Vajdaság
Vajdaságot senki sem védi meg a jégveréstől?
Betűméret:             

Pancsován a jégvédelmi állomások kétharmada, Szabadkán a 60 százaléka, Újvidéken a fele nem működik, tudósít a 021 hírportál.

Az erős széllel és jéggel kísért ítéletidő, amely néhány nappal ezelőtt tombolt Vajdaságban, óriási kárt okozott a mezőgazdaságban, de épületek és gépjárművek is megrongálódtak, a kár óriási.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jégelhárító osztályának vezetője, Zoran Babić azt mondta a 021-nek, a jégvédelmi állomásoknak nincs elegendő jégvédelmi rakétájuk, ez a legnagyobb gond.

“Vajdaság területén jelenleg 1753 jégvédelmi rakétánk van, ami azt jelenti, hogy átlagban öt rakéta jut egy jégvédelmi állomásra. Május 5-étől máig 15 olyan nap volt, amikor fennállt a jégveszély, s ennek elhárítására 614 rakétát ki is lőttek. Az elmúlt négy évben nagyon jó volt a helyi önkormányzatokkal az együttműködésünk, beszálltak a jégvédelmi rakáták megvásárlásába, s ebben az évben is sikerült már ennek köszönhetően vásárolnunk, de ez nem elegendő. Minden állomásnak 12 rakétával kellene rendelkeznie, ez az a szám, amellyel eredményesen és gyorsan megelőzhetjük a jégverés kialakulását. Folyamatosan “átrendezzük” az állományt, oda szállítunk, ahova úgy gondoljuk, a legnagyobb szükség lesz rá”, mondta Babić. Az állomásokon dolgozók havi 4000 dinárt kapnak munkájukért, Babić hozzáteszi, a “helyi ökormányzatok besegítenek és így stimulálják a lövészeket”.

“Van azonban néhány hely, ahol nem született megállapodás az önkormányzat és a jégvédelmi állomás alkalmazottai között, s itt gondok vannak. A legnagyobb gond pillanatnyilag Újvidéken, Szabadkán és Pancsován van. Pancsován a jégvédelmi állomások kétharmada, Szabadkán több mint 60 százaléka, Újvidéken a fele nem működik. Dolgozunk az ügyön, s remélhetően hamarosan javul a helyzet”, teszi hozzá Babić.

A legnagyobb esőzések, viharok pedig éppen Pancsován és környékén voltak. A jégverés mellett itt tornádót és forgószelete is regisztráltak. (021)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagybecskereken a városháza előtti Szabadság téren gyűltek össze a környék motorosai, hogy hivatalosan is megnyissák számukra az idényt. A cél az, hogy felhívják magukra a közlekedésben szereplő autósok figyelmét, hogy a szép időnek köszönhetően megnő a motorosok száma az utakon, és a közlekedés résztvevői legyenek...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 15:13 ]
A közlekedési rendőrök szombaton este Bácskossuthfalván, a szokásos közlekedési ellenőrzés keretében megállítottak egy tehergépjárművet. A sofőrről hamarosan kiderült, hogy erősen ittas állapotban van. Ezt erősítette meg az alkoholszonda is, ami 2,18 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki. A teherautót azonnal...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 11:33 ]
A szabadkai rendőrség egy 17 éves fiút vett őrizetbe, miután marihuánát és amfetamint talált nála, de a házkutatás során egy hangtompítóval ellátott maroklőfegyver is előkerült. A rendőrök a fiú lakásának átkutatása során kb. 1 kilogram marihuánát, kisebb mennyiségű amfetamint és négy digitális, a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban