Vajdaság
MNT: Színvonalas népzenei nevelés már az óvodában is
Megkezdődött a vajdasági magyar óvónők első népzenei képzése Szabadkán
Betűméret:             

Első alkalommal szervez akkreditált népzenei képzést a vajdasági magyar óvodapedagógusok részére a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A kétnapos továbbképzésen 67 óvónő vesz részt a szabadkai Október 10. Általános Iskolában, az előadók a Kárpát-medence kimagasló népzenei intézményeiből érkező elismert magyar szakemberek lesznek.

Szombaton kezdődött a Népzene mint zenei anyanyelv elnevezésű szeminárium, amely az első akkreditált óvodapedagógusi népzenei képzés Vajdaságban – emelte ki megnyitóbeszédében Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja. A Magyar Nemzeti Tanács a 2017-es éves programjaiban kiemelt helyen szerepel az óvodák és játszóterek felszerelése, az óvodai programok szervezésére és az óvodapedagógusok képzésére, az oktatásfejlesztési stratégiának pedig kulcsfontosságú eleme a továbbképzés és a folyamatos szakmai fejlődés elősegítése. Az óvodapedagógusok esetében is kiemelt szerepet kap a magyar szellemiségű oktatás népszerűsítése, az ehhez szükséges tudás és szakmai anyag átadása. Ennek jegyében kerül megszervezésre a mostani képzés, amelyen a szabadkai Mi örömünk (Naša radost) és a csantavéri Hunyadi János óvoda munkatársai vesznek részt. Az óvodás évek talán a legmeghatározóbbak a gyermek életében, hiszen játék közben szabadulnak fel, sajátítják el az első fontos ismereteket és alakul ki a személyiségük, éppen ezért a fontos, hogy a népzenei hagyományokat magas színvonalon adják át a pedagógusaink – emelte ki Petkovics Márta a továbbképzés szombati megnyitóján. A nemzeti tanács képviselője köszönetet mondott a képzésnek helyet adó Október 10. Általános Iskola igazgatónőjének, Romić Gizellának, amiért lehetővé tette, hogy megszervezzék Szabadkán a kétnapos szemináriumot.

Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet népzenei archivistája elmondta, hogy az intézetnek sikerült akkreditáltatnia a képzést, így a jelenlevők az itt szervezett pontokat a tanügyi munkájuk során elszámolhatják. A képzés célja, hogy a pedagógusok elméleti tudását új ismeretekkel és tapasztalatokkal bővítse, megismerjék a népzenei fogalmakat és játszva megéljék, illetve tovább tudják adni ezt a tudást – ismertette a VMMI szakmunkatársa. Hozzátette: A továbbképzés célkitűzése, hogy kedvet csináljon és bátorságot adjon a népzene alkalmazására a mindennapi pedagógiai munka során.

A képzésen Borsi Ferenc országos népzene-oktatási szakértő, Lázár Katalin a Magyar Tudományos Akadémia Népzene- és Néptánckutató Osztály és Archívum tudományos főmunkatársa, Németh István, a Magyar Tudomános Akadémia Népzene- és Néptánckutató Osztály és Archívum nyugalmazott munkatársa, Vakler Anna, népdalénekes, népzene tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakának oktatója és Szabó Annamária, népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakának hallgatója, valamint Baji Endre és Gnädig Kornélia zentai néptáncpedagógusok adnak elő.

A Népzene mint zenei anyanyelv elnevezésű továbbképzés június 17–18 között zajlik a szabadkai Október 10. Általános Iskolában.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban