Vajdaság
Lenne-e a kormánytöbbség, ha a VMSZ kilépne a koalícióból? Pajtić szerint igen
A kérdés az, hogy hány olyan képviselőre számíthat a DS, akik előbb átléptek az SDS-be, majd onnan is kiléptek
Betűméret:             

Bojan Pajtić, a vajdasági kormány és a Demokrata Párt (DS) elnöke kijelentette: szeretné, ha a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a tartományi kormánytöbbség része maradna, de hozzátette, a VMSZ nélkül is meglenne a többség.

„Amennyiben a VMSZ kilép, a 120 fős parlamentben a hatalmi többség 64 képviselőivel megmarad. Ez nem egy különösen kényelmes többség, a különböző oldalról érkező támadások miatt sem, de olyan többség, amely már bizonyos korábbi időszakokban is funkcionált” – nyilatkozta Pajtić a Vajdasági Rádió és Televíziónak (RTV).

A tartományi képviselőház hivatalos honlapja szerint a DS-frakciónak 49, a Ligának 10, a VMSZ-nek 7 képviselője van.

Čanak és Pajtić tárgyalni fog, ha ott Pásztor, ha nem

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) elnöke és Bojan Pajtić, a Demokrata Párt (DS) első emberek készek a holnapi tárgyalásra, amelyet megtartanak attól függetlenül, hogy Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke megjelenik-e avagy sem – értesült a Danas napilap a DS-en és az LSV-n belüli forrásaitól.

Az értesülés szerint a DS és az LSV elnöke szerint tárgyalni kell és lépéseket kell foganatosítani a tartományi hatalommal kapcsolatos problémák megoldása érdekében. A források szerint Čanak, aki a párbeszéd kezdeményezője, és Pajtić holnap mindenképpen tárgyalóasztalhoz ül, és amennyiben Pásztor nem jelenik meg, dönteni fognak a további lépésekről is, tehát arról, hogy a jövendőbeli tárgyalásokra egyáltalán meghívják-e a VMSZ vezetőjét.

Mint ismeretes, Pásztor István feltételhez kötötte a tárgyaláson való részvételét: csak akkor jelenik meg a tartományi hatalmi többséget alkotó pártok vezetőinek tárgyalásán, amennyiben visszahelyezik a Vajdaság Erdői (Vojvodinašume) közvállalat élére Takács Mártát, a VMSZ káderét, aki az utóbbi 10 évben irányította a vállalatot, mert – elmondása szerint – a koalíciós szerződés alapján ez a poszt a VMSZ-t illeti meg.

Pásztor a Danas napilap tegnapi megkeresésre nem árulta el, hogy részt vesz-e a hárompárti tárgyaláson. Korábban egyébként azt nyilatkozna, nyugodtan várja a DS és az LSV válaszát, mert annak, aki hoppot mondott, most ugrania kell. Pásztor közölte: amennyiben a Vajdaság Erdői közvállalat igazgatójának ügyét nem rendezik, a VMSZ hét képviselője kilép a tartományi hatalmi többségből, amelyet a DS, az LSV és a VMSZ alkot.

Sokak egyébként a rendkívüli választások előkészületének tartják a vajdasági hatalmi koalíción belüli pengeváltásokat. Erre azonban nem kerülhet sor, mert a DS-nek és az LSV-nek még a VMSZ távozása esetén is meglesz a többsége. Rendes választások pedig majd csak jövőre lesznek.

Aleksandar Popov, a Regionalizmus Központ igazgatója a Danasnak azt mondta, nem számít a vajdasági kormány bukására, de szerinte a választások időpontjának közeledtével egyre élesebb lesz a kormánypártok közötti párbeszéd retorikája.

„A legújabb súrlódások nem jelentenek újdonságot. Ez egy állandó konfliktus, amely időről időre eszkalál. Azzal kezdődött, hogy a VMSZ folyamatosan bírált a DS-t és az LSV-t, amiért nélkülük hoztak döntéseket. Az idő múlásával egyre élesebb lett az LSV és a VMSZ közötti párbeszéd retorikája, mert a két párt ugyanarra vagy legalábbis hasonló szavazótáborra számít” – magyarázta Popov.

A megállapításra, miszerint az LSV-nek a hatalmi többségből való kilépésével vagy pedig a képviselők megvásárlásával sor kerülhet az előrehozott tartományi választásokra, Popov azt mondta: vicces, hogy a Szerb Haladó Párt (SNS) a mandátumok megvásárlásával vádolja a DS-t, miközben a teljes ürögi képviselő-testület átlépett az SNS-be, így választások nélkül hatalomra jutottak abban a községben.

„A Demokrata Pártból Boris Tadić Szociáldemokrata Pártjába (SDS) átlépő képviselők közül egyesek a tartományi kormány átalakításakor visszatértek. A kérdés az, hogy hány ilyen képviselőre számíthat a DS” – szögezte le Popov.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vicsek Annamária, a Fidesz új európai parlamenti képviselője, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa ma azt nyilatkozta, az új posztján az lesz a legfontosabb feladata, hogy kihasználjon minden tárgyalási lehetőséget annak érdekében, hogy támogassák Szerbiát abban, hogy mielőbb az EU teljes jogú tagjává váljon. Vicsek...
2024. JÚNIUS 13.
[ 15:25 ]
A zentai polgárok a holnapi naptól jelentkezhetnek a gázkazánok beszerzését támogató pályázatra. Lőrinc Király Lívia környezetvédelmi szakmunkatárs hírportálunknak elmondta, hogy az 1 millió 680 ezer dinár összértékű pályázatot az egyéni forrásokból származó levegőszennyezés csökkentése érdekében írták...
2024. JÚNIUS 12.
[ 21:22 ]
Meghalt egy középkorú motoros ma kora délután – akinek személyazonossága még nem ismert –, amikor a Szabadság hídon hátulról belerohant egy autóba. Dr. Zoran Krulj, a mentőszolgálat szóvivője a 021.rs-nek elmondta, hogy az orvoscsoport a helyszínen már csak a motoros halálát tudta megerősíteni. A balesetben a 21...
2024. JÚNIUS 12.
[ 16:27 ]
Beolvasás folyamatban