Vajdaság
A tartományi parlament nem fogadta el a hagyományos szimbólumokat
Betűméret:             

A vajdasági parlament képviselői végül nem szavazták meg azt a javaslatot, hogy a tartomány hivatalos szimbólumai mellett az úgynevezett hagyományos jelképeket, azaz a szerb trikolórt és az 1848-as címert is használják.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) képviselői nemmel szavaztak a javaslatra, a Demokrata Párt (DS) képviselői pedig tartózkodtak, noha korábban azt állították, támogatni fogják a javaslatot. Mostani döntésüket azzal indokolták, hogy „nem sikerült általános konszenzust elérni”.

A javaslatra egyébként 50 képviselő szavazott, 10 volt ellene, 42 pedig tartózkodott a szavazástól. Nem volt meg tehát a szükséges kétharmados többség.

Az LSV képviselői már korábban is jelezték, hogy nemmel szavaznak majd, s emlékeztettek: a párt a vajdasági statútum módosítását sem támogatta, mert az alkotmánnyal való összehangolást követően a hagyományos szimbólumok feltüntetésére vonatkozó rész is szerepel az alapokmányban. Az LSV meglátása szerint Vajdaságnak megvannak a saját szimbólumai, a zászlaja és címere, amelyet a parlament 11 évvel ezelőtt fogadott el, ezért számukra elfogadhatatlan a hagyományos jelképek használatának javaslata. A Liga szerint ezeket a jelképeket „a javaslattevő általános benyomása” miatt terjesztették fel.

A jelképek használatára vonatkozó javaslatot a tartomány alkotmányjogi bizottságának két tagja, Slobodan Orlović és Branislav Risivojević, az újvidéki Jogi Kar professzorai nyújtották be. Az indoklás során Orlović azt mondta, ez az utolsó lépés, amellyel lezárul „a vajdasági statútum elfogadásának és alkalmazásának jogi története.”

A tartományi parlament alkotmányjogi bizottsága március 13-ai ülésén szavazattöbbséggel fogadta el a Vajdaság Autonóm Tartomány jelképeinek és hagyományos szimbólumainak kinézetéről és használatáról szóló döntés javaslatát, akkor csak az LSV képviselői szavaztak nemmel.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2008 óta rendezik meg Sándoregyházán az Anyanyelv Nemzetközi Napját. Tizenhat éve mutatják be évről évre a különböző nemzetiségek, hogy milyen gazdagok azok a közösségek, ahol több nemzetiség él együtt. Ilyen sokszínű település az esemény helyszínéül szolgáló Sándoregyháza is, amely a 2022-es népszámlálás...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 22:34 ]
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjának kertész- és mezőgazdasági mérnök szakán az idén 16 diák végzett. A Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központjában megrendezett ünnepségen a végzős hallgatókat a magyarországi egyetem, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ és a zentai...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 18:04 ]
Az újvidéki oroszok már napok óta búcsúznak az elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől, a Putyin-diktatúra foglyától. A börtönben meghalt Navalnijnak ideiglenes emlékművet állítottak a Szerb Nemzeti Színház közelében. Virágokat, gyertyákat és üzeneteket hagytak az orosz ellenzéki vezető emlékére. Az...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 13:54 ]
Beolvasás folyamatban