Vajdaság
Szabadkán járt Orbán Viktor
A magyar és a szerb miniszterelnök részt vett a szabadkai Masterplast vállalat ünnepségén

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szerdai közös sajtótájékoztatón megállapította, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program a közösség szolgálatában új lehetőséget nyújt a térség felvirágoztatásához.

A tanácskozást követően aláírták a gazdaságélénkítést célzó első támogatási szerződést Rekettye Gyöngyi bácskertesi termelővel, aki jégvédelmi hálók vásárlására pályázott a Prosperitati Alapítványnál, amely a magyar kormány 50 milliárd forintos támogatását közvetíti a vajdasági magyarok felé a VMSZ stratégiája mentén.

Pásztor István kifejezte örömét, hogy két év elteltével újra Szabadkán üdvözölheti Orbán Viktor miniszterelnököt. A VMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt a Fidesz készült a magyarországi választásokra, a vajdasági magyarok pedig első alkalommal szavazhattak a kettős állampolgárság megszerzése után a magyarországi választásokon. A Fidesz és a VMSZ között 2010 óta partnerségi viszony áll fenn ‒ hangsúlyozta Pásztor, aki arra kérte a magyar miniszterelnököt, hogy ezúttal ők támogassák a VMSZ törekvéseit a tavaszi szerbiai választásokon.

A választások napján dől el, hogy milyen érdekérvényesítő erővel fog rendelkezni a vajdasági magyar közösség ‒ mondta a VMSZ elnöke kiemelve, hogy a választások alkalmat adnak arra, hogy elszámoljanak a vajdasági magyar közösség irányában. Az elmúlt évek eredményei között említette az ösztöndíjprogramot, az oktatási-nevelési támogatást, az Európa Kollégiumot, a szabadkai Zsinagóga felújítását, a Kosztolányi Dezső-szobor átadását és a falugondnoki rendszert, amely 800 idős személyt támogat.

Kiemelt helye van mindebben a térség- és gazdaságfejlesztési programnak ‒ tette hozzá Pásztor hangsúlyozva, hogy ők folyamatosan a közösségünket szolgálják, és továbbra is ezt kívánják tenni.

Orbán Viktor megköszönte Pásztor Istvánnak, hogy megálmodta a terület- és gazdaságfejlesztő programot, amely egy járható út lehet a többi Kárpát-medencei régió számára is. Új korszak kapujában állunk ‒ jelentette ki Orbán Viktor Szabadkán, aki annak a korszaknak a beköszöntét hirdette, amelyben Magyarország meg tudta hirdetni 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztő programját, amely során a vajdasági magyarok bizonyítékát adhatják annak, hogy nem csupán a megmaradáshoz van bennük elég energia, de tetterő is van az itt élő közösségben az új beruházások megvalósításához. A szerbek és a magyarok közösen lépnek ebbe az új korszakba, a régiók gazdaságát élénkítő programok pedig az egész Európai Uniónak kedveznek, ez a fajta politika igenis jól folytatható - mondta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök arra biztatta az itt élő szerb, horvát és magyar lakosokat, hogy vegyenek részt a választásokon. A vajdasági magyarokat pedig arra kérte, hogy támogassák az itteni magyar pártot, a VMSZ-t, amely kiszámítható pont és a biztos jövő garanciája ‒ fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor a Magyar Házban tett látogatást követően ellátogatott a szabadkai Masterplastba, ahol Aleksandar Vučić szerb kormányfővel közösen részt vett a vállalat új gyártórészlegének átadásán.

A szerb miniszterelnök köszönetet mondott a magyar kormánynak

Vučić a kis- és közepes vállalkozások jövőjéről beszélt, amelyek az ország gazdaságának alapját képezik, valamint hangsúlyozta a két ország közötti jó kapcsolat előnyeit, és megköszönte Magyarország támogatását. Orbán pedig a szerb gazdaság felkapaszkodását hirdette, amely az itt élők és vezetőik közös sikere ‒ mint fogalmazott. A Masterplast beruházását bátor lépésnek nevezte és gratulált a cégvezetőknek.

Közös vállalkozása magyaroknak és szerbeknek egy olyan Európa, amelyben mindkét ország sikeres tud lenni, Vajdaság pedig az a hídfő, amely ma Szerbia számára az Unió felé nyílik. Orbán Viktor és Aleksandar Vučić közép-európai összefogást sürgettek Szabadkán, amely mindkét ország hasznára válik. További részletek >

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdaság AT Képviselőháza a tömegtájékoztatási és a médiáról szóló törvény (a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye 83/2014., 58/2015. és 12/2016) 83. szakaszára hivatkozva helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz, mert - mint Boris Bajić képviselőházi főtitkárhelyettes a Vajdaság Ma...
2018. JÚNIUS 22.
[ 12:54 ]
Ítéletidő sújtotta pénteken reggel Versecet , majd Pancsovát. A vihar károkat okozott, a víz elöntötte a pincéket.Versecen négyzetméterenként 60 mm csapadék hullott, ami az egy havi csapadékmennyiségnek felel meg. A vízelvezető rendszerek nem tudták elnyelni a rengeteg vizet, ezért a víz és a szennyvíz elárasztotta az...
2018. JÚNIUS 22.
[ 12:37 ]
Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.Nagyon nagy az érdeklődés a hajósok körében a regatta iránt, amelyet a Vajdaság Vizei közvállalat szervez, hogy népszerűsítse a tartomány vízi útjait, de a szervezők technikai okokból nem...
2018. JÚNIUS 21.
[ 8:53 ]
Beolvasás folyamatban