Vajdaság
Elhunyt Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspök

Elhunyt Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspök. Halálhírét a Nagybecskereki Egyházmegye közölte.

"A nagybecskereki megyéspüspök és az egyházmegye papsága Isten akaratában megnyugodva, szomorú szívvel tudatja, hogy Huzsvár László kiérdemesült nagybecskereki megyéspüspök életének 86., papságának 59., püspökségének 28. évében, december 10-én, hosszú betegség után, szentségekkel megerősítve elhunyt.

Az elhunyt püspök földi maradványait december 14-én 10 órakor ravatalozzák fel a nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyházban, majd a 12 órakor kezdődő engesztelő gyászmisét követően a székesegyház kriptájába helyezzik örök nyugalomra.

Az elhunyt főpásztort a Nagybecskereki Egyházmegye saját halottjának tekinti", áll a Nagybecskereki Egyházmegye közleményében.

Huzsvár László Horgoson született 1931. február 21-én. Az elemi iskolát szülőhelyén és Szegeden, a gimnáziumot Zentán végezte, majd Zágrábban a Hittudományi Karon tanult teológiát. 1957. június 29-én szentelték pappá Szabadkán. Ezt követően Bácsújfalun, illetve Topolyán szolgált káplánként, majd Szabadkán püspöki titkár és székesegyházi káplán, illetve Kelebián vikárius volt, azután Verbászon plébános. Emellett a szabadkai Paulinum kisszemináriumában is tanított.

A továbbiakban az újvidéki Szent Erzsébet plébánia plébánosa volt, majd az újvidéki kerület esperese és pápai prelátus lett.

Lelkészi szolgálata mellett megindította a Hitélet című katolikus folyóiratot, melynek 1985-ig főszerkesztője volt. Szintén ő indította el a Katolikus Kincses Kalendárium című kiadványt. Több zarándoklatot szervezett (Ausztria, Róma, Mária-kegyhelyek, Görögország).

1988. január 7-én II. János Pál pápa a nagybecskereki püspökség első püspökévé nevezte ki; püspökké szentelésére 1988. február 14-én került sor. Püspökként átszervezte az egyházmegyét, templomokat építtetett és újíttatott fel. Tisztségét 2007-ig látta el, amikor nyugállományba vonult.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Halálos kimenetelű közúti szerencsétlenség történt szombat reggel valamivel 6 óra után Szabadkán Szentkút közelében. Egy BMW személygépkocsi lesodródott az útról, majd valószínűleg több perdülés után egy szántón állt meg. Az anyósülésen helyet foglaló D.M. (1998) a helyszínen életét vesztette, a sofőr, L.G....
2019. FEBRUÁR 16.
[ 11:28 ]
Valamennyivel kevesebben tüntettek péntek kora este Szabadkán, mint egy héttel ezelőtt. Most is 18 órakor volt a gyülekező a Jadrannál, és ismét ugyanazon az útvonalon sétáltak, amelyen első alkalommal. A szervezők nevében Szűcs Dávid elmondta, hogy nagyon sokan feltették nekik a kérdést az első tiltakozó séta után,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:55 ]
A szerb kormány mai döntése értelmében, amelyet az egészségügyi minisztérium javaslatára hozott, február 18-a és 24-e között a vajdasági iskolákban sem lesz tanítás az influenzajárvány miatt. A diákok február 25-én, hétfőn ülnek újra az iskolapadba, közölte a tartományi kormány. Egy héttel tovább tart a téli...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:18 ]
Beolvasás folyamatban