GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 18. [14:32]

Az újvidéki vásár keretében vajdasági-magyar üzleti fórumot tartottak

Az újvidéki vásár keretében vajdasági-magyar üzleti fórumot tartottak
Pásztor István: Az üzleti lehetőségek és kapcsolatok szempontjából Vajdaság ma már igen vonzó

Vajdaság és Magyarország közösen tartott üzleti fórumot az újvidéki vásárépületben. A rendezvényen háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Vajdasági Gazdasági Kamara, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara meg a Magyar–Szerb Üzleti Tanács.

Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok felhőtlenek, egy kitapintható folyamatos együttműködési szándék tapasztalható, amely hozzájárul a gazdasági kapcsolatok erősítéséhez, hangzott el a 84. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár keretében ma megtartott Vajdasági–Magyar Külgazdasági Fórumon.

A konferencia résztvevőit Slobodan Cvetković, a vásár igazgatója köszöntötte, majd Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke szólalt fel.

Pásztor örömének adott hangot, hogy az üzleti lehetőségek és kapcsolatok szempontjából Vajdaság ma már igen vonzó, és elégedettséggel nyugtázta, hogy több mint 50 magyarországi cég képviselteti magát a vásáron.

- A politikai saját feladatát jelentős mértékben teljesítette, ugyanis az elmúlt évek eredményeképpen ma azt tudjuk megállapítani örömmel, hogy a két ország közötti politikai kapcsolatok felhőtlennek mondhatók, nincsenek nyitott kérdések, és egy kitapintható folyamatos együttműködési szándék tapasztalható. Ez azt eredményezte, hogy a magyarok és az itt élő magyar közösség azt gondolom, hogy olyan tekintélynek örvend, amilyenre az én emlékezetem óta nem volt példa. Mindenféleképpen egy olyan eredmény, amely erősíti a gazdasági kapcsolatépítés lehetőségeit. Ez azt jelenti, hogy a magyar vállalkozások szívesen látottak, úgy fogadják őket, mint egy baráti országból jövő vállalkozói réteget, ez biztonságot jelent. Hasonlóképpen örvendetes, hogy nagy a magyarországi érdeklődés, ami itt a vásáron is tapasztalható – mondta Pásztor.

Đorđe Milićević, a vajdasági kormány alelnöke is a két ország közötti kapcsolatról beszélt. Mint fogalmazott, az eddigi jó tapasztalatok arra sarkallják a politikai vezetőket, hogy ezt a viszonyt őrizzék meg, ápolják, fejlesszék. Most, amikor Szerbia az európai uniós úton halad, különösen jól esik Magyarország mindennemű támogatása. A két ország között nem kevesebb, mint 488 millió dolláros árucsere-forgalom valósult meg, ami 6,1 százalékkal több mint az előző évben. A vajdasági termelők 275 millió dollár értékben szállítottak árut Magyarországra.- hangsúlyozta a kormány alelnöke.

Dr. Pana Petra, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának, külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte, innovatív projektek révén más országok piacain is siker érhető el.

- A gazdasági ágazatokban, ha innovatív projekteket hozunk létre, azok hozzá tudnak járulni a már meglévő gazdasági kapcsolataink további fejlődéséhez, és ezekkel az innovatív projektek útján előállt magasabb, hozzáadott értékű termékeinkkel meg tudnánk jelenni harmadik országok piacain is. A mezőgazdasági gépgyártásban volna együttműködési lehetőség, az innovatív agrártechnológiákban és az élelmiszeriparban. - mondta a helyettes államtitkár.

Mint Dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete fogalmazott, anélkül, hogy a politikai kapcsolatok ne lennének ennyire stabilak és kiegyensúlyozottak, mint az elmúlt néhány évben, a kiváló eredmények a gazdasági életben, a kereskedelmi kapcsolatokban nem realizálódhattak volna. - Ugyanakkor, ha nem fordítunk kiemelt figyelmet különböző területekre, akkor ezeket az eredményeket nagyon nehezen fogjuk tudni majd megtartani. Éppen ez a felismerés vezette a két ország kormányát két évvel ezelőtt, amikor a második magyar-szerb kormányzati csúcs margóján Budapesten aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amelynek a célja az, hogy a két ország infrastrukturális fejlesztéseit összehangoljuk. – tette hozzá a nagykövet.

A fórum keretében együttműködési megállapodást írt alá a Vajdasági Gazdasági Kamara, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és iparkamara, valamint a Magyar-Szerb Üzleti Tanács.

Ádám Csilla


2018. január 20. [10:11]

A Kúla községhez tartozó Cservenkán egy albán nemzetiségű polgár házára fenyegető falfirkákat rajzoltak, amelyeket a tartományi kormány ma a legélesebben elítélt.Igor... >>

2018. január 19. [20:17]

Szép számú termelő, gazda jelenlétében tartották meg a Muzslai Petőfi Sándor MME emeleti termében a pályázati lehetőségekről, újabb törvényekről szóló tájékoztatót. Az... >>

2018. január 19. [13:14]

A jó szakma felér egy diplomával – ez a mottója a Szakma Kiváló Tanulója Versenynek, amelyen immár második alkalommal határon túli tanulók is indulnak. A Magyar... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.49 dinár
1 dollár 96.60 dinár
100 forint 38.39 dinár
100 dinár 260.42 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka