GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 27. [7:45]

Zenta: „Uram jó itt nekünk” mottóval tartják a Háló találkozót

Ünnepeink megerősítenek és megtartanak bennünket.

Zenta: „Uram jó itt nekünk” mottóval tartják a Háló találkozót
Fotó: Rúzsa Mária
Halmai Tibor bevezetőt mond

Zentán a Városi Múzeumban tartják a hétvégén a jubileumi Délvidéki Háló találkozót, amelyre Vajdaság minden tájáról és Magyarországról érkeztek a részvevők. A katolikus kisközösségek kapcsolatait példaértékű önkéntes munkával valósítják meg.

- 20 éves a Délvidéki Háló. Ünnepelni jöttünk. 20 éve, hogy építjük a kapcsolatokat emberek és közösségek között – hangsúlyozta a rendezvény kapcsán Halmai Tibor, a Kárpát-medencei Háló vezetőségi tagja - A Háló egy olyan mozgalom, mely évente rendszeresen 12-13 rendezvényt szervez Vajdaság több településén. A mozgalom teljesen önkéntes alapon működik, nincsenek alkalmazottjai. Önkénteseknek, vagyis bogozóknak nevezzük magunkat. Az önkéntesek vállalják a pályázatírást, azok lebonyolítását, a programok szervezését, vendégek fogadását.

A Háló Közösségfejlesztő Keresztény Egyesület alapötlete 27-28 évvel ezelőtt Budapestről indult. Gyorsan elterjedt, s így ide, Délvidékre is eljutott. Először Adán alakult meg. Majd ugyanabban az évben, 1997. augusztusában Zentán már megszervezték az első Háló találkozót. Azóta nagyon szépen működik, a 20 év alatt 168 találkozót, képzést, lelki gyakorlatot, zarándoklatot, portyát, tábort hoztak létre. Délvidék 22 településén zajlottak programjaik. 25 önkéntes önzetlen munkájának köszönhetően, tizenkét és félezer résztvevővel.

Megszólítják és hívják a közösségbe az embereket. Mindenkinek életeleme, hogy közösséghez szeretnének tartozni. Fontos, hogy ez a közösség egy olyan hely, ahol mindenkit megbecsülnek, tisztelnek. Szeretik az emberek, és ezért él a Háló – fejtette ki Halmai Tibor.

Az ünnepi összejövetel műsora a visszaemlékezések jegyében telt. Megnyitóbeszédet mondott Halmai Tibor, közreműködött Schön György. Ezt követően a kezdetekről beszélt Puchard Zoltán, a Háló alapító tagja, társvezetője. Az ünnepi hangulatról a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, és a zentai Ispiláng tánccsoport gondoskodott.

A jubileumi találkozóra 22 helységből érkeztek, tízen Magyarországról. Jelen voltak a Kárpát-medencei háló mozgalom képviselői is.

A vendégek számára a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium adott otthont a rendezvény programjához pedig a Zentai Városi Múzeumon kívül a Szent István király plébániatemplom.

Pénteken este Közösségben lenni jó! jelmondattal beszélgetést, közös éneklést, közösségi játékokat szerveztek a résztvevőknek. Szombaton a találkozó vendége lesz msgr. Kondé Lajos, pasztorális helynök, a Szegedi Dóm plébánosa, aki előadást is tart, ahogyan annak idején, 20 éve is itt volt és előadást tartott.

A délután folyamán a vidékről érkezettek körbejárják a város nevezetességeit, majd ünnepi hálaadó szentmisén vesznek részt, melyet msgr. Dr. Német László, nagybecskereki megyéspüspök celebrál.

Rúzsa Mária


2017. december 16. [19:19]

(A Kárpát-medence rovatból átvett hír)Politikai nemzetünk egységét ünnepeljük - hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton Budapesten, a Sándor-palotában, az... >>

2017. december 16. [17:16]

Pénteken Spanyolországban fogták el a hónapok óta keresett, több gyilkosság elkövetésével gyanúsított szabadkai Fehér Norbertet, aki a bűnüldözési hatóságok előtt Igor... >>

2017. december 15. [23:21]

Tizenöt évvel ezelőtt ezen a napon választották meg az első Horvát Nemzeti Tanácsot Szerbiában, pénteken ünnepi akadémiával emlékezett meg Szabadkán az évfordulóról a... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka