Vajdaság
Még szorosabb gazdasági együttműködés Magyarország és Szerbia között
Betűméret:             

Az együttműködési lehetőségekről és a régiók gazdasági adottságairól esett szó a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mai újvidéki közös elnökségi ülésén.

A kétoldalú találkozó a már meglévő kapcsolatok továbberősítését szolgálja úgy a kereskedelem, mint az ipar és a turizmus területén.

A kamarai együttműködések második állomása a mostani újvidéki, nemrégiben Szegeden jártak a vajdasági vállalkozók. Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ilyen találkozók révén tudnak tartós, eredményes együttműködések létrejönni: - A kamara feladata a gazdasági kapcsolatok élénkítése, üzleti kapcsolatok mentorálása, illetve olyan programoknak és anyagoknak a készítése, amiből saját tagságunk körében tudjuk a vállalkozásokat irányítani, felmérni, hogy melyek azok a területek, ahol lehet komolyabb együttműködésre számítani, ezeknek a feltérképezése. Most úgy ítéljük meg, hogy ez a terület a turisztika, de természetesen a gazdasági kapcsolatok minden területére kiterjed a figyelem.- tette hozzá a kamara elnöke.

Szerbiában és Magyarországon egyaránt működik az Enterprise Europe Network, az Európai Unió kis- és középvállalkozásokat segítő hálózata, és mint Palotás Sándor, a Csongrád megyei kamara alelnöke fogalmazott, a kapcsolattartás ilyen tekintetben is jelentős: - A kis-és középvállalkozások a nemzetközi piacra jutás kapcsán tudnak a hálózattól teljesen díjmentes szolgáltatásokat igénybe venni, akár B2B találkozókat, konferenciákat szervezni, egymás országának a jogszabályi ismeretén túl tevőlegesen próbálnak segíteni ezekben a tevékenységekben. Nagyon sok lehetőség van a kétoldalú együttműködésre, sokkal több, mint ami jelenleg van, és azáltal, hogy Szerbia is egyre inkább közeledik az Európai Unió felé, én azt gondolom, hogy azok a kereskedelempolitikai eszközök, azok a jogszabályi harmonizációk, sokkal közelebb hozzák a két országot, és ezt érdemes kihasználni. - hangsúlyozta az alelnök.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke a találkozó kapcsán kiemelte, Magyarország Szerbia számára az egyik legjelentősebb külkereskedelmi partner: - A két ország között évi szinten 500 millió dolláros árucsereforgalom valósul meg. A mai találkozóval ezt az együttműködést kívánjuk erősíteni, hogy a lehetőségek mind nagyobb mértékű kihasználásával még jobb eredményeket tudjunk felmutatni- emelte ki Vučurević.

Az elnökségi ülésen mintegy 22 magyarországi vállakozó vett rész.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban