Vajdaság
Eddig mintegy nyolcezren szavaztak a szabadkai főkonzulátuson
Betűméret:             

Míg a korábbi időszakban napi 800-1000 személy adta át levélszavazatát Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán, az utóbbi néhány napban megnőtt a szavazási kedv és ettől jóval többen jelentek meg napi szinten leadni szavazatukat – nyilatkozta a Vajdaság Mának dr. Babity János főkonzul. Becslése szerint a kéthetes időszak alatt, amióta a levélben történő szavazás tart, mintegy nyolcezer szavazatot adtak le a szabadkai diplomáciai külképviseleten. Akik még nem adták le szavazatukat, de szándékukban áll, azok még ma 18 óráig vagy vasárnap 6-19 óráig ezt megtehetik.

A főkonzul elmondta, a szavazók részéről a voksolás módját illetően arra vonatkozóan érkeznek kérdések, hogy milyen okmánnyal kell igazolni a személyazonosságot, illetve a szavazólapoknak a borítékban történő helyes elhelyezéséről érdeklődtek. A postai úton történő szavazást illetően a szerb postán a kézbesítési határidők miatt ezen a héten már nem javasolták a szavazatok postára adását, míg a magyar posta esetében a hét derekáig lehetett a szavazatokat elküldeni.

A szavazás egyik sarkalatos pontja a voksolás érvényessége. Ezzel kapcsolatban a főkonzulátus is készített tájékoztatókat, de a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról is töltöttek le segédanyagokat, amelyek bemutatják a szavazás érvényes módját.

„A szavazás során az egyik válasz feletti körbe két egymást metsző egyenes vonalat, keresztet vagy x-et kell elhelyezni. Ez az érvényesen leadott szavazat, de emellett a tájékoztatón fel vannak tüntetve az érvénytelen szavazási módok is, mint amilyen a szöveg bekarikázása illetve mindazon módok, amelyek lehetetlenné teszik az akarat megállapítását. Tehát, a szavazólapra egy jelzés kerüljön, az egyik körbe két egymást keresztező vonal” – magyarázta a szabadkai főkonzul.

A főkonzul arról is beszámolt, hogy ebben a kéthetes időszakban külön figyelmet fordítanak a biztonságra, egyrészt a szerb külügyminisztériumban közölték a szavazás tényét, annak időtartamát, másrészt pedig dr. Babity két alkalommal is találkozott az újonnan kinevezett szabadkai rendőrkapitánnyal, akitől fokozott figyelmet kért, hiszen fontos, hogy a jogszerű szavazás mellett a polgárok biztonságban adhassák le voksukat a népszavazáson.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az újvidéki csendőrség a nagykikindai rendőrséggel együtt több mint 200 migráns megtalálásában segédkezett Magyarkanizsa község területén. A belügyminisztérium közleménye szerint az illegális migráció visszaszorítására létrehozott munkacsoport folytatja munkáját. A Magyarkanizsa község területen elfogott...
2022. DECEMBER 2.
[ 13:39 ]
A matematikai és a számítástechnikai informatikai szak bemutatásával kezdődött meg a zentai tehetséggondozó középiskola nyílt nap- sorozata. Csütörtökön és pénteken a fentiekben megnevezett szakok kapcsán tájékoztatják az általános iskolák végzős tanulóit, illetve a szüleiket, december 6-án kedden pedig a...
2022. DECEMBER 1.
[ 18:28 ]
A Nikola Tesla Általános Iskolában járt Topolya polgármestere, ahol az elmúlt időszakban történt befektetések eredményeit tekintette meg. Jelentős előrelépés történt az energiahatékonyság terén, az utóbbi két évben mintegy 20 millió dinár értékben történtek fejlesztések. Szatmári Adrián polgármester...
2022. DECEMBER 1.
[ 18:20 ]
Beolvasás folyamatban