Vajdaság
Temerin: Tájékoztató fórum az IPA-ról

A még decemberben elfogadott, hamarosan kiírásra kerülő Magyarország és Szerbia közötti új IPA határon átnyúló együttműködési programról tartottak tájékoztató fórumot Temerinben. A szervező Eulink egyesület azért hívta össze a helyi civil szervezetek képviselőit, hogy beszámoljanak az eddigi tapasztalatokról, megismerjék a várható program prioritásait, hogy valójában már most megkezdjék a tervezést.

Az egyesület nevében Gergely Barnabás elnök köszöntötte a civil szféra képviselőit. Mint elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy azok a pályázatok, amelynek szereplői civil szervezetek voltak, sokkal sikeresebbnek bizonyultak, mint azok a programok, amelyekben az önkormányzati szerv vállalt szerepet: - Temerinben azt látjuk, hogy vannak civil szervezetek, akik képesek egy ilyen IPA lebonyolítására, vannak már nyertes pályázatok, és azt gondolom, hogy most is lesznek olyan egyesületek, amelyek részt vesznek majd ebben a pályázási körben.

Mint a fórumon elhangzott, az önkormányzatnak két sikeres IPA pályázata volt. Óbecse, Ada és Lajosmizse községekkel részt vettek a A hely szelleme – Kapcsolattartás az elszármazottakkal címet viselő programban, amelynek legfontosabb része az az adatbázis, amely az ezekről a településekről elszármazottak adatait tartalmazza. De hasonlóképpen partnerei voltak annak a Cooling Cubes programnak is, amely a Budapest–Belgrád közlekedési tengely mentén működő fürdőhelyek összehangolt fejlesztési stratégiájának létrehozására irányul.

A civil szervezetek is két sikerese pályázattal rendelkeznek, a TSK labdarúgó klub Zákányszékkel közösen lépett fel. Az akkor 100.évfordulóját ünneplő temerini klub nemzetközi jubileumi tornát szervezett, határon átnyúló szakmai, kulturális és társadalmi tapasztalatcserére irányuló programokat tartott.

A Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT) a Tájház udvarában lévő Alkotóház befejezésére nyert anyagi támogatást, de képzőművészeti programokat, keramikus fórumot is tartottak.

A fórumra meghívták szolnoki székhelyű Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos egyesület képviselőit is. Schwertner János, elnök: - Azt gondolom, hogy a temerini civileknek valós és jó esélyeik vannak arra, hogy pályázatokat tudjanak benyújtani, nagyon jó elképzelések, gondolatok vannak és most még kellő idő van arra, hogy lehessen partnereket találni hozzá – hangsúlyozta.

A Magyarország és Szerbia közötti új, határon átívelő együttműködési program középpontjában a következő négy prioritás szerepel: a határon átnyúló vízgazdálkodás és kockázatmegelőzési rendszerek színvonalának javítása, a határátmenő-forgalom akadályozó tényezőinek csökkentése, az idegenforgalmi és kulturális örökségi együttműködés ösztönzése, valamint közép- és kisvállalkozók versenyképességének erősítése innováció vezérelt fejlesztéssel.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Búcsú volt Muzslyán - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 23:13 ]
Halálos közlekedési baleset Inđiján - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 16:48 ]
Az 54 éves Csernyák Ottót az egyik ismerőse, Petar Nikolić gyilkolta meg a rendőrség feltételezése szerint még szeptember 11-én, szerdán. Mivel a szomszédok felfigyeltek arra, hogy napokig nem látják Csernyákot, riasztották a rendőrséget, akik három nap múltán találták meg a holttestet. Sajtóbeszámolók szerint a...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 10:23 ]
Kishegyes és Topolya között legfeljebb 60 kilométeres óránkénti sebességgel lehet közlekedni, illetve ezen belül is vannak szakaszok, ahol a korlátozás még ennél is lassabb haladást ír elő. Korábban nagyobb sebességgel is szabályos volt a közlekedés, ezért sokan a napokban kirakott új közlekedési jeleket figyelmen kívül...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 10:20 ]
Fogyasszuk a mézet táplálék gyanánt, hogy ne kelljen mézet ennünk gyógyszerként – ismételte meg idén is a jelmondatot Mirko Spasojević, a Községi Méhészegyesület elnöke, majd pedig a katolikus és az ortodox egyház képviselői is megszentelték a méhek által gyűjtött finomságot. Mézvásárt és annak keretében...
2019. SZEPTEMBER 14.
[ 15:55 ]
Beolvasás folyamatban