Vajdaság
A Napló Kör Újvidéken: Liberalizmus, aktuálpolitika, képzőművészet
Betűméret:             

A Napló megjelenésének és a Sziveri János által főszerkesztett Új Symposion szerkesztősége leváltásának évfordulójára emlékeztetett Bódis Gábor a Napló Körnek az Újvidéki Színházban megtartott legújabb összejövetelén.

Losoncz Alpár a liberalizmusról és a kisebbségről szóló értekezésének kezdetén abból a kérdésből indult ki, hogy miért is szitokszó a liberalizmus Vajdaságban. Szerinte a kisebbségi lét idejében mostanáig valójában abszolút liberális pártról nem lehetett beszélni, ennek az időszaknak olyan mozzanatait sorolt fel, amelyek csak valamelyest kapcsolódtak a liberalizmushoz, s rámutatott: a Napló Kör az első olyan szervezet, amely deklaratív módon szabadelvű.

Losoncz Alpár szavai szerint ebben a kisebbségi közegben a liberális gondolkodást gyakran bélyegzik meg úgy, mint ami nem kellőképpen nemzetileg elkötelezett, holott – mutatott rá – erre vonatkozóan a liberális nacionalizmus lehet ellenérv. Elmondta, a liberalizmus a szabadság körül forog, és sokat tett azért, hogy a szabadság legyen a modernitás alapvető nyelve, viszont – szögezte le – maga a szabadság is nehezen meghatározható, folyamatosan újra kell gondolni.

A liberalizmus szitokszó voltáról szólva két példát hozott, az egyik azt mutatta, hogy a vajdasági közfelfogás szerint az, aki a liberalizmusról beszél, az liberális, a másik példa szerint pedig a common sense úgy látja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségen (VMSZ) kívül minden a liberalizmushoz sorolható, holott ezek egyike sem igaz. „Átvesszük azokat a kategóriákat, amelyeknek itt semmilyen jelentősége sincs” – szögezte le. „Nem vagyunk párbeszédkapcsolatban a magyar hagyománnyal sem, azok sem, akik nemzetileg elkötelezettnek tartják magukat” – mutatott rá Losoncz Alpár, aki szerint a jelenlegi – a nemzeti ünnepek megjelölése miatt – egy szertartásos viszonyulás, de se gyötrődés, se együtt gondolkodás ezzel a hagyománnyal nincs. Mint fogalmazott, a liberalizmus valójában zavarodottságunknak a neve.

Az elmúlt napok történései miatt vesztett aktualitásából Pressburger Csabának az estre készített vezércikke, amelyben a VMSZ nyitást célzó szándékáról írt. Szavai szerint a párbeszédet ellenző események gyűrűztek be a közéletbe, s mostanra fokozhatatlanná vált a helyzet. Emlékeztetett, hogy Lovas Ildikó, aki „a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) egyik szürke eminenciásának számított, lemondott vagy lemondatták”, és a VMSZ új elnökségében sem kapott helyet. Azonban változásokat és a bejelentett nyitottság jeleit Pressburger szerint felülírta Pásztor István tegnapi közleménye. „Ez egy olyan súlyos inszinuáció, amelyre mindazoknak, akik magukra veszik ezt az inget, reagálniuk kell” – szögezte le Pressburger, majd kifejtette, hogy szerinte felelős pozíciót betöltő személy nem mondhat ki ilyet bizonyítékok nélkül, olyan emberekre vonatkozóan, akik bírálataik megfogalmazásakor soha nem álltak álnevek mögé. A Második Nyilvánosság Facebook-csoport magára vette ezt az inget és közleményt adott ki, közölte Pressburger, majd tervezett vezércikke helyett a MNY ma kiadott közleményét olvasta fel.

Tolnai Ottó a festmények történetéről értekezett képzőművészeti rovatként meghatározott felszólalásában. Mint elmondta, izgalmas, friss, üde, a jelen pillanatban fontosként meghatározható képről kíván beszélni a képzőművészeti rovatban, illetve visszaemlékezett: főbb képzőművészeti élményei éppen Újvidékhez kötődnek. „A festészet nem más, mint anyagmozgatás” – jegyezte meg egyebek mellett képzőművészeti élményeket és festménytörténeteket idézve, képeket ismertetve, majd megállapította: „A nagy festőkön keresztül ez a mi kis tartományunk.”

Az összejövetel végén Hófehér Alajos Svédországból írt levelét olvasta fel J. Garai Béla.

R. A.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban