GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. április 20. [7:47]

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium sikerei

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium sikerei
Fotó: Horváth Zsolt
A diákok, Szórád Endre, Csikós Pajor Gizella és Perpauer Attila

A szerdai sajtótájékoztatón az önkormányzat részéről,Perpauer Attila, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képviseletében pedig Csikós Pajor Gizella igazgatónő, Szórád Endre kémiatanár, és három jeles diák, Szögi Roland, Szabó Imre valamint Bencsik Blanka számoltak be a zentai iskola eredményeiről, a versenyekről elhozott kimagasló díjakról.

Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke bevezetőjében kiemelte, hogy az iskola tanulóinak újabb sikereiről számolhatnak be. A szép eredmények az intézmény vezetőit és tanárait dicsérik. Az önkormányzat büszkén áll mellettük, továbbra is mindenben támogatva őket.

Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulói újabb nemzetközi versenyeken mérettették meg magukat és komoly sikereket értek el. Csikós Pajor Gizella igazgatónő az intézményben folyó munkáról elmondta, hogy eddig is és ezután is szerteágazó lehetőségeket nyújtanak a diákoknak, amiben ők kibontakozhatnak. Minden tanulónak szüksége van pár évre, amíg megtalálhatja azt a területet, tantárgyat, amiben eredményes lesz. Ahhoz, hogy nemzetközi porondon szépen szerepeljenek, több évnyi munka áll mögöttük. Kitartóan kell dolgozniuk valamilyen témakörben.

A tehetséggondozó iskola tanulói közül elsőként Szögi Roland 2. osztályos diákot méltatták. Ő ebben a tanévben 3 díjban részesült. Tavaly novemberben Komáromban megkapta az Oláh György Magyar Matematikai Tehetség Díjat, amelyet az egész Kárpát-medence területéről összesen két diáknak ítéltek oda. A Felfedezettjeink 2017. fődíját is kiérdemelte, de a díjátadó helyett a XXVI. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny négyórás feladatsorát dolgozta ki, és ezen a megmérettetésen második díjat szerzett. A magyarlakta területek 250 legjobb matematikus diákjai közül ért el helyezést.

Szabó Imre, 2. osztályos tanuló történelemből és matematikából is eredményes. Nemzetközi történelem versenyeken nagy sikereket aratott. Tegnap csapatversenyben megnyerték a Koliko se poznajemo? címet viselő toleranciaversenynek az első fordulóját a szabadkai vetélkedőn. Imre két egyéni történelem versenyen is első díjat nyert.

Bencsik Blanka és Ali Arsen 4. osztályos tanulók szintén kiemelkedő eredményekkel vesznek részt a versenyeken. Bencsik Blanka a Felfedezettjeink – 2016. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) pályázatán kiérdemelte a fődíjat. Ali Arsen az informatikában jeleskedik. Az MTS belgrádi versenyén, innovációs versenyen is ügyesen szerepelt. A nemzetközi termékbemutatón első díjas lett, mely díjhoz igen tekintélyes ösztöndíj is kapcsolódik.

Az iskola számára még javában tart a tanév. További versenyek is folyamatba vannak. Legközelebb vasárnap várható KMV díjkiosztója. A diákok minden évben ott vannak ezen a vetélkedőn is.

Az iskolában a gyerekek folyamatosan dolgoznak. Eredményeket viszont akkor lehet elérni, ha a szeretettel és élvezettel csinálják a versenyek kihívásait, nem pedig kényszerből.

Az iskola beszámolóján felszólalt még méltán híres kémiatanáruk, Szórád Endre is. Osztályfőnökként támogatja tanulóit minden tantárgyból, más területeken is, nemcsak kémiából.

A diákok kiegészítve az elhangzottakat, külön egy-egy összefoglalóval szintén bemutatkoztak. Szabó Imréről megtudhatták, hogy érdekli családfakutatás. Tanára, Basa György sokat segít neki a tanulásban. Hangsúlyozta, hogy az iskola és a kollégium egy ideális intézmény a fejlődésükhöz, ahol helyben vannak a szakkörök és a délutáni foglalkozások. A római történelem, a középkor, és a 20. század is leköti a figyelmét. A történelemben szereti az ok okozati összefüggéseket kutatni, hiszen ha nem értjük a múltunkat, nem tudjuk a jelenünket és vakon nézünk a jövőbe.

Szögi Roland másodikos diák, kitart a matematika mellett. Ez a legfontosabb számára, ezen belül pedig talán a számelméletet választaná legérdekesebb területének. A számok ugyanis egyidősek az emberiséggel és mégis vannak olyan kérdések, amelyeket még nem sikerült megválaszolni.

A gyerekek versenyeken való részvételéről a tanárok gondoskodnak. Rengeteg megmérettetési alkalom van. Évek során alakult ki, mely versenyekre visznek versenyzőket, továbbá a gyerekek személyiségéhez is igazítani kell a versenyek kiválasztását. Mind a hazai, mind a magyarországi szereplés fontos a számukra. Az itteni versenyekkel szemben viszont a magyarországiak nem jelentenek nyelvi korlátokat és a továbbtanulás miatt is több lehetőséget nyújtanak a diákoknak.

Rúzsa Mária


2017. november 17. [19:38]

Szabadkán és Zentán tartják a Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Demokrácia 1x1 2017 című Kárpát-medencei vetélkedőjének... >>

2017. november 17. [15:43]

Idén összesen 61,33 hektárnyi területet terveznek akácfa-csemetékkel beültetni. A munkálatok már meg is kezdődtek, a fásítást az illetékes minisztérium jóváhagyásával a... >>

2017. november 17. [6:09]

Az Oromiak Első Nagy Világtalálkozója szervezőinek fejében fogant meg anno a gondolat, hogy az augusztus 19-i rendezvényen, amellyel párhuzamosan zajlott a nagyon sok... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka