Vajdaság
A VMDK Saša Jankovićot támogatja az elnökválasztáson

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Saša Janković ombudsmant támogatja az április 2-ai elnökválasztáson, olvasható a párt vezetősége által tegnap kiadott közleményben.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) Tanácsa megvitatta a szerbiai elnökválasztás körülményeit, az elnökjelöltek viszonyulását a délvidéki magyarsághoz és a következőket állapította meg:

A KÖZÖS JELÖLT ELMARADÁSA

· A VMDK Tanácsa úgy értékeli, hogy a délvidéki magyarságnak saját jelöltet kellett volna indítania a szerbiai elnökválasztáson. Egy közös jelölt indítása jelezte volna politikai erőnket, érettségünket és önálló politizálásunk folytonosságát.

· Közös magyar jelöltünk indításának elmaradása nemzeti érdekeink feladását, a magyar–magyar párbeszéd ellehetetlenítését, a részérdekek uralmát, legfontosabb ügyeink elárulását jelenti.

NEM TÁMOGATJUK A HATALMI KOALÍCIÓ SÖTÉT MÚLTÚ JELÖLTJÉT, AKI MÉG MINISZTERELNÖKI TISZTSÉGÉRŐL SEM TUDOTT LEMONDANI!

· A VMDK Tanácsa – mivel nem tartja demokratikusnak azt az állapotot, melyben Szerbia miniszterelnöke egyben köztársasági elnökjelölt is lehet! – felszólítja az első számú elnökjelöltet miniszterelnöki tisztségéről való lemondásra!

· A VMDK Tanácsa nem tartja támogathatónak a szerbiai hatalmi koalíció elnökjelöltjét, hiszen maga a jelölt a megtestesítője annak a téves politikának, amit Szerbiában folytatnak.

· A VMDK Tanácsa szerint: erősítenünk kell a demokratikus társadalmi folyamatokat, minden erőnkkel támogatva a szabad választás megtartását.

TÁMOGATJUK SZERBIA VOLT POLGÁRI JOGVÉDŐJÉT

· A VMDK Tanácsa, az ellenzéki elnökjelöltek eddigi tevékenységét mérlegelve, megállapítja: egyik elnökjelölttel sem lehetünk teljes mértékben elégedettek, hiszen egyik jelölt sem szentelt kellő figyelmet a nyílt és megoldatlan kisebbségi kérdéseknek.

· A VMDK Tanácsa úgy véli, hogy talán Saša Janković, Szerbia volt polgári jogvédője, az a jelölt, aki némi nyitottságot mutatva kisebbségi gondjaink iránt, megszerezheti bizalmunkat.

· A VMDK Tanácsa arra kéri magyar közösségünk tagjait, hogy 2017. április 2-án tömegesen járuljanak az urnákhoz és szavazzanak a VMDK által támogatott jelöltre: Saša Jankovićra! - áll a VMDK Tanácsa által Óbecsén hétfő kiadott és a VMDK Press által szerkesztőségünkhöz kedden továbbított közleményben.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Halálos kimenetelű közúti szerencsétlenség történt szombat reggel valamivel 6 óra után Szabadkán Szentkút közelében. Egy BMW személygépkocsi lesodródott az útról, majd valószínűleg több perdülés után egy szántón állt meg. Az anyósülésen helyet foglaló D.M. (1998) a helyszínen életét vesztette, a sofőr, L.G....
2019. FEBRUÁR 16.
[ 11:28 ]
Valamennyivel kevesebben tüntettek péntek kora este Szabadkán, mint egy héttel ezelőtt. Most is 18 órakor volt a gyülekező a Jadrannál, és ismét ugyanazon az útvonalon sétáltak, amelyen első alkalommal. A szervezők nevében Szűcs Dávid elmondta, hogy nagyon sokan feltették nekik a kérdést az első tiltakozó séta után,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:55 ]
A szerb kormány mai döntése értelmében, amelyet az egészségügyi minisztérium javaslatára hozott, február 18-a és 24-e között a vajdasági iskolákban sem lesz tanítás az influenzajárvány miatt. A diákok február 25-én, hétfőn ülnek újra az iskolapadba, közölte a tartományi kormány. Egy héttel tovább tart a téli...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:18 ]
Beolvasás folyamatban