Vajdaság
A többség támogatja a tartomány hagyományos szimbólumait
Felthetően meglesz az elfogadáshoz szükséges kétharmados többség

A vajdasági parlamentben jelen levő pártok képviselőinek kijelentései szerint meglesz a kétharmados többség a tartomány hagyományos szimbólumainak elfogadásához a szeptember 15-én esedékes képviselőházi ülésen.

Pásztor István tartományi házelnök, a VMSZ vezetője újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, hogy valamivel több mint két éve fogadták el Vajdaság Autonóm Tartomány statútumát, amely meghatározza a jelképeket és a tradicionális szimbólumokat, illetve arra kötelezi a vajdasági parlamentet, hogy hozzon határozatot ezek használatáról, írja a Tanjug.

„Mi most gyakorlatilag az elmúlt két évben elmulasztott feladatot pótoljuk. Nem vezetünk be semmi újdonságot, ami eddig lényegében ne lett volna, hanem csak meghatározzuk a pontos módját annak, hogyan kerülnek majd használatra a jelképek és a hagyományos szimbólumok a mindennapi életben” – fogalmazott Pásztor István, majd abbeli várakozásának adott hangot, hogy a vitát követően a képviselőknek legalább kétharmada megszavazza majd a határozatot.

Szavai szerint a határozati javaslat szövege megegyezik azzal, amelyet több mint két éve megfogalmaztak, s amelynek az akkori parlamenti összetétel mellett „megállapodás szintjén megvolt a kétharmados támogatottsága”.

Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt (SNS) alelnöke és tartományi frakcióvezetője arra mutatott rá, hogy a zászló és a címer kinézetét a statútum határozza meg, a használatról szóló döntést pedig jóval korábban meg kellett volna hozni. Beszélt továbbá arról is, hogy minden erőfeszítése ellenére sem látja, hogy az eddig használt szimbólumok mit jelképeznek. Leszögezte: a jelenlegi zászló és címer, valamint a hagyományos zászló és címer párhuzamos használata nyomán „legalább az egyik szimbólum utal majd Vajdaságnak a Szerbiához való tartozására”.

Az ellenzéki Demokrata Párt tartományi bizottságának elnöke, Miroslav Vasin közölte, hogy pártja még nem határozta meg a kérdéssel kapcsolatos álláspontját, mert szakértői és intézményes véleményekre várnak. Mint mondja: jelenleg nincs egységes álláspont arról, hogy melyek Vajdaság hagyományos szimbólumai.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) közlése szerint éppen azért nem szavazták meg már a statútumot sem, mert szerintük „nem elég a politikai akarat, sem a kétharmados többség” ahhoz, hogy valami hagyományosnak minősüljön.

Ezzel szemben a Szerb Radikális Párt (SRS) szerint a javasolt hagyományos szimbólumok történelmi örökséget képeznek, s a hagyományon meg a heraldikán alapulnak. Továbbá a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) részéről is azt közölték, hogy kétségtelen: támogatni fogják a határozati javaslatot.

Mint arról hírt adtunk: a vajdasági parlament alkotmányjogi helyzettel foglalkozó bizottsága hétfő este fogadta el a tartomány jelképeinek és hagyományos szimbólumainak kinézetéről és használatáról szóló határozati javaslatot, és továbbította a képviselőháznak elfogadásra.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A gunarasi Oroszi János nyerte meg Topolyán a sorrendben kilencedik Vajdasági Parasztolimpiát. Második lett a topolyai Kelemen Lajos, harmadik a kishegyesi Puhalák Zsolt. A hölgyek mezőnyében első lett a szintén gunarasi Kocsis Krisztina, második a szenttamási Kolenák Gyöngyi, harmadik Csillag Anita. A fiatal legények...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 22:47 ]
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója volt ma a vendége a horgosi Domus Pacis lelkigyakorlatos háznak. Harmath Károly ferences rendi szerzetes, a lelkigyakorlatos és közösségi ház alapítója üdvözölte és vezette fel a rendezvényt. Csaba testvér látogatása nagy érdeklődést...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 22:25 ]
Fokozott forgalom várható ma szerbiai utakon és határátkelőkön, a legtöbbet azonban a horgosi határátkelőn kell várni, ahol a kilépő oldalon ötórás a várakozási idő a személyautók számára. A preševói határátkelőn egy órát kell várni, míg Batrovcinál három órát. Kelebiánál és Gostunnál egyaránt mintegy...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban