Vajdaság
Szónokversenyt tartottak Szabadkán
A Kosztolányi Gimnázium tanulói jutottak a döntőbe

Először szervezték meg Vajdaságban a Kölcsey Ferenc szónokverseny elődöntőjét, amelyen a középiskolás szónokok közül Szeles Réka, Bacslia Albert és Kerekes Nikoletta érdemelte ki teljesítményével a továbbjutást a hétvégén megrendezésre kerülő váci országos döntőre.

A Himnusz születésének és a magyar kultúra napjának megünneplését 2008-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat kezdeményezte, majd hamarosan ebből az ünnepségsorozatból nőtte ki magát Gergely Zsolt ötlete alapján az első középiskolásoknak szóló beszédművészeti megmérettetés, amelyen a tanulók megmutathatták rátermettségüket és ismereteiket a reformkor történelme, a szónoki képesség, az improvizáció és a szókincs terén.

A szabadkai elődöntőn a résztvevők szónoki beszédeit dr. Bene Annamária, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanára, ft. Paskó Csaba lelkész és Tolnai Varga Piroska, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium magyartanára zsűrizte.

A bírálóbizottság ügyelt a klasszikus retorika szabályainak betartására. Az elhangzó beszédek pontozásánál a feltalálásra, azaz felkészülésre (inventio), az elrendezésre (dispositio), a megfogalmazásra és a stílusra (elocutio), az előadásra (pronuntiatio), illetve a kívülről való megtanulásra (memoria) fektette a hangsúlyt a háromtagú zsűri – ismertette a kritériumokat Paskó Csaba.

Az idei I. Kölcsey Ferenc Kárpát-medencei Szónokversenyen, amely sorrendben a hetedik országos vetélkedő, az anyaországi középiskolások és a határon túli tanulók mérik össze szónoki képességeiket a március 17-e és 19-e között megrendezésre kerülő országos döntőn, amelyre a váci, nyíregyházi, szatmárnémeti, szabadkai és komáromi elődöntők első három helyezettje jut tovább – mondta Gergely Zsolt főszervező Szabadkán. Vácon az elődöntő első három helyezettje: Szeles Réka, Bacslia Albert és Kerekes Nikoletta képviselik Vajdaságot. Mindhárman a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói. Az elődöntő a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megállapodás született a szerb és a magyar hatóságok között arról, hogy a Királyhalom–Ásotthalom, valamint Horgos 2–Röszke 2 közúti határátkelőhely 2019. július 22-29. között az eredeti 7-19 óra helyett 7-22 óra nyitva tartással üzemel, közölte a Police.hu, a magyar rendőrség hivatalos weboldala. Arról is...
2019. JÚLIUS 20.
[ 16:21 ]
Két jelentős gazdasági fejlesztést adtak át ma Adán, a Termometal és a T-1 Abraziv fémipari vállalatokban, amelyek közül az előbbi korszerű fémmegmunkáló gépeket, berendezések és szoftvert, az utóbbi pedig nagyteljesítményű fúró- és marógépet vásárolt a Prosperitati Alapítvány támogatásával. A fejlesztések...
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:57 ]
Ada község önkormányzata idén jelentős összeggel, 15 millió dinárral támogatja a községbeli civil szervezetek székházának felújítását és berendezését. Az erre vonatkozó pályázaton tizennégy szervezet vett részt sikeresen, amelyeknek illetékeseivel Bilicki Zoltán, a község polgármestere ma írta alá a támogatási...
2019. JÚLIUS 19.
[ 21:56 ]
Beolvasás folyamatban