Vajdaság
A választások hosszú távon dönthetnek sorsunkról
Németh Zsolt Adorjánon és Magyarkanizsán folytatta vajdasági körútját

A községi önkormányzat vezetői és a község néhány vállalkozója fogadta pénteken délután az Adorjánra érkező magyar politikust és kíséretét, amelyben ott volt vendéglátója, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes is.

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke Borsos Csaba adorjáni vállalkozó cégét kereste fel, ahol a magyar gazdaság- és területfejlesztési támogatásokról beszélt az összegyűlt vállalkozóknak, amelyek új lehetőségeket nyitnak a kezdő, de a már befutott, jól működő vállalkozások előtt is.

„Egy nagyon fontos pillanatban került sor a látogatásomra, akkor, amikor már csak alig több mint három hét van a választásokig. Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több itteni magyar ember vegyen részt a voksoláson, amelyen hosszú távon is eldőlhet a sorsa. Ez a közösség 25 éve nem kapott olyan támogatást az anyaországtól, mint a közelmúltban, és nagy örömömre szolgál, hogy most itt Adorjánon olyan vállalkozókkal találkozhattam, akik teljes mértékben tisztában vannak azzal, milyen problémái vannak a vajdasági vállalkozóknak. Jó alkalom volt ez arra is, hogy áttekintsük a Prosperitati pályázat tegnap zárult első körének tapasztalatait, hiszen nem kevesebb mint 2.500 pályázat érkezett be, ugyanakkor eszmecserét folytathattunk a támogatás további irányairól is. Ennek az együttműködésnek a legfontosabb célja, hogy azokat a negatív szociális folyamatokat, közöttük az elvándorlást sikerüljön megállítani, amelyek aztán értelmet adnak a kultúra, a média vagy az oktatás terén kifejtett erőfeszítéseinknek, hiszen ha nincs vajdasági magyar ember, aki itt marad, akkor nincs kinek az identitását megőrizni. Ezért tartom jelentősnek, hogy ezt a programot a VMSZ kidolgozta, hogy a VMSZ megvalósítja és bízom benne, hogy felhatalmazást kap majd a választásokon ettől a közösségtől arra, hogy folytatni tudja a munkát.” - nyilatkozta Adorjánon Németh Zsolt.

A házigazda Borsos Csaba, aki egyben Adorján helyi közösség elnöke is, elmondta, hogy a Prosperitati pályázat támogatásait nagyon jónak tartja, amit az első körben mutatkozott óriási érdeklődés is alátámaszt. Ennek ellenére az első körben cége nem pályázóként, hanem forgalmazóként jelent meg, mivel tenyészállatokra, főleg juhokra adott ki előszámlákat az arra érdekelt termelőknek. Akkora volt az érdeklődés, hogy a meglévő több ezres állománynak a duplája is elment volna. Mivel a Kontakt cég tavaly egy búzamalommal bővült, annak további bővítése és új munkahelyek teremtése céljából nem kizárt, hogy a Prosperitati pályázatok egyik következő körében az adorjáni vállalkozó már pályázóként is megjelenik majd.

Ezt követően Németh Zsolt Magyarkanizsára, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ épületébe ment, ahol egy ifjúsági fórumon vett részt, amelyen az itthon maradásról, a vajdasági magyar fiatalok itthoni boldogulásáról esett szó.

„Arra biztatnám a választásra jogosult magyar fiatalokat, hogy menjenek el szavazni április 24-én, mert bármilyen felállás is kerül majd hatalomra helyi, tartományi vagy köztársasági szinten, a vajdasági magyarságnak ott kell lennie közöttük, ettől függ a sorsa, a jövője. Amennyiben a vajdasági magyarság szempontjából eredményesek lesznek ezek a választások, akkor mód lesz arra, hogy folytatódjon az a politika, amit a VMSZ az elmúlt esztendőkben elindított, különös tekintettel arra a jelentős és egyedülálló gazdaságfejlesztési támogatásra, amit a magyar kormány nyújt a vajdaságiaknak. A két ország közötti stabil és perspektív együttműködés is biztosíték lehet arra, hogy van jövő itt a Vajdaságban és van értelme a fiataloknak azon gondolkodni, hogy ne másutt, hanem itt próbálják megalapozni életüket.” - üzente a fórum résztvevőinek Németh Zsolt.

Mint mindenhol, Magyarkanizsán is a munkanélküliség a fiatalok legnagyobb problémája.

