Vajdaság
Topolya: A Könyvtárban képzett programozópalánták sikere
Betűméret:             

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban egyértelműen hatalmas sikerrel ért véget a nyári programozó iskola, a CoderClub (coderclub.eu). A nyár folyamán 40 általános iskolás, 8 és 15 év közöttiek, lányok és fiúk magyar és szerb nyelven ismerkedhettek meg a programozás alapjaival. A sikerről mi sem tanúskodik jobban, mint hogy a Kódolás órája elnevezésű, az egész világra kiterjedő projektum Szerbiában elsőként fogadta el a könyvtárban képzett programozópalánták jelentkezését.

„A code.org nemzetközi szervezet elfogadta a jelentkezésünket a Kódolás órája elnevezésű világméretű megmozdulásban való résztvételhez, és Szerbiában elsőként helyezte fel a CoderClub-ot és Topolyát arra a térképre ahol az általuk is elismert programozás fog történni idén decemberben”, mondta portálunknak Vörös Csaba informatikatanár, a CoderClub vezetője, aki maga is meglepődött a sikeren.

A Kódolás órája egyébként december 8-ától 14-éig zajlik, szervezője a Code.org, egy nyilvános non-profit szervezet. A Code.org célja, hogy a számítástechnikát több iskolában elérhetővé téve segítsen a használatának terjedésében, miközben növeli a nők és az alulreprezentált kisebbségek részvételét. A Kódolás Órája projekt támogatására egy példanélküli együttműködés alakult ki olyan résztvevőkkel, mint a Microsoft, az Apple, az Amazon, a Boys and Girls Clubs of America és a College Board, a kampányhoz pedig többek között „arcát” adta Barack Obama amerikai elnök és Malala Juszufzaj, a tálibok által megtámadott, a nők oktatásáért felszólaló pakisztáni diáklány, aki 2014-ben a Nobel-békedíjat kapott.

„Szerettem volna a gyerekek számára ismertté és elérhetővé tenni a programozás szépségeit, hiszen ennek is megvannak a maga szépségei. A cél az, hogy a gyerekek ne csak felhasználói, ’szenvedői’ legyenek a számítógépes programoknak, hanem értői, akár alakítói is. Megpróbáltuk eloszlatni azokat a tévhiteket, melyek szerint a programozás nehéz, csak a kiválasztottak végezhetik, s a kiválasztottak is kizárólag fiúk lehetnek”, mondta Vörös Csaba, hozzátéve, a klub beindításának ötletét saját kislányaitól kapta.

A programozó tanfolyam ősztől rendszeressé válik a topolyai könyvtárban. Az első találkozó szeptember 12-én, a programozók világnapja előtti napon lesz.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke és Nenad Ivanišević tartományi gazdasági titkár ma összesen 7,3 millió dinár értékben adott át szerződést 40 kedvezményezett női vállalkozónak, ebből 6 millió dinárt a beruházásokra és 1,3 millió dinárt a folyó költségekre, közölte a tartományi kormány. A...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:34 ]
Halálosan megfenyegették a közösségi oldalakon Christopher Hill amerikai nagykövetet és Dinko Gruhonjić professzort, miután a nagykövet tegnap ellátogatott az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karára. Amint arról az Autonomija portál beszámolt, a közösségi oldalakon azt írták, hogy „Golyót mindkettőnek” és...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:03 ]
Szerdától Szabadkán egy hétre lezárják a forgalom elől a Rudics utca egy részét. A Matko Vuković utcai körforgalomtól a gimnázium előtti körforgalomig lesz az utca lezárva az ivóvízhálózaton folyó javítási munkálatok miatt. A közelmúltban csőtörés volt az utcában, az egyik fővezeték sérült meg. A kiömlő víz...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 13:53 ]
Beolvasás folyamatban