Vajdaság
A vajdasági civil szervezetek regisztrációját is várják az új civil portálra
A Nemzeti Együttműködési Alap pályáztatási rendszeréről is tájékozódhatnak a szervezetek

Tájékoztató jellegű fórumot tartottak a Vajdasági Magyar Civil Szövetség (CISZ) szervezésében kedden a szabadkai Szakegyesületek és Társulatok Szövetségének székházában. A részvevőket Szedmák Tamás, a Bács-Kiskun megyei Civil Információs Centrum projektmenedzsere, Béres Zoltán, a CISZ elnöke, Ricz András, a Regionális Tudományos Társaság elnöke, Losoncz Dávid ügyvéd, valamint Harmath Éva könyvelő tájékoztatta a civil szervezeteket érintő aktualitásokról, emellett válaszoltak a jogszabályokkal és támogatásokkal kapcsolatos kérdésekre is.

A határon túli civil önszerveződések működését és tevékenységét is támogatja a Magyarországon működő Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), amelynek pályázati rendszeréről az anyaországi Civil Információs Centrum projektmenedzsere, Szedmák Tamás számolt be Szabadkán. Számos pályázati lehetőség nyílik meg a közeljövőben a határon átnyúló együttműködések támogatására ‒ hangsúlyozta az előadó. A CISZ közvetítésével, valamint a Civil Információs Centrum szakmai segítségével létrejöhet majd az anyaországi partnerekkel való kapcsolatfelvétel, közös pályázatokon való részvétel, illetve a szervezetek további aktív szerepvállalásának támogatása ‒ hangzott el a fórumon. Az NEA konkrét szakmai kollégiumot hozott létre a határon keresztül megvalósuló projektek támogatására, ebben segítjük mind a magyarországi, mind pedig a vajdasági civileket, hogy találják meg a működési területüknek megfelelő partnert, és biztatjuk őket arra, hogy nagyobb területen, közös projektekben gondolkodjanak ‒ nyilatkozta a Vajdaság Mának Szedmák Tamás. Hozzátette: A következő 7 éves európai uniós fejlesztési ciklus további lehetőségeket nyit majd a civilek számára, amelyekkel a megfelelő szakmai háttérrel és komoly felkészültséggel rendelkező szervezetek élni tudnak.

Béres Zoltán, a CISZ elnöke a civil szervezetek hálózatosodását sürgette az összejövetelen, amely megkönnyítené a partnerek megtalálását és az információáramlást. Béres Zoltán bejelentette, hogy létrejött a Civil Információ Portál, amelynek segítségével a vajdasági civil szervezetek is közzétehetik a tevékenységükkel kapcsolatos információkat, illetve kapcsolatba léphetnek a Kárpát-medencei civil szervezetekkel ‒ ismertette a CISZ elnöke. Hozzátette: A portálon a határon túli civil szervezetek regisztrációját is lehetővé tették, így bármely szervezet csatlakozhat az adatbázishoz.

A Regionális Civil Tájékoztató Fórumon Ricz András a jó gyakorlatokról számolt be a nemzetközi civil pályázatok vonatkozásában, a folytatásban pedig gyakorlati kérdésekre kaptak választ a megjelent szervezetek képviselői Losoncz Dávid ügyvédtől és Harmath Éva könyvelőtől.

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány által működtetett portál a következő linken érhető el: civilek.hu.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A zentai Vladimir Nazor utcában egy melléképületben kora reggel bukkantak rá a 15 éves H. P. élettelen testére. A nyomozás első eredményei azt mutatják, a lány öngyilkosságot követett el, felakasztotta magát. A helyszínre érkező orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani. (Pink)
2019. MÁJUS 19.
[ 11:20 ]
Tiszteletet parancsoló megjelenésű, ugyanakkor egyben szebbnél szebb kutyák kerültek felvezetésre a kishegyesi labdarúgópályán, ahol idén már hetedszer szerveztek speciális kuvasz-fajtakiállítást. Kishegyesen tartották meg a Kuvasz CAC Fajtakiállítást, ami egyben a VII. Kuvasz Klubkiállítás volt. Idén összesen 40...
2019. MÁJUS 19.
[ 10:29 ]
Idén is hatalmas érdeklődés övezte a Vajdasági Vágtát. Nagyon sokan, mintegy tízezren látogattak ki a verseny helyszínére. A zobnaticai lóversenypályán végül szabadkai siker született. Az Adorján képviseletében lovagló zsoké lett a második, harmadik pedig Bácsfeketehegy lovasa. Szabadka színeiben lovagolva, Gulyás...
2019. MÁJUS 18.
[ 20:54 ]
Beolvasás folyamatban