Vajdaság
Újvidék: Tiszteletdíjasok hiányában veszélybe kerül a színházak működése

A meghatározott időre alkalmazott munkatársaknak december 31-én lejár a szerződésük, s mivel az újvidéki városi hatalom döntése értelmében a szerződésük nem hosszabbítható meg ezután, a színházak munkája szinte lehetetlenné válik.

„A létszámstop miatt alkalmazunk meghatározott időre felvett, illetve tiszteletdíjas munkatársakat. 43 dolgozónk közül nyolcnak meghatározott időre szól a munkaszerződése, köztük két színész, három hangmérnök, egy fénymester és egy díszlettervező. Nélkülük a színház nem működhet”, mondta Emilija Mrdaković, az újvidéki Ifjúsági Színház (Pozorište mladih) igazgatója.

„Mivel az említett dolgozók között vannak a portások és a biztonsági emberek is, január elsején még arra sem lesz emberünk, hogy őrizzék vagy bezárják az épületet”, jegyezte meg Emilija Mrdaković.

Az Újvidéki Színház is hasonló helyzetben van – mondta az újságíróknak Venczel Valentin igazgató.

„Tiszteletdíjas munkatárs két színész, ezenkívül rendezők, hangmérnökök és kellékesek. E hét munkás nélkül mi nem tudunk működni”, mondta Venczel, majd hozzátette, hogy tiltakozó jegyzéket nyújtott be emiatt a város illetékes művelődési és pénzügyi igazgatóságainál. Levelében kérte, készítsenek pontos kimutatást, és értesítsék arról, hogy hány dolgozója lesz a jövő évben a színháznak.

„2001-től 51 alkalmazottal dolgozunk, ebből 44 van állandó munkaviszonyban, mindeközben 35 százalékkal növeltük az előadások számát, vendégszerepléseink száma pedig 150 százalékkal bővült. A díjakat most nem is említeném”, fogalmazott Venczel.

A városi illetékesek még nem nyilatkoztak az újvidéki színházakban előállt helyzet kapcsán. (autonomija.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka: Mérsékelt szavazási kedv - illusztráció
2022. JANUÁR 16.
[ 17:28 ]
A topolyai község területén közel 30 ezren szerepelnek a választási névjegyzékben. A kishegyesi község területén pedig valamivel több, mint 10 ezren. Előbbi helyen 49, míg utóbbin 23 szavazóhelyen adhatják voksaikat a polgárok vasárnap 7 és 20 óra között. A topolyai községi területén 28 136 szavazati joggal...
2022. JANUÁR 15.
[ 18:26 ]
Vajdaság-szerte százötven általános iskolában hirdettek figyelmeztető sztrájkot hétfőre, a második félév első napjára. A sztrájkkal a zentai kollégáikat ért hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakoznak. A zentai pedagógusok kálváriája már több mint egy éve húzódik. A törvény által szavatolt utazási...
2022. JANUÁR 14.
[ 23:01 ]
Több bűncselekmény elkövetőit is sikerült elfognia a szabadkai rendőrségnek. Pénzt rabolt egy trafikból a 2002-es születésű, bácskeresztúri illetőségű N. M. Tegnap este egy a szabadkai városközpontban lévő trafik elárusítónőjét késsel fenyegette meg, majd elrabolta a kasszából a pénzt. A rablót beazonosították,...
2022. JANUÁR 14.
[ 14:00 ]
Beolvasás folyamatban