GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 17. [19:05]

Titel: A magyar konyha népszerűsítése

Titel: A magyar konyha népszerűsítése
Fotó: Kónya-Kovács Otília
Benépesült a titeli Tisza-part

A másfél éve alakult, titeli Magyar Művelődési Központ szervezésében első alkalommal tartották meg a Tisza-parton a Magyar Konyha Napját.

A szervezőket nagy örömmel töltötte el, hogy szép számban megjelentek a vendégek is, de ugyanakkor a helybeli és környékbeli nézelődőkből se volt hiány. Közel húsz csapat főzött magyaros ételeket, ebben mérettettek meg az amatőr szakácsok, de ugyanakkor az egyesületek elhozták legszebb kézimunkáikat is, továbbá egyének, vagy civil szervezetek képviselői is bemutatták termékeiket, volt közöttük kézműves munka, húskészítmény, tejtermék és más is.
A vendégek Székelykevétől egészen Törökbecséig, több településről érkeztek, például az erzsébetlakiak sem hiányoztak, akikkel szinte "szomszédségban" vannak, és régóta látogatják egymás rendezvényeit, úgyszintén több csapat érkezett Muzslyáról, négy bográcsban főztek különféle ételeket.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hajnal Jenő, az MNT elnöke is, aki elmondta, Titelen az óvodában, az iskolában sincs magyar csoport, illetve tagozat, az helyi magyarság viszont annak ellenére, azon fáradozik, hogy megtartsa identitását, megőrizze magyarságát, és erre most egy jó alkalom volt a kulináris mozzanatokat megelevenítő Magyar Konyha Napja.

Latinkić Magda, a Magyar Művelődési Központ vezetője nagyon elégedett a rendezvény látogatottságával, és mint mondta, eddig úgy tűnt, mintha megfeledkeztek volna a titeli magyarságról, nagyon ritkán látogattak el hozzájuk, most viszont jó érzéssel töltötte el, hogy ilyen sokan jelen voltak, szórakoztak, ismerkedtek, barátkoztak a magyaros ízek mellett.
A fő szervező előrevetítette, ennek folytatása biztosan lesz, hisz jövőre már nyilván bátrabban kezdenek a szervezéshez.

Egyébként Titelen és környékén a magyarok száma 600-700-ra tehető, a központ segítségével az anyanyelvápolás másfél éve folyamatosan működik.


Kónya-Kovács Otília


2017. december 16. [19:19]

(A Kárpát-medence rovatból átvett hír)Politikai nemzetünk egységét ünnepeljük - hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton Budapesten, a Sándor-palotában, az... >>

2017. december 16. [17:16]

Pénteken Spanyolországban fogták el a hónapok óta keresett, több gyilkosság elkövetésével gyanúsított szabadkai Fehér Norbertet, aki a bűnüldözési hatóságok előtt Igor... >>

2017. december 15. [23:21]

Tizenöt évvel ezelőtt ezen a napon választották meg az első Horvát Nemzeti Tanácsot Szerbiában, pénteken ünnepi akadémiával emlékezett meg Szabadkán az évfordulóról a... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka