Vajdaság
A VMSZ gazdaság- és térségfejlesztési stratégiája: A korrupcióellenes ügynökség odafigyel a törvényességre

A szerbiai korrupcióellenes ügynökség követelni fogja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nyilatkozzon az általa kiosztásra kerülő magyar kormányeszközökről, s amennyiben megállapítást nyer, hogy megsértik a politikai tevékenység pénzeléséről szóló törvényt, megteszik a szükséges intézkedéseket.

A korrupcióellenes ügynökség így kommentálta a Večernje novosti belgrádi napilap kérésére a Pásztor István által vezetett VMSZ gazdaság- és térségfejlesztési stratégiáját, amelyet a magyarországi kormány által odaítélt eszközökből valósítanak meg.

A napilap ismerteti olvasóival, hogy az elkövetkező három évben vajdasági üzletemberek és mezőgazdasági termelők között összesen mintegy 160 millió euró értékben osztanak ki támogatásokat, a magyar kormány pedig a VMSZ-t jelölte meg partnereként ebben a témában.

A Večernje novosti írása szerint a hír kapcsán megoszlik a vajdasági politikai szereplők véleménye, illetve felmerül a kérdés: rész vehetnek-e pártok ilyen megállapodásokban?

„A VMSZ-ben azt mondták, hogy nem vesznek részt a pénzek elosztásában, hanem irodákat alapítanak, amelyek segítik majd a polgárokat a pénzek lepályázásában. Ezzel szemben a Magyar Mozgalom, amelyet főleg egykori VMSZ-tagok alkotnak, ellenzi az ötletet, azt hangsúlyozva, hogy a kérelmeket elbíráló bizottságban szakértőknek kellene helyet kapniuk, nem pedig pártkönyvek tulajdonosainak”, írja a Večernje novosti.

Nyilatkozott a lapnak Nemanja Nenadić, a Transparency Serbia munkatársa is, aki szerint egy szokatlan megállapodásról van szó. „Úgy tűnik, hogy ezzel túllépnek a pártok tevékenységi körén. Egy kicsit a humanitárius segélyek pártok általi szétosztására hasonlít, vagy párt általi egészségügyi segítségnyújtásra, ez pedig tiltott”, vélekedett.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A gunarasi Oroszi János nyerte meg Topolyán a sorrendben kilencedik Vajdasági Parasztolimpiát. Második lett a topolyai Kelemen Lajos, harmadik a kishegyesi Puhalák Zsolt. A hölgyek mezőnyében első lett a szintén gunarasi Kocsis Krisztina, második a szenttamási Kolenák Gyöngyi, harmadik Csillag Anita. A fiatal legények...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 22:47 ]
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója volt ma a vendége a horgosi Domus Pacis lelkigyakorlatos háznak. Harmath Károly ferences rendi szerzetes, a lelkigyakorlatos és közösségi ház alapítója üdvözölte és vezette fel a rendezvényt. Csaba testvér látogatása nagy érdeklődést...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 22:25 ]
Fokozott forgalom várható ma szerbiai utakon és határátkelőkön, a legtöbbet azonban a horgosi határátkelőn kell várni, ahol a kilépő oldalon ötórás a várakozási idő a személyautók számára. A preševói határátkelőn egy órát kell várni, míg Batrovcinál három órát. Kelebiánál és Gostunnál egyaránt mintegy...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban