Vajdaság
Magyarkanizsa: Ünnepség a pedagógusnap jegyében
Az idei Pedagógusnap kicsit más mint a korábbi években, elfásultság, letörtség, bizonytalanság jellemzi a pedagógusok közérzetét - mondta Vajda Attila a községi Pedagógusegyesület elnöke.
Betűméret:             

A pedagógusokat ünnepelték pénteken este a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben, ahol a község tanárai, tanító, óvónői mellett a rendezvényt megtisztelte jelenlétéve Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Bimbó Mihály a község elnöke, Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében, valamint Vadász Kávai Piroska a helyi közösség elnöke továbbá az oktatási-nevelési intézmények igazgatói.

- A tanítókat a nemzet napszámosaként is szokás emlegetni, hiszen valóban komoly munkáról van szó, és mint ahogy a napszámosokat sem fizetik meg mindig, ahogy kellene, így van ez a tanítókkal is, sajnos most éppen egy olyan folyamat része vagyunk, amikor a közszférában, és így a pedagógusoknál is, csökkennek a fizetések. Véleményem szerint ez nem az a terület, ahol a rendelkezéseket „fűnyíróként” kellene alkalmazni, amikor eddig sem voltak megfelelő a bérezés a pedagógia területén, erre sajnos sem, a tartomány sem pedig az önkormányzatban sem tudunk kihatni, ezt sajnos el kell fogadnunk – mondta Nyilas Mihály.

A titkár hangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy sok a probléma, a gond a felnőttek, a tanítók arcán mind kevesebb a mosoly, a derűlátás, a gyerekek irányába mindezt nem nem szabad kimutatni, hogy ők megkapják azt a nevelést, azt a tudást amire szükségük van. Kiemelte, hogy a tanuláshoz, oktatáshoz szükséges támogatást mind a köztársaság, a tartomány, a Magyar Nemzeti Tanács, mind az önkormányzat által biztosítani fogják.

Beszéde végén gratulált a pedagógusoknak az ünnep alkalmából az elismerésben részesülő pedagógusokat pedig külön köszöntötte.

- Az elmúlt évek oktatáspolitikája felemelhette volna ezt az ágazatot az őt megillető helyre, ez azonban elmaradt, így ez azt eredményezte, hogy az eddig is átlagos bérek egyre alacsonyabbak lesznek. A családok megélhetése miatt érzett aggodalom csak fokozódik, és a sztrájkhangulat rányomja bélyegét mindennapjainkra, a politikusok időt és türelmet kérnek, hogy átvészeljük a válságot, a gyors megoldás azonban elmarad. A mai ünnepnek meg kell erősítenie bennünket abban, hogy ne másoktól várjuk a biztatást, hanem magunk legyünk egységesek és segítsük egymást – mondta Vajda Attila, a községi Pedagógusegyesület elnöke.

Elismerésben részesült a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény kispiaci óvodájának dolgozója Rövid Ilona, aki huszonhat éve az óvodai munkaközösség aktív tagja.

Az Alapfokú Zeneiskola idei díjazottja Dobó Márta szolfézs és harmonika-tanárnő. A diákokat a horgosi és a kispiaci tagozatokon oktatja.

A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola munkaközössége Fodor Éva földrajztanárnőt választotta. A tanárnő 1979-ben kezdte az oktatói-nevelői munkát, tanítványaival rendszeres résztvevői és nyertesei egyebek mellett a honismereti és rovásírás versenyeknek.

A horgosi Október 10. Általános Iskola tanítónője, Kabók Zsuzsanna több mint 30 éve van a tanügyben, a Bontakozás elnevezésű tábor fő mozgatórugója. Az év pedagógusa címet a Kis Ferenc Általános Iskolában idén Rice Ágota érdemelte ki. Tagja az Önértékelési bizottságnak, a Pályaorientációs csapat elnöke, de az előző években a Diákparlament tanári képviselője is volt.

A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban Süli Zsolt mérnöktanárt választotta a tantestület. Eddigi, huszonkét éves munkássága alatt igen szép eredményeket ért el diákjaival mezőgazdasági köztársasági versenyeken.

Az ünnepelteket a Folton Folk együttes szórakoztatta, majd pedig a résztvevők állófogadásra voltak hivatalosak a Regionális Pedagógus-továbbképző Központ épületébe.

Major Ibolya

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az áldozat három évig nem vette fel a szociális segélyt, ez vált gyanússá. Kiderült, hogy a férfi már nem él, a saját fia gyilkolta meg. Az elkövető a 37 éves J. M., a borzalom pedig Szabadkán, a Szerb sor egyik házában történt még 2021-ben. Apa és fia összeszólalkozott, végül a veszekedés leszámolásba torkollott:...
2024. JÚNIUS 11.
[ 9:23 ]
Az európai parlamenti választások után a Fidesz-KDNP-nek 11 képviselője lesz az EP-ben. Ezzel az eredménnyel a listán nyolcadik helyen álló Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa, a párt alelnöke is bejut az Európai Parlamentbe. A szakpolitikus közösségi oldalán fejezte ki köszönetét dr. Pásztor...
2024. JÚNIUS 10.
[ 12:17 ]
A hajnali órákban ismét vihar vonult végig Vajdaságon. Míg hajnali 4 óra körül villámlással, erős esővel indult a vihar, mire elérte Felsőhegyet és Zentát, már jég is társult hozzá. A közösségi oldalon megosztott képek szerint a jég nem volt túl nagy, borsónagyságú lehetett, ám bőségesen kaptak belőle az arra...
2024. JÚNIUS 9.
[ 16:34 ]
Beolvasás folyamatban