Vajdaság
Szakmai konferenciát tartottak a falugondnoki szolgálat működtetésének tapasztalatairól Kishegyesen

A falugondnoki szolgálat és a házi betegápolás szolgáltatása viszonylag új színfolt a szerbiai szociális szolgáltatások palettáján. A terület szabványosítása és a törvényes keretek megalkotása most van folyamatban. Kishegyesen már több éves tapasztalatokkal rendelkeznek ezen a területen, de a község egész területére kiterjedő szolgáltatást is szabványosítani kell, illetve biztosítani kell a jövőben a megfelelő szakmai hátteret is. Erről a témáról szerveztek szakmai konferenciát a kishegyesi helyi közösség épületének tetőtéri konferenciatermében.

A Nők Kishegyesi Fóruma szervezésében tartottak szakmai konferenciát Falugondnoki szolgálat – megoldás az idős, egyedül élő és magatehetetlen emberek részére címmel. Az összejövetel célja a falugondnoki szolgálat szabványosításához szükséges irányelvek meghatározása. Szerbiában az idősek és magatehetetlenek segítésének szolgálata keretében a falugondnoki szolgáltatás nincs megfelelően definiálva, a szabványosítás is a küszöbön álló feladatok közé tartozik.

A szakmai összejövetelt a kishegyesi község területén több mint öt éve sikeresen működő falugondnokok, a Szabadka, Kanizsa, Törökkanizsa, Zenta, Csóka, Topolya és Ada községekben 2015 novembere óta működő falugondnokok, a Köztársasági és Tartományi Szociális Védelmi Intézet szakmunkatársai és Szerbia szociálpolitikai minisztériumának képviselői részére szervezték meg. Jelen voltak a kecskeméti székhelyű Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete képviselői is. A konferencián részt vett Csikós László, a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális Minisztérium államtitkára is, aki elmondta, hogy a falugondnoki és a házi betegápolási szolgálat működtetésével el lehet érni, hogy a rászorulók többségét nem kell állami intézményekben elhelyezni.

Szerbiában községenként nagyon eltérő a helyzet, mert vannak olyan önkormányzatok, amelyekben felismerték ennek szükségességét és támogatják is az ezzel foglakozó szervezeteket, míg máshol egyáltalán nem foglalkoznak a témakörrel. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezen a területen is szükség van szabványosításra, az idevágó törvények szerint pedig május 31-i határidővel csak elismert szakmai háttérrel, hivatalosan kiállított licenccel rendelkező szervezetek tevékenykedhetnek a szociális szférában. Természetesen áthidaló megoldásként a már működő szervezetek, melyek nem rendelkeznek ilyen szakmai háttérrel, szerződést köthetnek egy licenccel rendelkező szervezettel az együttműködésről.

Kishegyes községben a falugondnoki és a házi betegápolási szolgálat párhuzamosan működik. Előbbit a Nők Kishegyesi Fóruma, utóbbit a szabadkai Caritas működteti, az önkormányzat pedig mindkét szolgálatot támogatja. Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke elmondta, hogy a konferenciát azért hívták össze, hogy átfogó képet kapjanak a jelenlegi helyzetről, illetve meghatározzák azt a nyomvonalat, melynek mentén haladva eljuthatnak a szabványosításig. A falugondnoki szolgálat létrehozásának ötlete 2007-ben merült fel a kishegyesiek körében, amikor a magyarországi pozitív példákat látva az ottani tapasztalatokat megpróbálták az itteni körülményeknek megfelelően hasznosítani. Azt is elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben az önkormányzat támogatása elengedhetetlen a falugondnoki szolgálat nyugodt működéséhez. Emellett folyamatosan pályáznak olyan programokra, amelyeket a felhasználóik számára szerveznek, ennek köszönhetően vannak teadélutánok, kirándulnak, és más programokban vesznek részt. A házi betegápolás és a falugondnok szolgáltatás felhasználóinak száma évről-évre növekszik, a szolgáltatáshoz szükséges logisztika pedig bővül. Az év elején Kishegyes község falugondnoki szolgálata egy újabb gépkocsival és egy új munkatárssal bővült. Az összejövetelen a kishegyesi község területén szolgálatot teljesítő falugondnokok közül Ali István és Németh Gábor számolt be a terepi tapasztalatokról.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Búcsú volt Muzslyán - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 23:13 ]
Halálos közlekedési baleset Inđiján - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 16:48 ]
Az 54 éves Csernyák Ottót az egyik ismerőse, Petar Nikolić gyilkolta meg a rendőrség feltételezése szerint még szeptember 11-én, szerdán. Mivel a szomszédok felfigyeltek arra, hogy napokig nem látják Csernyákot, riasztották a rendőrséget, akik három nap múltán találták meg a holttestet. Sajtóbeszámolók szerint a...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 10:23 ]
Kishegyes és Topolya között legfeljebb 60 kilométeres óránkénti sebességgel lehet közlekedni, illetve ezen belül is vannak szakaszok, ahol a korlátozás még ennél is lassabb haladást ír elő. Korábban nagyobb sebességgel is szabályos volt a közlekedés, ezért sokan a napokban kirakott új közlekedési jeleket figyelmen kívül...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 10:20 ]
Fogyasszuk a mézet táplálék gyanánt, hogy ne kelljen mézet ennünk gyógyszerként – ismételte meg idén is a jelmondatot Mirko Spasojević, a Községi Méhészegyesület elnöke, majd pedig a katolikus és az ortodox egyház képviselői is megszentelték a méhek által gyűjtött finomságot. Mézvásárt és annak keretében...
2019. SZEPTEMBER 14.
[ 15:55 ]
Beolvasás folyamatban