Vajdaság
Megkezdődött Čanak, Pajtić és Pásztor találkozója
Betűméret:             

Dél körül megkezdődött a tartományi hatalmi koalíciót alkotó pártok vezetőinek a koalíción belüli problémákkal kapcsolatos tárgyalása a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) újvidéki helyiségeiben.

A találkozón mind a három párt vezetője részt vesz: Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV), Bojan Pajtić, a Demokrata Párt (DS) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

Čanak azzal a céllal hívta össze a hárompárti találkozót, hogy a tartományi hatalmi koalíción belül megromlott viszonyról tárgyaljanak.

Pásztor István hétfőn ahhoz a feltételhez kötötte a tárgyaláson való részvételét, hogy visszahelyezik a Vajdaság Erdői (Vojvodinašume) közvállalat élére Takács Mártát, a VMSZ káderét, aki az utóbbi 10 évben vezette a vállalatot. Takács Mártát azután váltotta le tisztségéről a tartományi kormány, hogy a bíróság törvényellenessé nyilvánította kinevezését.

Pásztor akkori közlése szerint, amennyiben Takács Mártát nem helyezik vissza a közvállalat élére, a VMSZ hét képviselője kilép a vajdasági hatalmi koalícióból. (Beta)

***

A 120 fős tartományi parlamentben a kormánytöbbséget a Demokrata Párt 49 képviselője, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga 10 képviselője és a Vajdasági Magyar Szövetség 7 képviselője alkotja. Amennyiben felbomlik a jelenlegi koalíció, azaz a VMSZ kilép, a demokraták a Boris Tadić Szociáldemokrata Pártjából (SDS) kilépett négy képviselő támogatására is számíthatnak, akik egyébként az Új Demokrata Párt frakciójának tagjai. Végső esetben pedig - a vélekedés szerint - az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) képviselői is a DS oldalára állhatnak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

VMDK: Mi folytatjuk! - illusztráció
2022. DECEMBER 7.
[ 15:11 ]
Egy 64 éves nő meghalt, míg vele egyidős férje megsérült abban a tűzben, amely éjfél körül ütött ki óbecsei otthonukban, tudta meg a 021.rs. A tűz a Sever Đurkić utcában ütött ki, ahol a lakás egy része leégett. A 021.rs nem hivatalos információi szerint telefonon jelentették, hogy füstöt és tüzet észleltek a...
2022. DECEMBER 7.
[ 10:08 ]
Jótékonysági rendezvényt szervez jószándékú kishegyesiek egy csoportja. December 10-én, szombaton a helyi nyugdíjas otthon épületében Retro Party elnevezéssel szervezik meg az este, melynek keretében karaoke versenyt is szerveznek. Elsősorban az egykori jugoszláv térség népszerű zeneszámainak kedvelői adhatják elő...
2022. DECEMBER 6.
[ 21:41 ]
Hétfő este a szabadkai kis korzón megnyílt a sorrendben tizenegyedik Winterfest karácsonyi vásár, amit az idén is a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat szervezett az önkormányzat támogatásával. A vásár több mint egy hónapon át látogatható, azaz egészen január 8-áig. A kínálat ezúttal is színes és gazdag....
2022. DECEMBER 6.
[ 16:36 ]
Beolvasás folyamatban