„Egyszerűen nem tudnak itthon boldogulni, sem az elhelyezkedés, sem a szórakozás tekintetében, ezért kénytelenek elhagyni szülővárosukat. Próbálkoznak ugyan csatlakozni különféle közösségekhez, civil szervezetekhez, amelyeken keresztül meg tudnák valósítani elképzeléseiket, biztosítva ezáltal itthon maradásukat, de ez még nem elég. Ezek a közösségek pályázatok útján jutnak némi támogatáshoz, az önkormányzat is segíti őket, mert neki is az a célja, hogy ne vándoroljanak el a fiatalok. Jelenleg úgy látom, hogy ezek a tevékenységek egyre népszerűbbek, egyre több fiatal kapcsolódik be és próbál a neki legmegfelelőbb közösségben érvényesülni.” - vélekedett Kalmár Tünde, a Civilek Magyarkanizsa községért ifjúsági civil szervezet elnöke.

Az itthon maradásra biztatta a fórumon megjelent fiatalokat, a VMSZ Ifjúsági Fórumának és a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezetének a tagjait valamint a párt ifjú képviselőjelöltjeit Fejsztámer Róbert, az önkormányzat Gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályának vezetője, a VMSZ polgármester-jelöltje is.

„A gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés mellett a fiatalok gondjai az egyik legfontosabb ütőér a vajdasági magyarság életében. A fiatalok apolitikussága, a közélettől való elzárkózása hatalmas problémát jelent. Természetesen nem a pártpolitizálásra gondolok, hanem arra a sajnálatos tényre, hogy művelődési- és sportegyesületeink, civil szervezeteink lassan elöregednek, nincs utánpótlás. Nincsenek fiatalok, akik a közélettel általánosságban foglalkoznának, akik véleményt formálnának és annak hangot is adnának. Ez nagyon fontos a VMSZ politikájában, annak az irányvonalnak a kijelölésében, hogy hogyan szeretné támogatni a fiatalokat.”

Pásztor István értékelése szerint Németh Zsolt látogatása eddig is és most is nagyon sokat segít a párt kampányának.

„Ha úgy tetszik, mi egy bejáródott kettős vagyunk, több évtizedes együttműködés áll mögöttünk, nem csak kampányban, hanem kampányon kívül is, függetlenül attól, hogy Németh Zsolt milyen funkcióban érkezik hozzánk. Őszinte köszönettel mondhatom, hogy nem csak most, hanem folyamatosan élvezzük az ő támogatását, aminek a gesztusértéken túlmenően egy hitelességi bizonyítéka a folyamatos jelenlét, a folyamatos tájékozódás illetve a folyamatos részvétel az itteni közösség közéletében. Elnök úr nem az első és nyilván nem is az utolsó kampányunk részese, fontos az, hogy buzdítson bennünket, mert az a történet, aminek most részesei vagyunk, az részben rólunk szól, de legalább olyan részben szól a magyar nemzetpolitikáról is.”

Pásztor István felhívta a figyelmet a Szerb Haladó Párt óriásplakátjaira, amelynek a szlogenje arról szól, hogy együtt mindent meg tudunk tenni. Véleménye szerint a vajdasági magyarságnak sincs más alternatívája, mint hogy az egyéni sérelmeket leküzdve, az egyéni megbántottságon és dölyfön túllépve összefogjon, ami ma nemzeti érdek. Aki szerinte ezzel szembe megy, a nemzeti érdekkel megy szembe.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A bácskossuthfalvi helyi közösségi választáson a 18 képviselői hely egyikére 35 személy pályázott. A faluban voltak olyan jelöltek, akik hangos kampányt folytattak, ami helyi közösségi választások esetében nem szokványos. Az első, egyelőre nem hivatalos eredmények szerint a tanács tagjai kivétel nélkül a VMSZ által is...
2021. JÚNIUS 14.
[ 8:41 ]
Vasárnap nagyon sokan keresték fel a szombati tragédia helyszínét, a Kishegyes–Kúla-csatorna azon partszakaszát, ahol két tizenéves lelte halálát szombat délután. Tavaly fiatalok egy csoportja a csatorna egy távolabbi részén gépkocsival landolt a csatornában. Akkor ott hárman vesztették életüket. Egy 16 és egy 14 éves...
2021. JÚNIUS 13.
[ 19:29 ]
Tomislav Momirović építésügyi miniszter, Nebojša Šurlan, a Szerbiai Vasutak infrastruktúráért felelős vezérigazgatója, illetve Krsto Dubroja, a beruházás kivitelezéséért felelős Karin Komerc MD és az RZD International konzorciumának képviselője aláírták a Szabadka - Horgos vasút felújításáról szóló szerződést,...
2021. JÚNIUS 13.
[ 15:41 ]
Beolvasás folyamatban