, mint például az azonos kézírással és aláírással ellátott, több száz névre kiállított, a külön választói névjegyzékbe való felvételt kérvényező formanyomtatvány.

Pásztor István annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek az ilyesfajta szabálytalanságok, amelyek egyes helyeken akár a választás megismétlését is maguk után vonhatják, azt a javaslatot fogalmazta meg a miniszter asszony felé, hogy a jövőben ne tegyenek különbséget az általános és külön, esetünkben magyar választói névjegyzék között, a változásokat mindkettőbe vezessék be. Csakis így lesznek elkerülhetőek a jogos felháborodást okozó jelenetek a szavazóhelyeken a nemzeti tanácsi választások napján - közli a VMSZ sajtószolgálata.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Halálos kimenetelű közúti szerencsétlenség történt szombat reggel valamivel 6 óra után Szabadkán Szentkút közelében. Egy BMW személygépkocsi lesodródott az útról, majd valószínűleg több perdülés után egy szántón állt meg. Az anyósülésen helyet foglaló D.M. (1998) a helyszínen életét vesztette, a sofőr, L.G....
2019. FEBRUÁR 16.
[ 11:28 ]
Valamennyivel kevesebben tüntettek péntek kora este Szabadkán, mint egy héttel ezelőtt. Most is 18 órakor volt a gyülekező a Jadrannál, és ismét ugyanazon az útvonalon sétáltak, amelyen első alkalommal. A szervezők nevében Szűcs Dávid elmondta, hogy nagyon sokan feltették nekik a kérdést az első tiltakozó séta után,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:55 ]
A szerb kormány mai döntése értelmében, amelyet az egészségügyi minisztérium javaslatára hozott, február 18-a és 24-e között a vajdasági iskolákban sem lesz tanítás az influenzajárvány miatt. A diákok február 25-én, hétfőn ülnek újra az iskolapadba, közölte a tartományi kormány. Egy héttel tovább tart a téli...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:18 ]
Beolvasás folyamatban