Vajdaság
Titel: A magyar konyha népszerűsítése
Betűméret:             

A másfél éve alakult, titeli Magyar Művelődési Központ szervezésében első alkalommal tartották meg a Tisza-parton a Magyar Konyha Napját.

A szervezőket nagy örömmel töltötte el, hogy szép számban megjelentek a vendégek is, de ugyanakkor a helybeli és környékbeli nézelődőkből se volt hiány. Közel húsz csapat főzött magyaros ételeket, ebben mérettettek meg az amatőr szakácsok, de ugyanakkor az egyesületek elhozták legszebb kézimunkáikat is, továbbá egyének, vagy civil szervezetek képviselői is bemutatták termékeiket, volt közöttük kézműves munka, húskészítmény, tejtermék és más is.
A vendégek Székelykevétől egészen Törökbecséig, több településről érkeztek, például az erzsébetlakiak sem hiányoztak, akikkel szinte "szomszédségban" vannak, és régóta látogatják egymás rendezvényeit, úgyszintén több csapat érkezett Muzslyáról, négy bográcsban főztek különféle ételeket.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hajnal Jenő, az MNT elnöke is, aki elmondta, Titelen az óvodában, az iskolában sincs magyar csoport, illetve tagozat, az helyi magyarság viszont annak ellenére, azon fáradozik, hogy megtartsa identitását, megőrizze magyarságát, és erre most egy jó alkalom volt a kulináris mozzanatokat megelevenítő Magyar Konyha Napja.

Latinkić Magda, a Magyar Művelődési Központ vezetője nagyon elégedett a rendezvény látogatottságával, és mint mondta, eddig úgy tűnt, mintha megfeledkeztek volna a titeli magyarságról, nagyon ritkán látogattak el hozzájuk, most viszont jó érzéssel töltötte el, hogy ilyen sokan jelen voltak, szórakoztak, ismerkedtek, barátkoztak a magyaros ízek mellett.
A fő szervező előrevetítette, ennek folytatása biztosan lesz, hisz jövőre már nyilván bátrabban kezdenek a szervezéshez.

Egyébként Titelen és környékén a magyarok száma 600-700-ra tehető, a központ segítségével az anyanyelvápolás másfél éve folyamatosan működik.


Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban