Vajdaság
Halálos veszélyt jelent a Nagy-Bácskai-csatorna
Betűméret:             

A Nagy-Bácskai-csatorna (Ferenc-csatorna) közelében élők komoly veszélynek vannak kitéve, ugyanis a csatorna szennyezettsége rákos megbetegedést okozhat, derül ki a verbászi kórház adataiból.

A norvég vízvédelmi intézet hivatalos értékelése szerint ez a legszennyezettebb vízfolyás Európában, ugyanis a szakértők megállapítása szerint a csatorna fenekén levő iszapban több mint 2000 toxikus elem található, ezek közül több rákkeltő. Ugyanakkor a közeli gyárakból még mindig jelentős mennyiségű veszélyes anyag kerül a vízbe, jelenti az N1 Televízió.

Milan Lalović a feleségével és négy gyermekével a csatornától mindössze néhány méterre él, éppen ezért egyáltalán nem mindegy számára a jelenlegi helyzet. „Ki ne félne? Ki ne félne attól, hogy a házától 20 méterre valami olyan folyik, amiről nem tudni, hogy micsoda, mit ad ki magából, mit sugároz. Van egy barátom, aki rákbeteg lett. Ez lehet a csatornától vagy valami mástól, de az egészséges emberből egyszer csak beteg lett. Nem vagyok szakértő, sofőr vagyok” – nyilatkozta az N1-nek Lalović.

Ha Milan Lalović nem is kompetens, dr. Božidar Mirković, a verbászi kórház orvosa már az. Elemzései bebizonyították, hogy egyértelműen nőtt a betegek száma. Az 1984 és 1994 közötti időszakban a Nagy-Bácskai-csatorna közelében élők körében 136 tüdőrákot diagnosztizáltak. Számuk a következő tíz évben megduplázódott, az utóbbi tíz évre vonatkozóan pedig ugyan nincsenek hivatalos adatok, de Mirković szerint továbbra is sok betegséget okoz a csatorna.

„Az ott élők veszélyben vannak, és amennyiben mostanáig nem is voltak gondjaik, nagy az esélye annak, hogy rosszindulatú betegség alakul ki az esetükben” – fejtette ki Božidar Mirković tüdőgyógyász onkológus. Megjegyezte továbbá, hogy ugyan hivatalos adatok csak a tüdőrákról vannak, de az eredmények hasonlóak az egyéb rákos megbetegedések esetében is.

A csatorna szennyezettségének problémáját egyébként hat évvel ezelőtt egy központi víztisztító kiépítésének megkezdésével igyekeztek megoldani. Erre a projektumra 15 millió eurót választott ki az Európai Unió (EU), mégis úgy tűnik, hogy megbukik, mert Verbásznak – paradox módon – nincs elegendő mennyiségű szennyvize a működtetéshez.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban