Vajdaság
Szabadkán járt Orbán Viktor
A magyar és a szerb miniszterelnök részt vett a szabadkai Masterplast vállalat ünnepségén

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szerdai közös sajtótájékoztatón megállapította, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program a közösség szolgálatában új lehetőséget nyújt a térség felvirágoztatásához.

A tanácskozást követően aláírták a gazdaságélénkítést célzó első támogatási szerződést Rekettye Gyöngyi bácskertesi termelővel, aki jégvédelmi hálók vásárlására pályázott a Prosperitati Alapítványnál, amely a magyar kormány 50 milliárd forintos támogatását közvetíti a vajdasági magyarok felé a VMSZ stratégiája mentén.

Pásztor István kifejezte örömét, hogy két év elteltével újra Szabadkán üdvözölheti Orbán Viktor miniszterelnököt. A VMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt a Fidesz készült a magyarországi választásokra, a vajdasági magyarok pedig első alkalommal szavazhattak a kettős állampolgárság megszerzése után a magyarországi választásokon. A Fidesz és a VMSZ között 2010 óta partnerségi viszony áll fenn ‒ hangsúlyozta Pásztor, aki arra kérte a magyar miniszterelnököt, hogy ezúttal ők támogassák a VMSZ törekvéseit a tavaszi szerbiai választásokon.

A választások napján dől el, hogy milyen érdekérvényesítő erővel fog rendelkezni a vajdasági magyar közösség ‒ mondta a VMSZ elnöke kiemelve, hogy a választások alkalmat adnak arra, hogy elszámoljanak a vajdasági magyar közösség irányában. Az elmúlt évek eredményei között említette az ösztöndíjprogramot, az oktatási-nevelési támogatást, az Európa Kollégiumot, a szabadkai Zsinagóga felújítását, a Kosztolányi Dezső-szobor átadását és a falugondnoki rendszert, amely 800 idős személyt támogat.

Kiemelt helye van mindebben a térség- és gazdaságfejlesztési programnak ‒ tette hozzá Pásztor hangsúlyozva, hogy ők folyamatosan a közösségünket szolgálják, és továbbra is ezt kívánják tenni.

Orbán Viktor megköszönte Pásztor Istvánnak, hogy megálmodta a terület- és gazdaságfejlesztő programot, amely egy járható út lehet a többi Kárpát-medencei régió számára is. Új korszak kapujában állunk ‒ jelentette ki Orbán Viktor Szabadkán, aki annak a korszaknak a beköszöntét hirdette, amelyben Magyarország meg tudta hirdetni 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztő programját, amely során a vajdasági magyarok bizonyítékát adhatják annak, hogy nem csupán a megmaradáshoz van bennük elég energia, de tetterő is van az itt élő közösségben az új beruházások megvalósításához. A szerbek és a magyarok közösen lépnek ebbe az új korszakba, a régiók gazdaságát élénkítő programok pedig az egész Európai Uniónak kedveznek, ez a fajta politika igenis jól folytatható - mondta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök arra biztatta az itt élő szerb, horvát és magyar lakosokat, hogy vegyenek részt a választásokon. A vajdasági magyarokat pedig arra kérte, hogy támogassák az itteni magyar pártot, a VMSZ-t, amely kiszámítható pont és a biztos jövő garanciája ‒ fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor a Magyar Házban tett látogatást követően ellátogatott a szabadkai Masterplastba, ahol Aleksandar Vučić szerb kormányfővel közösen részt vett a vállalat új gyártórészlegének átadásán.

A szerb miniszterelnök köszönetet mondott a magyar kormánynak

Vučić a kis- és közepes vállalkozások jövőjéről beszélt, amelyek az ország gazdaságának alapját képezik, valamint hangsúlyozta a két ország közötti jó kapcsolat előnyeit, és megköszönte Magyarország támogatását. Orbán pedig a szerb gazdaság felkapaszkodását hirdette, amely az itt élők és vezetőik közös sikere ‒ mint fogalmazott. A Masterplast beruházását bátor lépésnek nevezte és gratulált a cégvezetőknek.

Közös vállalkozása magyaroknak és szerbeknek egy olyan Európa, amelyben mindkét ország sikeres tud lenni, Vajdaság pedig az a hídfő, amely ma Szerbia számára az Unió felé nyílik. Orbán Viktor és Aleksandar Vučić közép-európai összefogást sürgettek Szabadkán, amely mindkét ország hasznára válik. További részletek >

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Falunapot ünnepelt Orom - illusztráció
2018. NOVEMBER 17.
[ 15:19 ]
A szabadkai városi tanács két közvállalat élére új igazgató kinevezését javasolja, míg több személy esetében az igazgatói mandátum meghosszabbítását indítványozzák.A Stadion Közvállalat élére Tamara Dimitrioski közgazdászt javasolják, míg a Szabadkai piacok Közvállalat új igazgatója Dejan Ljubisavljević...
2018. NOVEMBER 17.
[ 11:47 ]
December 3-ig lehet betekinteni a Holt-Tisza – Gyöngysziget Természeti Park védelméről szóló tartományi képviselőházi rendelet tervezetébe.A rendelet tervezetét Óbecse, Törökbecse és Zsablya községi szolgálatainál lehet megnézni, mivel ez a természeti park ennek a három községnek a területén, pontosabban a...
2018. NOVEMBER 16.
[ 18:34 ]
A tartományi képviselőház képviselői támogatták a Vajdaság díjainak megalapításáról szóló javaslatot, amelyeket november 25-én, Bánát, Bácska és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásának napja, május 15-én, a Májusi Közgyűlés napja és december 10-én, az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából ítélnek...
2018. NOVEMBER 16.
[ 13:29 ]
Beolvasás folyamatban