Vajdaság
Kisebbségi kérdésekről tárgyalt Trócsányi László Pásztor Istvánnal

Kisebbségi kérdésekről és a kisebbségi nemzeti tanácsok kérdéséről tárgyalt hétfőn Újvidéken Trócsányi László igazságügy-miniszter Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnökével.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Trócsányi László kiemelte, hogy a Szerbiában működő nemzeti tanácsok közül a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács a legerősebb, hiszen ez képviseli az országban élő legnagyobb számú kisebbséget, a negyedmilliós magyarságot.

"Szót váltottunk arról, mennyire fontos, hogy egység alakuljon ki a VMSZ-en belül, egység legyen a Magyar Nemzeti Tanácsban, mert egy kisebbség csak akkor tud eredményt elérni, ha egység van, mert egységben az erő" - szögezte le a tárcavezető.

"Itt minden alap megvan erre" - tette hozzá.

Pásztor István elmondta, hogy a vajdasági magyar közösség gazdasági és szociális kérdései is szóba kerültek, illetve tárgyaltak Szerbia európai uniós tárgyalási folyamatáról. Kiemelte, hogy a tárgyalási fejezetek közül az igazságüggyel és a kisebbségi jogokkal foglalkozó fejezetek a tárgyalások elejétől a végéig nyitva lesznek, ezért ezek „örökzöld témák” lesznek a csatlakozásig.

A tárgyaláson kiemelt hangsúlyt fektettek a vajdasági magyarság oktatására, illetve a részarányos foglalkoztatás kérdésére, azaz arra, hogy a különböző kisebbségeket a részarányuknak megfelelő mértékben alkalmazzák a közszférában. Trócsányi László Újvidéken megtekintette az épülő Európa Kollégiumot, amelyben ősztől a magyar nyelvű felsőoktatásban részt vevő 400 diák kaphat szállást. Elhangzott, hogy az intézmény emellett közösségépítő és szakmai képzéseknek is helyet ad majd. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka: Mérsékelt szavazási kedv - illusztráció
2022. JANUÁR 16.
[ 17:28 ]
A topolyai község területén közel 30 ezren szerepelnek a választási névjegyzékben. A kishegyesi község területén pedig valamivel több, mint 10 ezren. Előbbi helyen 49, míg utóbbin 23 szavazóhelyen adhatják voksaikat a polgárok vasárnap 7 és 20 óra között. A topolyai községi területén 28 136 szavazati joggal...
2022. JANUÁR 15.
[ 18:26 ]
Vajdaság-szerte százötven általános iskolában hirdettek figyelmeztető sztrájkot hétfőre, a második félév első napjára. A sztrájkkal a zentai kollégáikat ért hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakoznak. A zentai pedagógusok kálváriája már több mint egy éve húzódik. A törvény által szavatolt utazási...
2022. JANUÁR 14.
[ 23:01 ]
Több bűncselekmény elkövetőit is sikerült elfognia a szabadkai rendőrségnek. Pénzt rabolt egy trafikból a 2002-es születésű, bácskeresztúri illetőségű N. M. Tegnap este egy a szabadkai városközpontban lévő trafik elárusítónőjét késsel fenyegette meg, majd elrabolta a kasszából a pénzt. A rablót beazonosították,...
2022. JANUÁR 14.
[ 14:00 ]
Beolvasás folyamatban