Vajdaság
Újvidék: Tiszteletdíjasok hiányában veszélybe kerül a színházak működése
Betűméret:             

A meghatározott időre alkalmazott munkatársaknak december 31-én lejár a szerződésük, s mivel az újvidéki városi hatalom döntése értelmében a szerződésük nem hosszabbítható meg ezután, a színházak munkája szinte lehetetlenné válik.

„A létszámstop miatt alkalmazunk meghatározott időre felvett, illetve tiszteletdíjas munkatársakat. 43 dolgozónk közül nyolcnak meghatározott időre szól a munkaszerződése, köztük két színész, három hangmérnök, egy fénymester és egy díszlettervező. Nélkülük a színház nem működhet”, mondta Emilija Mrdaković, az újvidéki Ifjúsági Színház (Pozorište mladih) igazgatója.

„Mivel az említett dolgozók között vannak a portások és a biztonsági emberek is, január elsején még arra sem lesz emberünk, hogy őrizzék vagy bezárják az épületet”, jegyezte meg Emilija Mrdaković.

Az Újvidéki Színház is hasonló helyzetben van – mondta az újságíróknak Venczel Valentin igazgató.

„Tiszteletdíjas munkatárs két színész, ezenkívül rendezők, hangmérnökök és kellékesek. E hét munkás nélkül mi nem tudunk működni”, mondta Venczel, majd hozzátette, hogy tiltakozó jegyzéket nyújtott be emiatt a város illetékes művelődési és pénzügyi igazgatóságainál. Levelében kérte, készítsenek pontos kimutatást, és értesítsék arról, hogy hány dolgozója lesz a jövő évben a színháznak.

„2001-től 51 alkalmazottal dolgozunk, ebből 44 van állandó munkaviszonyban, mindeközben 35 százalékkal növeltük az előadások számát, vendégszerepléseink száma pedig 150 százalékkal bővült. A díjakat most nem is említeném”, fogalmazott Venczel.

A városi illetékesek még nem nyilatkoztak az újvidéki színházakban előállt helyzet kapcsán. (autonomija.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A burnout (kiégési) szindróma felismerése, megelőzése és kezelése címmel tartott foglalkozást pedagógusok számára pénteken a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. Az előadókkal, illetve Jerasz Anikóval, a Központ megbízott igazgatójával beszélgettünk a programról. Jerasz Anikó elmondta,...
2023. MÁJUS 26.
[ 18:11 ]
Magyarkanizsán, a polgármesteri kabinetben péntek délelőtt ünnepélyesen aláírták a helyi szintű nemi egyenjogúsági európai alapokmányt (Európai charta a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről a helyi életben), amit a Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület március 31-én fogadott el. Miután a polgármester...
2023. MÁJUS 26.
[ 15:55 ]
Jelenlegi összetételében a 22. ülését tartotta csütörtökön a topolyai községi képviselő-testület. A község területén fekvő mezőgazdasági földterületek 2023. évi védelmi, rendezési és használati programjának javaslata szerepelt napirenden. A közvilágítási rendszernek az energiatakarékossági intézkedések...
2023. MÁJUS 26.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban