Vajdaság
A cserkészek nyerték az 56-os vetélkedőt
Megtartották a hagyományos középiskolai történelemversenyt Szabadkán

Családi történeteken és szubjektív beszámolókon keresztül ismerkedtek meg a háromfős középiskolás csapatok 1956 eseményeivel. A begyűjtött élmények előadását és a történelmi háttér ismeretét pontozták a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezetének hagyományos 56-os vetélkedőjén.

Kilencedik alkalommal tartanak történelmi vetélkedőt Szabadkán az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra való emlékezés jegyében. Korábban a Nyitott Távlatok, majd a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezetének rendezésében mérik össze történelemismeretüket a vajdasági középiskolások, a nyereménycsomagokat minden évben a Szabadkai Magyar Főkonzulátus biztosítja.

Gombár Szeréna konzulasszony kiemelte, hogy az '56-os Emlékbizottság jóvoltából a forradalom 60. évfordulóján jelentősebb támogatással és nagyobb publicitás mellett zajlik, így négy település nyolc középiskolájának tizennégy csapata nevezett az idei vetélkedőre. A fiatalok érdeklődéssel olvasták A szabadságért és a függetlenségért című kiállítás tablóit, amellyel szintén a főkonzulátus színesítette a versenyt. Az Emlékbizottság és a Szabadkai Főkonzulátus a szabadság évében hozzájárult a Zentán és Kishegyesen elhelyezett emléktáblák, a szabadkai történelmi konferencia és filmvetítése, végezetül pedig a történelemverseny megvalósulásához. A fiataloknak szóló rendezvénnyel szimbolikusan átadják a stafétát a jövő generációjának, hogy ők emlékezzenek a magyar szabadság kivívásának győztes napjaira – nyilatkozta Gombár Szeréna a Vajdaság Mának.

A zsűri elnöke Kiss Gábor Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem főiskolai docense elismerését fejezte ki a csapatok alapos felkészülése és a szubjektív versenyszámban elmondott történetek miatt. A személyes történeteken keresztül különösen megmutatkozik az, hogy milyen mélyen megérintették a társadalmat és a vajdasági közösséget ’56 eseményei. Szinte minden családban akadt olyan emlék, akár a forradalomról, akár a menekültekről, amely bizonyítja, hogy a történelem máig hatással van az egyén életére – mondta a zsűri elnök. A történész szerint az egyéni történetek feltárásával – azon túl, hogy azok rendkívül fontosak a tudomány szempontjából is – tudatosíthatjuk azt is, hogy a trianoni szerződéssel és a huszadik századi borzalmakkal együtt sem ért véget a Kárpát-medencei sorsközösség, ami a közös történelemtudatban is megnyilvánulhat – fogalmazott Kiss Gábor Ferenc.

A verseny első helyezettje az 52-es számú Kosztolányi Dezső Cserkészcsapat Szabó Hunor vezetésével, a második helyezést Basa György tanítványai érdemelték ki a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból, harmadik lett a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium csapata, akiket Agyánszki Máté történelemtanár készített fel a vetélkedőre.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A zentai Vladimir Nazor utcában egy melléképületben kora reggel bukkantak rá a 15 éves H. P. élettelen testére. A nyomozás első eredményei azt mutatják, a lány öngyilkosságot követett el, felakasztotta magát. A helyszínre érkező orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani. (Pink)
2019. MÁJUS 19.
[ 11:20 ]
Tiszteletet parancsoló megjelenésű, ugyanakkor egyben szebbnél szebb kutyák kerültek felvezetésre a kishegyesi labdarúgópályán, ahol idén már hetedszer szerveztek speciális kuvasz-fajtakiállítást. Kishegyesen tartották meg a Kuvasz CAC Fajtakiállítást, ami egyben a VII. Kuvasz Klubkiállítás volt. Idén összesen 40...
2019. MÁJUS 19.
[ 10:29 ]
Idén is hatalmas érdeklődés övezte a Vajdasági Vágtát. Nagyon sokan, mintegy tízezren látogattak ki a verseny helyszínére. A zobnaticai lóversenypályán végül szabadkai siker született. Az Adorján képviseletében lovagló zsoké lett a második, harmadik pedig Bácsfeketehegy lovasa. Szabadka színeiben lovagolva, Gulyás...
2019. MÁJUS 18.
[ 20:54 ]
Beolvasás folyamatban