Vajdaság
Eddig mintegy nyolcezren szavaztak a szabadkai főkonzulátuson
Betűméret:             

Míg a korábbi időszakban napi 800-1000 személy adta át levélszavazatát Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán, az utóbbi néhány napban megnőtt a szavazási kedv és ettől jóval többen jelentek meg napi szinten leadni szavazatukat – nyilatkozta a Vajdaság Mának dr. Babity János főkonzul. Becslése szerint a kéthetes időszak alatt, amióta a levélben történő szavazás tart, mintegy nyolcezer szavazatot adtak le a szabadkai diplomáciai külképviseleten. Akik még nem adták le szavazatukat, de szándékukban áll, azok még ma 18 óráig vagy vasárnap 6-19 óráig ezt megtehetik.

A főkonzul elmondta, a szavazók részéről a voksolás módját illetően arra vonatkozóan érkeznek kérdések, hogy milyen okmánnyal kell igazolni a személyazonosságot, illetve a szavazólapoknak a borítékban történő helyes elhelyezéséről érdeklődtek. A postai úton történő szavazást illetően a szerb postán a kézbesítési határidők miatt ezen a héten már nem javasolták a szavazatok postára adását, míg a magyar posta esetében a hét derekáig lehetett a szavazatokat elküldeni.

A szavazás egyik sarkalatos pontja a voksolás érvényessége. Ezzel kapcsolatban a főkonzulátus is készített tájékoztatókat, de a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról is töltöttek le segédanyagokat, amelyek bemutatják a szavazás érvényes módját.

„A szavazás során az egyik válasz feletti körbe két egymást metsző egyenes vonalat, keresztet vagy x-et kell elhelyezni. Ez az érvényesen leadott szavazat, de emellett a tájékoztatón fel vannak tüntetve az érvénytelen szavazási módok is, mint amilyen a szöveg bekarikázása illetve mindazon módok, amelyek lehetetlenné teszik az akarat megállapítását. Tehát, a szavazólapra egy jelzés kerüljön, az egyik körbe két egymást keresztező vonal” – magyarázta a szabadkai főkonzul.

A főkonzul arról is beszámolt, hogy ebben a kéthetes időszakban külön figyelmet fordítanak a biztonságra, egyrészt a szerb külügyminisztériumban közölték a szavazás tényét, annak időtartamát, másrészt pedig dr. Babity két alkalommal is találkozott az újonnan kinevezett szabadkai rendőrkapitánnyal, akitől fokozott figyelmet kért, hiszen fontos, hogy a jogszerű szavazás mellett a polgárok biztonságban adhassák le voksukat a népszavazáson.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesülete és a Prosperitati Alapítvány szervezésében, a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány székházában megrendezett szakmai összejövetel előadói olyan praktikus információkat osztottak meg a résztvevők számára, amelyek...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:22 ]
Újvidéken is megjelent a „fantombérlők” problémája. A szavazáson történő részvételre vonatkozó értesítést megkapták a Lázár cár sugárúton élő polgárok is, viszont több olyan személy nevére érkezett értesítés, akik nem az említett címen laknak. Erről a Zöld-Baloldali Front zombori bizottsága...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:21 ]
Az előttünk álló hétvégén tartják meg a Zentai Sportcsarnokban a 7. Gazdanapok rendezvényt, illetve annak keretében a hagyományos Mikulás-napi kiállítást, a helyi termékek bemutatóját, a 23. Nemzetközi Pálinkafesztivált, valamint a 11. Vajdasági Kulináris-és Élelmiszeripari Kiállítást. is. A Zentai Gazdakör...
2023. DECEMBER 7.
[ 17:20 ]
Beolvasás folyamatban