Vajdaság
Zenta: „Uram jó itt nekünk” mottóval tartják a Háló találkozót
Ünnepeink megerősítenek és megtartanak bennünket.

Zentán a Városi Múzeumban tartják a hétvégén a jubileumi Délvidéki Háló találkozót, amelyre Vajdaság minden tájáról és Magyarországról érkeztek a részvevők. A katolikus kisközösségek kapcsolatait példaértékű önkéntes munkával valósítják meg.

- 20 éves a Délvidéki Háló. Ünnepelni jöttünk. 20 éve, hogy építjük a kapcsolatokat emberek és közösségek között – hangsúlyozta a rendezvény kapcsán Halmai Tibor, a Kárpát-medencei Háló vezetőségi tagja - A Háló egy olyan mozgalom, mely évente rendszeresen 12-13 rendezvényt szervez Vajdaság több településén. A mozgalom teljesen önkéntes alapon működik, nincsenek alkalmazottjai. Önkénteseknek, vagyis bogozóknak nevezzük magunkat. Az önkéntesek vállalják a pályázatírást, azok lebonyolítását, a programok szervezését, vendégek fogadását.

A Háló Közösségfejlesztő Keresztény Egyesület alapötlete 27-28 évvel ezelőtt Budapestről indult. Gyorsan elterjedt, s így ide, Délvidékre is eljutott. Először Adán alakult meg. Majd ugyanabban az évben, 1997. augusztusában Zentán már megszervezték az első Háló találkozót. Azóta nagyon szépen működik, a 20 év alatt 168 találkozót, képzést, lelki gyakorlatot, zarándoklatot, portyát, tábort hoztak létre. Délvidék 22 településén zajlottak programjaik. 25 önkéntes önzetlen munkájának köszönhetően, tizenkét és félezer résztvevővel.

Megszólítják és hívják a közösségbe az embereket. Mindenkinek életeleme, hogy közösséghez szeretnének tartozni. Fontos, hogy ez a közösség egy olyan hely, ahol mindenkit megbecsülnek, tisztelnek. Szeretik az emberek, és ezért él a Háló – fejtette ki Halmai Tibor.

Az ünnepi összejövetel műsora a visszaemlékezések jegyében telt. Megnyitóbeszédet mondott Halmai Tibor, közreműködött Schön György. Ezt követően a kezdetekről beszélt Puchard Zoltán, a Háló alapító tagja, társvezetője. Az ünnepi hangulatról a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, és a zentai Ispiláng tánccsoport gondoskodott.

A jubileumi találkozóra 22 helységből érkeztek, tízen Magyarországról. Jelen voltak a Kárpát-medencei háló mozgalom képviselői is.

A vendégek számára a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium adott otthont a rendezvény programjához pedig a Zentai Városi Múzeumon kívül a Szent István király plébániatemplom.

Pénteken este Közösségben lenni jó! jelmondattal beszélgetést, közös éneklést, közösségi játékokat szerveztek a résztvevőknek. Szombaton a találkozó vendége lesz msgr. Kondé Lajos, pasztorális helynök, a Szegedi Dóm plébánosa, aki előadást is tart, ahogyan annak idején, 20 éve is itt volt és előadást tartott.

A délután folyamán a vidékről érkezettek körbejárják a város nevezetességeit, majd ünnepi hálaadó szentmisén vesznek részt, melyet msgr. Dr. Német László, nagybecskereki megyéspüspök celebrál.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Befejeződtek a karbantartási munkálatok kedden valamivel 14 óra előtt, és ismét zavartalanul működik a röszkei közúti határátkelőhely - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Szabó Szilvia közölte, az átkelőnél kedden 9 órától áramkimaradás miatt szünetelt a...
2019. JÚNIUS 25.
[ 15:28 ]
A szabadkai városi képviselő-testület elnöke cáfolja, hogy politikai haszonszerzés céljából fogadták volna el a javaslatot, hogy Danilo Kišnek posztumusz adományozzanak díszpolgári címet. Bunford Tivadar közleményt tett közzé az önkormányzat hivatalos oldalán, amelyben emlékeztet arra, hogy Szabadka Város...
2019. JÚNIUS 25.
[ 15:24 ]
A Határtalanul! program keretében először utazhattak vajdasági gyerekek tanulmányi kirándulásra Magyarország történelmi helyszíneire. Zenta községből két iskola diákjai vettek részt a látnivalókban gazdag utazáson. A magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programban 2010 óta már több...
2019. JÚNIUS 25.
[ 7:23 ]
Beolvasás folyamatban