Vajdaság
Megemlékezések az 1944–45-ös délvidéki események 70. évfordulója alkalmából Budapesten
Emlékműsorok az áldozatok emlékére és a délvidéki zarándokok tiszteletére

A Keskenyúton Alapítvány megemlékezéseket szervez az 1994–45-ös délvidéki események 70. évfordulója alkalmából Budapesten, a Magyarság Házában és a Szent István Bazilikában.

A megemlékezés részeként november 28-án, pénteken 15 órakor Délvidéki magyar golgota 1944–45 címmel Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiállítás nyit meg a Magyarság Házában. Előadást tart Csorba Béla író, tanár, a téma kutatója, Matuska Márton újságíró, a téma kutatója és Botlik József történész. A kiállítás december 20-ig mindennap 9 és 17 óra között látogatható, a belépés díjtalan.

November 30-án a Szent István Bazilikában tartanak szentmisét az ártatlanul elpusztítottakért 13.15 órakor. A szervezők szándéka az, hogy ne csak a Bazilikában, hanem szerte a világon, ahol magyarok élnek, imádkozzanak azokért, Akikért nem szólt a harang, emlékezzenek meg a második világháború minden délvidéki áldozatáról, hálás szívvel gondolva mindazokra, akik a kisebbségi lét nehézségeit vállalva őrzik halottaink emlékét.

A szervezők közlése szerint Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke az Országházban fogadja a megemlékezésre érkező délvidéki zarándokcsoportokat. A zarándokokat szerény ebéden látják vendégül az Alma Máter étterem támogatásának köszönhetően.

Az emlékmisét követően november 30-án 15 órai kezdettel emlékműsort szerveznek az áldozatok emlékére és a délvidéki zarándokok tiszteletére. Köszöntőt mond Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, közreműködik Kubik Anna, a Cikói Székely-Német Hagyományőrző Egyesület, Csizmadia Anna, a Fokos együttes, Szabó Annamária és Pál Péter.

A rendezvény védnöke Schmittné Makray Katalin. A megemlékezés fővédnöke Kövér László magyar házelnök.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges a keskenyut@magecon.hu címen.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A dél-bánáti Sándoregyházán október 20-án ünnepelték a templombúcsút. A templom védőszentje Szent Vendel Apát, a jószágtartó gazdák és a pásztorok patrónusa, akinek életéről hallhattunk a prédikációban a szentmisén. Sándoregyháza, ez az aprócska falu, csendes szigetként helyezkedik el a Duna bal partján. A...
2019. OKTÓBER 21.
[ 12:28 ]
Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeznek október 22-én, kedden Zentán, ahol a Városháza oszlopcsarnokában 17.30-tól In memoriam dr. Rajki Márton címmel tartanak koszorúzást és alkalmi megemlékezést dr. Rajki Márton zentai mártír emléktáblájánál az 1956-os forradalom és szabadságharc 63....
2019. OKTÓBER 21.
[ 8:52 ]
Az idén is Nagy Arnold, Temerin lovasa nyerte a Nemzeti Vágta döntőjét Fantázia nevű lován, akárcsak tavaly. A 12. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén rendezték, ahol Nagy Arnold Baja, Kaposvár, Kecskemét és Zirc lovasát győzte le a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges...
2019. OKTÓBER 20.
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban