Vajdaság
Varga: A VMSZ fegyelmi eljárásának célja a megfélemlítés és a figyelemelterelés
Betűméret:             

Súlyos valótlanságnak tartja Varga László azt az állítást, miszerint a VMSZ köztársasági frakciója döntést hozott arról, hogy az Elnökségnél fegyelmi eljárást kezdeményezzen ellene, mint ahogyan az a párt sajtószolgálatának mai közleményében olvasható.

“A fegyelmi eljárás elsődleges célja a VMSZ-tagok megfélemlítése, amelyhez a 2015. július 17-ei tanácsülési döntés nyújt jogalapot. A Tanács ugyanis múlt pénteken elfogadta a párt új Szervezeti és Működési Szabályzatát. A tanácsülésről kiadott tegnapi sajtóközlemény a nyilvánosság elől elhallgatott egy fontos tényt. Az új SZMSZ értelmében a párt színeiben megválasztott képviselők kizárólag a frakció álláspontja szerint járhatnak el a jövőben. Sem meggyőződésből, sem lelkiismereti okból soha, semmilyen körülmények között nem szavazhatnak másként, mint a képviselőcsoport. Ellenkező esetben fegyelmi eljárás indítható ellenük”, írja szerkesztőségünkhöz is eljuttatott válaszában Varga.

“Az ellenem elindított fegyelmi eljárás fényében nyilvánvaló, hogy az új SZMSZ elfogadásával miért hozott a Tanács olyan döntést, amellyel – immár a párt alapdokumentumai szintjén is – megkérdőjeleződik a VMSZ demokratikus értékek melletti elkötelezettsége. És miért számolták fel a párton belüli évtizedes hagyományt. Azért, hogy a jövőben minden egyes esetben, amikor a párt köztársasági, tartományi és önkormányzati képviselői, valamint MNT-tagjai nem értenek egyet valamely pártdöntéssel, vagy testületi döntés nélküli intézkedéssel, arról nyilvánosan ne beszélhessenek. Amennyiben önálló véleményük lesz, fegyelmi eljárás vár rájuk”, véli a VMSZ köztársasági képviselője.

Varga László szerint a fegyelmi eljárás figyelemelterelési célzatot is szolgál. “Bő egy évvel ezelőtt a parlamenti választásokon a Szerb Haladó Párt által vezetett koalíció 5%-kal ért el Szabadkán jobb eredményt, mint a VMSZ. A különbség a vasárnapi helyi közösségi választásokon 13%-ra nőtt a haladók javára. A választások előtti kommunikáció arról szólt, hogy a VMSZ 14-16 helyi közösségben tűzte ki célul az abszolút többség elnyerését. A kitűzött célnak kicsit több, mint a fele valósult meg. Ráadásul úgy, hogy a VMSZ hagyományosan legjelentősebb politikai ellenfele el sem indult a választásokon. A fegyelmi eljárással, arról szeretné az Elnökség elvonni a közvélemény figyelmét, hogy a választási kudarccal foglalkozzon.”

Ami a sajtóközleményben foglaltakat illeti, Varga László úgy véli “súlyos valótlanság, hogy a VMSZ köztársasági frakciója döntést hozott volna arról, hogy az Elnökségnél fegyelemi eljárást kezdeményezzen ellenem. A frakció ezt a kérdést sosem tárgyalta. Legalábbis olyan frakcióülésen nem, amelynek a megtartásáról a képviselőcsoport valamennyi tagját értesítették volna”.

“Az Oktatási kerettörvénnyel kapcsolatos megjegyzéseimet és javaslataimat valóban a frakció tagjaival való egyeztetés nélkül juttattam el július 10-én a kerettörvény módosítását előkészítő munkacsoportnak. Előtte az Oktatási kerettörvény módosításának kérdésében a frakció nem alakított ki saját álláspontot. Legalábbis olyan ülésen nem, amelyről értesítettek volna. Így a közvitán a VMSZ eddigi hivatalos álláspontját kellett volna a VMSZ képviselőinek elmondaniuk. Mivel nem így történt, a felelősségteljes feladatvégzés szellemében kötelességemnek éreztem a törvényelőkészítő munkacsoportnál tiltakozni a kisebbségi autonómialeépítés ellen. A levelem dátumból (július 10.) egyértelműen megállapítható, hogy meglátásaimat azt követően küldtem el a munkacsoportnak, miután a július 6-ai újvidéki és a július 7-ei belgrádi közvita során nyilvánossá vált, hogy a VMSZ nem lát kivetnivalót az MNT legfontosabb oktatásirányítási hatásköreinek a csorbításában, megszüntetésében”, áll Varga Lászlónak a VMSZ közleményére írt válaszlevelében.

Varga elismerte, az elmúlt 7 plenáris ülésnapon valóban nem vett részt, távolmaradásáról azonban a frakció adminisztratív titkárát minden alkalommal tájékoztatta. Ugyanakkor – mint fogalmaz – ezeket a napokat is munkával, képviselői feladatai gyakorlásával töltötte. “Az Oktatási kerettörvénnyel kapcsolatos erőfeszítéseim ismertek a közvélemény előtt. Mélyrehatóan foglalkoztam a magára hagyott Szabadkai Rádió ügyével is ebben az időszakban. Továbbá, több olyan törvénymódosítási javaslaton is dolgoztam, amelyeket annak ellenére nem terjesztett a kormány a parlament elé az elmúlt egy évben, hogy részei a SNS-VMSZ koalíciós megállapodásnak”, teszi hozzá, hansúlyozva, hogy az első törvénymódosítási javaslatcsomag, amelyet július végéig képviselőként benyújt a Képviselőháznak, a mezőgazdasági termelők járulékfizetési rendszerét tenné igazságossá. “Elfogadhatatlan, hogy a kistermelők járulékterhei továbbra is elviselhetetlenek, a felhalmozódott kamatterhük pedig folyamatosan nő. A VMSZ pedig 14 hónapja államtitkári szinten kormányzati szerepet tölt be a Mezőgazdasági Minisztériumban”, zárja a VMSZ mai közleményére írott reagálását Varga László parlamenti képviselő.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarittabén ma zárul a háromnapos, falunapi rendezvénysorozat, amelyet immár 16. alkalommal szerveztek meg. Kerekes József, a helyi tanács elnöke elmondta, hogy 16 évvel ezelőtt úgy döntöttek, mivel református közösség a magyarittabéi és nincs templombúcsújuk, mégis kiválasztanak egy hétvégét, amit a saját...
2022. AUGUSZTUS 7.
[ 18:42 ]
A nagybecskereki székhelyű kínai érdekeltségű Linglong visszautasította a Polgári Fordulat (Građanski preokret) civil szervezet állításait, miszerint az épülő gumiabroncsgyárból a Bega folyóba juttatják el a szennyvizet. A Linglong szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a “vállalat kétséget...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 15:05 ]
Az újvidéki Mišeluk várorészben lévő covid kórházban jelenleg 190 beteget kezelnek, ami azt jelenti, nagyjából stagnál a betegek száma, ellenben egyre több a súlyos eset, pillanatnyilag 12 páciens állapota olyan súlyos, hogy gépi lélegeztetést igényelnek. Az ott dolgozó orvosok és a személyzet csak néhány hónapra...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 11:41 ]
Beolvasás folyamatban