Vajdaság
Újvidék: Tiszteletdíjasok hiányában veszélybe kerül a színházak működése
Betűméret:             

A meghatározott időre alkalmazott munkatársaknak december 31-én lejár a szerződésük, s mivel az újvidéki városi hatalom döntése értelmében a szerződésük nem hosszabbítható meg ezután, a színházak munkája szinte lehetetlenné válik.

„A létszámstop miatt alkalmazunk meghatározott időre felvett, illetve tiszteletdíjas munkatársakat. 43 dolgozónk közül nyolcnak meghatározott időre szól a munkaszerződése, köztük két színész, három hangmérnök, egy fénymester és egy díszlettervező. Nélkülük a színház nem működhet”, mondta Emilija Mrdaković, az újvidéki Ifjúsági Színház (Pozorište mladih) igazgatója.

„Mivel az említett dolgozók között vannak a portások és a biztonsági emberek is, január elsején még arra sem lesz emberünk, hogy őrizzék vagy bezárják az épületet”, jegyezte meg Emilija Mrdaković.

Az Újvidéki Színház is hasonló helyzetben van – mondta az újságíróknak Venczel Valentin igazgató.

„Tiszteletdíjas munkatárs két színész, ezenkívül rendezők, hangmérnökök és kellékesek. E hét munkás nélkül mi nem tudunk működni”, mondta Venczel, majd hozzátette, hogy tiltakozó jegyzéket nyújtott be emiatt a város illetékes művelődési és pénzügyi igazgatóságainál. Levelében kérte, készítsenek pontos kimutatást, és értesítsék arról, hogy hány dolgozója lesz a jövő évben a színháznak.

„2001-től 51 alkalmazottal dolgozunk, ebből 44 van állandó munkaviszonyban, mindeközben 35 százalékkal növeltük az előadások számát, vendégszerepléseink száma pedig 150 százalékkal bővült. A díjakat most nem is említeném”, fogalmazott Venczel.

A városi illetékesek még nem nyilatkoztak az újvidéki színházakban előállt helyzet kapcsán. (autonomija.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Falunapot ünnepel Magyarittabé - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 7.
[ 18:42 ]
A nagybecskereki székhelyű kínai érdekeltségű Linglong visszautasította a Polgári Fordulat (Građanski preokret) civil szervezet állításait, miszerint az épülő gumiabroncsgyárból a Bega folyóba juttatják el a szennyvizet. A Linglong szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a “vállalat kétséget...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 15:05 ]
Az újvidéki Mišeluk várorészben lévő covid kórházban jelenleg 190 beteget kezelnek, ami azt jelenti, nagyjából stagnál a betegek száma, ellenben egyre több a súlyos eset, pillanatnyilag 12 páciens állapota olyan súlyos, hogy gépi lélegeztetést igényelnek. Az ott dolgozó orvosok és a személyzet csak néhány hónapra...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 11:41 ]
Ma hajnalban, 4 óra 30 perc körül közlekedési baleset történt Péterrévén. A szerencsétlenségben egy ember meghalt, egy másik pedig megsérült. A baleset Péterrévén történt, az Ada és Óbecse közötti úton, amikor egy személygépjármű letért az útról és felborult. Egy ember a helyszínen életét vesztette, a...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 10:41 ]
Beolvasás folyamatban