Vajdaság
Mágneses rezonancia készülék az újvidéki gyermekkórháznak
Betűméret:             

Várhatóan néhány hónapon belül új mágneses rezonanciás vizsgálatra alkalmas készülékkel bővül az újvidéki gyermekkórház. A berendezésnek otthon adó épület is megépül hamarosan, hangzott el a mai újvidéki sajtótájékoztatón.

Mint ismeretes, a tartományi kormány tavaly kapcsolódott be a Magnet za ljubav alapítvány kezdeményezésébe, amelynek során szerbiai vállalkozók és magánszemélyek adományaiból biztosítják a teljes körű egészségügyi ellátásához szükséges felszereléseket. Az illetékesek már akkor bejelentették, mágneses rezonanciás vizsgálatra alkalmas gépet vásárolnak, amely egy új, korszerűen felszerelt épületbe kerül.

Zoran Gojković, egészségügyi titkár a sajtótájékoztatón elmondta, a költségvetés módosításával biztosították a 200 négyzetméternyi épület kialakításának költségeit, várhatóan 15-20 napon belül kiírják a közbeszerzést: - A szükséges engedélyeket beszereztük, már csak az építkezés maradt hátra. Az új épület közvetlenül a fogorvosi klinika mögött kap helyet, amely a tervek szerint három-négy hónapon belül megépül.

Az elsődleges elképzelés az volt, hogy a berendezést az alapítvány által összegyűjtött adományokból vásároljuk meg, mind ez idáig 300 ezer euró gyűlt össze, ami sajnos nem elengedő a gép beszerzésére. Ilyen megfontolásból a tartományi költségvetés módosításával a kormány 100 millió dinárt irányozott elő ennek megvásárlására. Az alapítvány képviselőivel folytatott megbeszélések után abban maradtunk, hogy az említett 300 ezer eurót is felszerelések vásárlására fordítjuk. Hamarosan inkubátorral, érzéstelenítő géppel bővül a gyermekkórház. – tette hozzá Gojković.

Goran Bekavac, a Magnet za ljubav alapítvány elnöke kiemelte, a mágneses rezonanciás berendezésre 2015-ben kezdték el a gyűjtést, a megmozdulásba 440 vállalkozó, magánszemély kapcsolódott be.

A szaktitkár hozzátette, az újvidéki gyermekkórházban évente közel 13 gyermeket kezelnek, és mintegy 140 ezer vizsgálatra kerül sor.

A mágneses rezonancia jelenleg a legpontosabb radiológiai eljárás, ami különösen fontos segítséget nyújt a diagnosztizálásban és a terápia beállításában. Nem használ röntgensugarat, így a pácienst nem éri káros sugárzás, ami különösen a gyerekek esetében fontos.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban