Vajdaság
Halálos veszélyt jelent a Nagy-Bácskai-csatorna

A Nagy-Bácskai-csatorna (Ferenc-csatorna) közelében élők komoly veszélynek vannak kitéve, ugyanis a csatorna szennyezettsége rákos megbetegedést okozhat, derül ki a verbászi kórház adataiból.

A norvég vízvédelmi intézet hivatalos értékelése szerint ez a legszennyezettebb vízfolyás Európában, ugyanis a szakértők megállapítása szerint a csatorna fenekén levő iszapban több mint 2000 toxikus elem található, ezek közül több rákkeltő. Ugyanakkor a közeli gyárakból még mindig jelentős mennyiségű veszélyes anyag kerül a vízbe, jelenti az N1 Televízió.

Milan Lalović a feleségével és négy gyermekével a csatornától mindössze néhány méterre él, éppen ezért egyáltalán nem mindegy számára a jelenlegi helyzet. „Ki ne félne? Ki ne félne attól, hogy a házától 20 méterre valami olyan folyik, amiről nem tudni, hogy micsoda, mit ad ki magából, mit sugároz. Van egy barátom, aki rákbeteg lett. Ez lehet a csatornától vagy valami mástól, de az egészséges emberből egyszer csak beteg lett. Nem vagyok szakértő, sofőr vagyok” – nyilatkozta az N1-nek Lalović.

Ha Milan Lalović nem is kompetens, dr. Božidar Mirković, a verbászi kórház orvosa már az. Elemzései bebizonyították, hogy egyértelműen nőtt a betegek száma. Az 1984 és 1994 közötti időszakban a Nagy-Bácskai-csatorna közelében élők körében 136 tüdőrákot diagnosztizáltak. Számuk a következő tíz évben megduplázódott, az utóbbi tíz évre vonatkozóan pedig ugyan nincsenek hivatalos adatok, de Mirković szerint továbbra is sok betegséget okoz a csatorna.

„Az ott élők veszélyben vannak, és amennyiben mostanáig nem is voltak gondjaik, nagy az esélye annak, hogy rosszindulatú betegség alakul ki az esetükben” – fejtette ki Božidar Mirković tüdőgyógyász onkológus. Megjegyezte továbbá, hogy ugyan hivatalos adatok csak a tüdőrákról vannak, de az eredmények hasonlóak az egyéb rákos megbetegedések esetében is.

A csatorna szennyezettségének problémáját egyébként hat évvel ezelőtt egy központi víztisztító kiépítésének megkezdésével igyekeztek megoldani. Erre a projektumra 15 millió eurót választott ki az Európai Unió (EU), mégis úgy tűnik, hogy megbukik, mert Verbásznak – paradox módon – nincs elegendő mennyiségű szennyvize a működtetéshez.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A dél-bánáti Sándoregyházán október 20-án ünnepelték a templombúcsút. A templom védőszentje Szent Vendel Apát, a jószágtartó gazdák és a pásztorok patrónusa, akinek életéről hallhattunk a prédikációban a szentmisén. Sándoregyháza, ez az aprócska falu, csendes szigetként helyezkedik el a Duna bal partján. A...
2019. OKTÓBER 21.
[ 12:28 ]
Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeznek október 22-én, kedden Zentán, ahol a Városháza oszlopcsarnokában 17.30-tól In memoriam dr. Rajki Márton címmel tartanak koszorúzást és alkalmi megemlékezést dr. Rajki Márton zentai mártír emléktáblájánál az 1956-os forradalom és szabadságharc 63....
2019. OKTÓBER 21.
[ 8:52 ]
Az idén is Nagy Arnold, Temerin lovasa nyerte a Nemzeti Vágta döntőjét Fantázia nevű lován, akárcsak tavaly. A 12. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén rendezték, ahol Nagy Arnold Baja, Kaposvár, Kecskemét és Zirc lovasát győzte le a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges...
2019. OKTÓBER 20.
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban