Vajdaság
Novosti: Tizenegy év után talán kiderül, miért ölték meg a hattagú horgosi családot

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb és legrettenetesebb szerbiai bűntényének körülményeire látszik fény derülni. Tizenegy év után mind több bizonyíték szól amellett, hogy a hattagú horgosi Szalma családot egy hírhedt bűnbanda végezte ki 2005-ben saját otthonában, írja a Novosti

A bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a bűnözők gyémántok miatt ölték meg a hat személyt, köztük két kisgyereket. A lap nem hivatalos forrása szerint mindezt egy védett tanú, a banda egyik tagjának vallomásából tudták meg.

A többszörös gyilkosság ügyében a nyomozást kezdetektől fogva a szervezett bűnözés elleni ügyészség és a szabadkai felsőbb ügyészség vezeti. Mindmáig csak egyetlen szűkszavú közlemény látott napvilágot a Szalma család meggyilkolásáról.

“Megbízható adataink vannak arra vonatkozóan, hogy a Szalma családot a házukban tartott gyémántok miatt ölték meg”, nyilatkozta a Novostinak egy, a nyomozáshoz közel álló, neve elhallgatását kérő forrás, hozzátéve: “A drágakövek egy része ékszerekbe volt beépítve. A bűntényt feltehetően haszonlesésből követték el, mert a házat felforgatták, de a pénz nem érdekelte őket. A helyszínelés során ugyanis több ezer eurót találtak a házban. A bűnbanda tagjai a pénzt hátrahagyva, feltehetően a nyomozást akarták más iránybe terelni. Sok év után azonban kiderítettük, hogy a Szalma családot mégis csak kirabolták, mégpedig gyémántokat vittek el a házból a szörnyű gyilkosságot követően”.

Egyébként ezekben a napokban van a megrázó bűncselekmény évfordulója. 2005 februárjának első napjaiban a rendőrség operatív egységének sokat látott tagjait is megdöbbentette az a látvány, ami a két egymás mellé épült horgosi családi házban várta őket. A gyilkosok elsőként a régebbi házban élő 69 éves Józsefet és 65 éves feleségét, Jolánkát késelték halálra. Néhány méterrel odébb, az újonnan épült családi házban, ahol a házaspár fia, menye és két unokája élt, megtalálták az ő élettelen testeiket is, a 40 éves Nándorét, a 33 éves Nelliért, a 13 éves Dávidét és a 9 éves Bettináét. Feltehetően hangtompítós automata fegyverrel végeztek velük.

Szalma Nándor üzletember volt, almával kereskedett, de magának is volt tekintélyes almaültetvénye. Egyesek azonban tudni vélték, hogy alkohol- és cigarettacsempészet is volt a dologban, s hogy Magyarországon is törvénybe ütköző cselekményekbe keveredett. Azt beszélték, nagyon gazdagok voltak. A család elég zárkózott életet élt, amikor megtalálták őket, már néhány napja halottak lehettek. A tanítónőnek tűnt fel, hogy a gyerekek nem mentek iskolába.

A család után nagy vagyon maradt hátra. A horgosi ház és telek, gyümölcsös mellett néhány hűtőház és pár befejezetlen épület a falu központjában, de volt két szép házuk Szeged környékén is. A rendőrség a gyilkosságok helyszínén mintegy 13.500 euró készpénzt talált. Szerbiai bankokban nem volt számlájuk, a magyarországiakról meg nem tudnak. A rendőrség kezdettől fogva azt gyanította, hogy legalább ketten követték el a mészárlást, ami feltehetően január 24-én este történt. (Novosti)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka: Mérsékelt szavazási kedv - illusztráció
2022. JANUÁR 16.
[ 17:28 ]
A topolyai község területén közel 30 ezren szerepelnek a választási névjegyzékben. A kishegyesi község területén pedig valamivel több, mint 10 ezren. Előbbi helyen 49, míg utóbbin 23 szavazóhelyen adhatják voksaikat a polgárok vasárnap 7 és 20 óra között. A topolyai községi területén 28 136 szavazati joggal...
2022. JANUÁR 15.
[ 18:26 ]
Vajdaság-szerte százötven általános iskolában hirdettek figyelmeztető sztrájkot hétfőre, a második félév első napjára. A sztrájkkal a zentai kollégáikat ért hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakoznak. A zentai pedagógusok kálváriája már több mint egy éve húzódik. A törvény által szavatolt utazási...
2022. JANUÁR 14.
[ 23:01 ]
Több bűncselekmény elkövetőit is sikerült elfognia a szabadkai rendőrségnek. Pénzt rabolt egy trafikból a 2002-es születésű, bácskeresztúri illetőségű N. M. Tegnap este egy a szabadkai városközpontban lévő trafik elárusítónőjét késsel fenyegette meg, majd elrabolta a kasszából a pénzt. A rablót beazonosították,...
2022. JANUÁR 14.
[ 14:00 ]
Beolvasás folyamatban