Vajdaság
Elhunyt Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspök
Betűméret:             

Elhunyt Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspök. Halálhírét a Nagybecskereki Egyházmegye közölte.

"A nagybecskereki megyéspüspök és az egyházmegye papsága Isten akaratában megnyugodva, szomorú szívvel tudatja, hogy Huzsvár László kiérdemesült nagybecskereki megyéspüspök életének 86., papságának 59., püspökségének 28. évében, december 10-én, hosszú betegség után, szentségekkel megerősítve elhunyt.

Az elhunyt püspök földi maradványait december 14-én 10 órakor ravatalozzák fel a nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyházban, majd a 12 órakor kezdődő engesztelő gyászmisét követően a székesegyház kriptájába helyezzik örök nyugalomra.

Az elhunyt főpásztort a Nagybecskereki Egyházmegye saját halottjának tekinti", áll a Nagybecskereki Egyházmegye közleményében.

Huzsvár László Horgoson született 1931. február 21-én. Az elemi iskolát szülőhelyén és Szegeden, a gimnáziumot Zentán végezte, majd Zágrábban a Hittudományi Karon tanult teológiát. 1957. június 29-én szentelték pappá Szabadkán. Ezt követően Bácsújfalun, illetve Topolyán szolgált káplánként, majd Szabadkán püspöki titkár és székesegyházi káplán, illetve Kelebián vikárius volt, azután Verbászon plébános. Emellett a szabadkai Paulinum kisszemináriumában is tanított.

A továbbiakban az újvidéki Szent Erzsébet plébánia plébánosa volt, majd az újvidéki kerület esperese és pápai prelátus lett.

Lelkészi szolgálata mellett megindította a Hitélet című katolikus folyóiratot, melynek 1985-ig főszerkesztője volt. Szintén ő indította el a Katolikus Kincses Kalendárium című kiadványt. Több zarándoklatot szervezett (Ausztria, Róma, Mária-kegyhelyek, Görögország).

1988. január 7-én II. János Pál pápa a nagybecskereki püspökség első püspökévé nevezte ki; püspökké szentelésére 1988. február 14-én került sor. Püspökként átszervezte az egyházmegyét, templomokat építtetett és újíttatott fel. Tisztségét 2007-ig látta el, amikor nyugállományba vonult.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban