GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 19. [18:53]

Magyarkanizsa: Elismerés a jubiláló önkéntes véradóknak

Huszonhatan jubileumi plakettet, hárman emlékplakettet kaptak

Magyarkanizsa: Elismerés a jubiláló önkéntes véradóknak
Fotó: Vöröskereszt - archívum
Dongó Zoltán 141 véradással a háta mögött hagyta abba az önkéntes véradást

Mint minden évben, a Vöröskereszt magyarkanizsai községi szervezete idén is kiosztotta az elismeréseket azoknak a jubiláló önkéntes véradóknak, akik 35., 50., 75. illetve 100. alkalommal adtak vért.

A díjkiosztó ünnepséget a strandon lévő Béka-vár étteremben tartották, ahol az önkéntes véradók és a véradásokat szervezésében részt vevő önkéntesek mellett megjelent Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, dr. Pintér Kabai Andrea, a Szabadkai Közkórház vérellátó szolgálatának a képviselője és Csikós László, a magyarkanizsai Községi Tanács egészségüggyel és szociális-védelemmel megbízott tagja is.

A megjelenteket Hodik Erzsébet a Vöröskereszt magyarkanizsai községi szervezetének elnöke és a vérellátó szolgálat munkatársa köszöntötte, majd a polgármester szólt a humanitárius szervezet talán leghumánusabb tagjaihoz, az önkéntes véradókhoz.

„A Vöröskereszt minden rendezvényével, még a mai díjátadóval is a véradás fontosságára igyekszik felhívni a polgárok figyelmét. Vért adni még ma is nagyon fontos dolog, hiszen számtalan esetben életek múlnak rajta. Sajnos az emberiségnek csak 2 százaléka véradományozó, pedig ha minden egészséges ember élete során csak kétszer adna vért, lenne belőle elég az egész világon. Az önkéntes véradás terén Magyarkanizsa község hosszú évek óta az ország élvonalába tartozik, a véradásnak nálunk megközelítőleg hét évtizedes hagyománya van” - hallottuk Hodik Erzsébettől.

Ezt követően kiosztották az elismeréseket, amelyeket 35 véradásért Berényi Róbert, Horvát Erzsébet, Sisa József, Szalma Róbert és Kazi Melinda horgosi, Hangya Jenő oromi, Milutinovity Imre noszai, Benkó Zoltán és Sándor Ilona tóthfalusi valamint Börcsök Sándor, Fejős István, Úri Árpád és Körmöci Lívia magyarkanizsai véradó vehetett át. Ötvenszeres véradásért kilencen részesültek elismerésben. Ők Zsoldos Róbert (Tóthfalu), Kurfis Róbert, (Kispiac), Szögi Tibor (Orom), Stevan Stevanović (Horgos) továbbá öt magyarkanizsai véradó, Kordován Zoltán, Apró József, Dávid Márta, Dukai Krisztián és Molnár Zoltán. Hárman, az oromhegyesi Pilisi Sándor és Cérna Teréz valamint a tóthfalusi Turcsányi Zoltán 75 alkalommal adományoztak vért. Az oromhegyesi Kalmár Mihály a századik véradásért vehette át az elismerést.

„Én 1974-ben kezdtem, a katonaság után, elsősorban azért, mert a szüleim is véradók voltak” - tudtuk meg Kalmár Mihálytól. „Ez egy szép és humánus dolog, én mindig is a segítségnyújtás híve voltam. Ettől feljebb sajnos már nem jutok, mivel betöltöttem a 65. életévemet és nem adhatok többet vért, ezért külön is örülök annak, hogy elértem a bűvös 100-as határt.”

Az előírások szerint a férfiak és a nők is 65. életévük betöltéséig adhatnak vért. A hölgyek négy, az urak háromhavonta jelentkezhetnek véradásra. Ezúttal három olyan véradónak köszönték meg egy-egy emlékplakettel eddigi humánus hozzáállását, akik túl vannak 65. életévükön. Domonkos Gizella 52, Ábel István 101, Dongó Zoltán, a Vöröskereszt községi szervezetének korábbi, sokéves elnöke pedig 141 véradásával érdemelte ki a plakettet.

„Mindenki azt mondja, hogy 141-szer adni vért, az valami fantasztikus. Hát, tényleg az, de akár hiszik, akár nem, ezzel nem én vagyok a csúcstartó a községben. Egy, sajnos már megboldogult horgosi földim 143-szor adott vért. Szerettem volna utolérni, de nem sikerült és mivel túl vagyok a 65. életévemen, most már nem adhatok vért, így a rekordot sem dönthetem meg. Egyébként a 100 véradás felett járók száma, beleértve a már nem élőket is, meghaladja a tízet, ami azt jelenti, hogy nem kevés azok száma, akik kitartanak és tényleg, ameddig csak tehetik, minden lehető alkalommal adnak vért. Persze nem verseny ez, nem is arról szól, de nagyon jó érzés, amikor az ember átlépi azt a bizonyos 100-at, és még mindig tud jönni, még mindig tud vért adni. Sajnos az önkéntes véradás intenzitása csökkenőben van. Az idősebbek koruknál illetve egészségi állapotuknál fogva lemorzsolódnak, a fiatalok nagy része külföldre vándorolt, a középgenerációt pedig a magánosított cégek gátolják a véradásban, hiszen ma már nem olyan egyszerű eljönni a véradásra a munkahelyről, mint az valamikor volt. Régebben a községben 100 lakosonként hat véradást tudtunk megszervezni, ma ez a szám 4,5 körül mozog. Ettől még persze az élvonalhoz tartozunk, mert a csökkenés a többi szerbiai községben is bekövetkezett” - mondta Dongó Zoltán.

A díjakat Hodik Erzsébet és dr. Pintér Kabai Andrea adták át a jubiláló véradóknak.

Bödő Sándor


2018. január 20. [10:11]

A Kúla községhez tartozó Cservenkán egy albán nemzetiségű polgár házára fenyegető falfirkákat rajzoltak, amelyeket a tartományi kormány ma a legélesebben elítélt.Igor... >>

2018. január 19. [20:17]

Szép számú termelő, gazda jelenlétében tartották meg a Muzslai Petőfi Sándor MME emeleti termében a pályázati lehetőségekről, újabb törvényekről szóló tájékoztatót. Az... >>

2018. január 19. [13:14]

A jó szakma felér egy diplomával – ez a mottója a Szakma Kiváló Tanulója Versenynek, amelyen immár második alkalommal határon túli tanulók is indulnak. A Magyar... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.49 dinár
1 dollár 96.60 dinár
100 forint 38.39 dinár
100 dinár 260.42 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka