Vajdaság
Kisebbségi kérdésekről tárgyalt Trócsányi László Pásztor Istvánnal
Betűméret:             

Kisebbségi kérdésekről és a kisebbségi nemzeti tanácsok kérdéséről tárgyalt hétfőn Újvidéken Trócsányi László igazságügy-miniszter Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnökével.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Trócsányi László kiemelte, hogy a Szerbiában működő nemzeti tanácsok közül a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács a legerősebb, hiszen ez képviseli az országban élő legnagyobb számú kisebbséget, a negyedmilliós magyarságot.

"Szót váltottunk arról, mennyire fontos, hogy egység alakuljon ki a VMSZ-en belül, egység legyen a Magyar Nemzeti Tanácsban, mert egy kisebbség csak akkor tud eredményt elérni, ha egység van, mert egységben az erő" - szögezte le a tárcavezető.

"Itt minden alap megvan erre" - tette hozzá.

Pásztor István elmondta, hogy a vajdasági magyar közösség gazdasági és szociális kérdései is szóba kerültek, illetve tárgyaltak Szerbia európai uniós tárgyalási folyamatáról. Kiemelte, hogy a tárgyalási fejezetek közül az igazságüggyel és a kisebbségi jogokkal foglalkozó fejezetek a tárgyalások elejétől a végéig nyitva lesznek, ezért ezek „örökzöld témák” lesznek a csatlakozásig.

A tárgyaláson kiemelt hangsúlyt fektettek a vajdasági magyarság oktatására, illetve a részarányos foglalkoztatás kérdésére, azaz arra, hogy a különböző kisebbségeket a részarányuknak megfelelő mértékben alkalmazzák a közszférában. Trócsányi László Újvidéken megtekintette az épülő Európa Kollégiumot, amelyben ősztől a magyar nyelvű felsőoktatásban részt vevő 400 diák kaphat szállást. Elhangzott, hogy az intézmény emellett közösségépítő és szakmai képzéseknek is helyet ad majd. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Falunapot ünnepel Magyarittabé - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 7.
[ 18:42 ]
A nagybecskereki székhelyű kínai érdekeltségű Linglong visszautasította a Polgári Fordulat (Građanski preokret) civil szervezet állításait, miszerint az épülő gumiabroncsgyárból a Bega folyóba juttatják el a szennyvizet. A Linglong szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a “vállalat kétséget...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 15:05 ]
Az újvidéki Mišeluk várorészben lévő covid kórházban jelenleg 190 beteget kezelnek, ami azt jelenti, nagyjából stagnál a betegek száma, ellenben egyre több a súlyos eset, pillanatnyilag 12 páciens állapota olyan súlyos, hogy gépi lélegeztetést igényelnek. Az ott dolgozó orvosok és a személyzet csak néhány hónapra...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 11:41 ]
Ma hajnalban, 4 óra 30 perc körül közlekedési baleset történt Péterrévén. A szerencsétlenségben egy ember meghalt, egy másik pedig megsérült. A baleset Péterrévén történt, az Ada és Óbecse közötti úton, amikor egy személygépjármű letért az útról és felborult. Egy ember a helyszínen életét vesztette, a...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 10:41 ]
Beolvasás folyamatban