Vajdaság
Húsz éves jubileumát ünnepelte a Kertészettudományi Kar Zentai Kihelyezett Tagozata

Pénteken és szombaton zajlott az a programsorozat, amellyel a kar zentai tagozata fennállásának huszadik, a Kertészek Egyesülete pedig létrejöttének tizenötödik évfordulóját ünnepelte.

Az Alkotóházban megtartott pénteki konferencia után a zentai Művelődési Ház kiállító termében, szombaton délelőtt, 9 órától került megrendezésre az a kiállítás, amely a kar egykori és jelenlegi hallgatóinak tevékenységét mutatta be, majd 10 órától a kar tanárai, hallgatói, és a meghívott vendégek ünnepi műsor keretén belül emlékeztek meg a zentai kertészképzés elmúlt két évtizedére.

Magyar Ferenc, a Szent István Egyetem főigazgatója köszöntőjében tiszteletét fejezte ki azon tanárok, konzulensek, társintézmények felé, akik munkájukkal hozzájárultak a kar kihelyezett tagozatának létrejöttéhez. A zentai kihelyezett tagozaton kívül, Nyárádszeredán és Beregszászon működik a kertészképzés, de 2017-től a felvidéki Révkomáromban is megnyitja kapuit a kar legújabb kihelyezett tagozata. A főigazgató kifejtette, hogy a Kertészettudományi Kar elsődleges célja a jövőben az, hogy minél szervesebb kapcsolatot alakítson ki az elméleti képzés, valamint a valós, működő gazdaságok között acélból, hogy a tudományos képzésben részesült hallgatók tudása a helyi gazdák, gazdaságok birtokain térüljön meg. A jövőben olyan képzéseket, tanfolyamokat is szeretnének létrehozni Zentán, amelyekkel direkt módon segíthetik a környékbeli gazdák aktuális helyzetét.

Simon Gergely, a Kertészettudományi Kar Kihelyezett Tagozatainak vezetője a zentai tagozat fejlődését egyenletesnek ítélve hangsúlyozta azt is, hogy a végzett hallgatóktól számos pozitív visszajelzést kaptak tudásuk aktualitásának, alkalmazhatóságának tekintetében. A képzés sikere természetesen a megfelelő együttműködés eredménye, amely a társintézmények között létrejött.

Pásztor István, Tartományi Képviselőház elnöke hangsúlyozta, hogy a szülők és a pedagógusok feladata az, hogy a felsőoktatásban részt vevő gyermekeiket maradásra biztassák. Pásztor felhívta a figyelmet arra, hogy az itthon maradás legkézenfekvőbb módja az, ha az érettségizett diákok az Újvidéki Egyetem karainak kínálata felé fordulnak, de ehhez természetesen megfelelő szerbtudásra van szükség. A kertészmérnök-képzéssel kapcsolatban pedig hozzátette, hogy mindenki érdeke az, hogy a kar munkája továbbra is hatékonyan és korszerűen folytatódjon, azért, hogy a végzett hallgatók versenyképes tudással rendelkezzenek.

Dr. Lengyel László, a Kertészettudományi Kar Zentai Kihelyezett Tagozatának vezetője a kar történetét összefoglalva köszöntőjében elmondta, hogy a kar célja mindenekelőtt az, hogy ennek a mezőgazdasági térségnek megfelelő szakembereket adjon. A tagozat mozgatórugója az a közel ötven fős csapat, amely munkájával, ötleteivel, támogatásával nap, mint nap elősegíti a gördülékeny munkát. Végezetül köszönetét fejezte ki mindazoknak az intézményeknek, támogatóknak, akik segítették a tagozat létrejöttét.

Az ünnepi felszólalások között a meghívottakat a Retro Song énekegyüttes dalai, Muhi Melinda (ének) és Fehér Kálmán (citera) népdalcsokra, Kiss Vendel és Süli Anett táncosok csokra, valamint Csonka Róbert szavalata szórakoztatta.

Mezei Zsófia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Óbecse: A halpusztulás nem szűnt meg - illusztráció
2019. NOVEMBER 16.
[ 20:37 ]
Felsőoktatási kiállítás - a vajdasági magyar felsőoktatási intézményekről, ösztöndíj lehetőségekről, kollégiumi kínálatról, és mindenről, amit a hazai továbbtanulás előnyeiről tudni kell – röviden így fogalmazták meg a szervezők, hogy mi is az EDU-EXPO. A szabadkai Karrierépítő Központ harmadik alkalommal...
2019. NOVEMBER 15.
[ 19:21 ]
Ennek kapcsán ma ülésezett a magyarkanizsai rendkívüli helyzetek törzskara, ugyanis a civil szervezetek, az illetékes szerek és az önkormányzat közösen megpróbálja szanálni a problémát. Magyarkanizsán Lackó Róbert, a helyi közösség elnöke és a 2015 óta a migránshelyzettel megbízott felelős személy foglalkozik...
2019. NOVEMBER 15.
[ 13:42 ]
Az elmúlt napokban megszaporodott a migránsok száma Magyarkanizsán és a város környékén, Martonoson és Horgoson. Eddig is volt belőlük, viszont mostanában egyre többet látni a települések központjaiban, főként az esti órákban. Ennek kapcsán ülésezett ma a magyarkanizsai rendkívüli helyzetek törzskara, ugyanis a...
2019. NOVEMBER 15.
[ 13:41 ]
Beolvasás folyamatban