GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 16. [8:41]

Csonoplya nem felejti mártír plébánosát

Leleplezték ft. Haug Antal emlékművét

Csonoplya nem felejti mártír plébánosát
Fotó: F. Cirkl Zsuzsa
Mostantól a csonoplyai Mindenszentek-templom udvarán emlékmű emlékeztet Haug Antalra, a falu mártír plébánosára

Ezerkilencszáznegyvennégy ősze némelyeknek a felszabadulást, másoknak a pokoljárás kezdetét jelentette. Az ez idő tájt mártírhalált halt délvidéki magyarok között sok volt az egyházi személy is, köztük ft. Haug Antal, Csonoplya plébánosa. Hóhérai vád hiányában kétszer elengedték, harmadszor azonban nem úszta meg. 1945 tavaszán három évi kényszermunkára ítélték a szávaszentdemeteri (mitrovicai) börtönben, ám a mindössze 55 éves pap szervezete nem bírta az embertelen megpróbáltatást. A csonoplyaiak most emlékművet állítottak tiszteletére.

- Az a hűség, amivel Haug Antal kiállt az elvei, keresztény hite mellett, ahogyan ragaszkodott ehhez a földhöz, híveihez, ez egy olyan vonás, ami mindenképpen tiszteletet ébreszt az új nemzedékekben is – nyilatkozta ft. Dr. Horvát Endre, helyi plébános. – Sokan még emlékeznek a megboldogult plébánosra. Nagyon sokszor nem mertek beszélni a történtekről, és ezt a csendet próbáltuk megtörni, amikor tavaly megemlékező szentmisével idéztük fel Haug Antal halálának 70. évfordulóját. Azután pedig készítettünk egy könyvet az életéről, illetve a vértanúságáról, összegyűjtve mindazt, amit tudunk róla, ami az irattárakban fellehető. Szeretnénk ily módon a következő generációk számára is egyfajta példát nyújtani, hiszen egy igazi, őszinte példakép volt.

Horvát Endre atya kiemelte a megboldogult plébános ifjúságért kifejtett tevékenységét.

– Elkötelezett, a népéért élő papként emlékeznek rá. Nem kétséges, nemzeti érzelmű is volt, ugyanakkor lelkesen végezte a munkáját, igen sok időt szánt az ifjúsági pasztorációra, mind a három nemzet, a német, a bunyevác-horvát, de ugyanakkor a magyarok körében is.

Gondozza-e valaki a sírját, hiszen majdhogynem jeltelenül temették el Szávaszentedemeteren?

– A megboldogult plébánost három év börtönbüntetésre ítélték. Gyakorlatilag a szávaszentdemeteri börtönben a maga módján egy haláltábor működött. Három hónap után oly annyira legyöngült, hogy kiküldték halála előtt egy nappal a városi kórházba. Ott meglátogatta a helyi káplán, aki még azt is feljegyezte, hogy hány órakor halt meg, és mikor volt a temetése. Ez a káplán értesítette azután a csonoplyai plébániát is a haláláról. A sírja mai napig megvan, egyszerű kis sírhant, de évek hosszú során gondozták, miközben mindössze annyit tudtak róla, hogy egy Antal nevezetű pap nyugszik ezen a helyen – hallottuk ft. Horvát Endrétől, aki elmondta, most, hogy Csonoplyán már emlékmű őrzi a mártír pap emlékét, jövőre a sírhelyét is rendbe szeretnék tetetni.

Az emlékműállítást a szegedi székhelyű Délvidék Kutatóközpont kezdeményezte és támogatta. A leleplezésen jelen volt dr. Zakar Péter történész, intézményvezető, aki felidézte az 1944-45-ben történteket.

- A Délvidék Kutatóközpont már több kivégzett, mártírhalált halt plébánosnak emléket emelt, például Horgoson, Péterrévén, Szivácon. Csonoplyára is így jutottunk el, hiszen fontos hangsúlyozni azt, hogy Haug Antal esete nem egyedi. Gondolhatunk a tavankuti plébánosra, Berger Antalra, vagy a sziváci Planck Ferencre. Amikor 1944-ben a szovjet csapatok nyomában megjelentek az úgynevezett partizán egységek, akkor egy tömeges, és minden szempontból a valós tényeket figyelmen kívül hagyó és a törvényességet mellőző megtorlás kezdődött. Teljesen ártatlan embereket fogtak le és gyilkoltak meg. Ezek közé tartozott Haug Antal is, aki 1930-ban került ide, Csonoplyára. Először plébános-helyettes volt, aztán plébános, nagyon nagy munkabírású pap. Német származású volt, de azt sem felejthetjük el, hogy Csonoplyán akkor a lakosság többsége német volt, a magyar volt a második legnagyobb közösség, és a bunyevác a harmadik. Gyakorlatilag egy meghatározott rend szerint használták a templomot, tehát mind az ülésrend, mind a prédikációk nyelve meg volt pontosan határozva. Haug Antal felújította a templomot belülről, a templomkert rendezésére is nagy gondot fordított. Katolikus ifjúsági egyesületet alapított, először a németeknek, aztán a magyaroknak, majd a bunyevácoknak. Támogatta a színjátszást, a kulturális egyesületnek is tagja volt, hívekből megszervezte a Passió előadását például, tehát egy nagyon lelkes ember volt. Amikor 1941-ben a magyar honvédség bevonult ide, akkor ő üdvözölte a honvédeket, amiből következtetni lehet, hogy magyar érzelmű pap volt, ami akkoriban nem számított ritkaságnak a Kalocsa-Bácsi Egyházmegyében a német származású katolikus papok között. Ezt követően őt Bács-Bodrog Vármegye Törvényhatósági Bizottságába is delegálták, de semmiféle, a szerbséget sértő határozatot nem szavazott meg, és nem működött közre semmiféle atrocitásban. Épp ezért, hasonlóan a tavankuti plébánoshoz, akit a hívei felszólítottak, hogy meneküljön el, de ő azt mondta, hogy nem bántott senkit, nincsenek ellenségei, mért menne el, lényegében Haug Antal is így gondolkozott.

- És ez lett a veszte.

- Amikor 1944 október végén megjelentek Csonoplyán a partizánok, összefogdostak néhány embert és elvitték Zomborba, a Kronics-palotába, ahol néhányan meghaltak közülük. Megkínozták őket. Köztük volt Haug Antal is, de őt elengedték. Következő alkalommal 1945 februárjában tartóztatták le. Akkor szintén a katonai bíróság megvizsgálta, hogy mit tett, és felmentette. Néhány hónappal később újra letartóztatták, és akkor már egy kerületi bíróság ítélte három év kényszermunkára. A feljelentéseknek a begyűjtése úgy haladt, hogy ha valaki haragudott a szomszédjára, ellene vallott, ennyi elég volt. Ha meg valakire senki nem haragudott, akkor is letartóztatták, sokakat ki is végeztek, és utána kezdték el a feljelentéseket gyűjteni. Ha nem volt feljelentés, akkor azt mondták, hogy az illető akkor is a nép ellensége. Ez volt az a vád, ami alapján gyakorlatilag elítélték az embereket. Szávaszentdemeteren a körülmények szörnyűek voltak, Haug Antal meg is betegedett, nem bírta sokáig a szervezete. Az viszont nagyon érdekes, hogy az ottani katolikusok lényegében titokban megőrizték a sírját, és ezért ma ez a sír egyértelműen azonosítható – nyilatkozta Zakar Péter történész.

Az emlékünnepségen voltak olyanok, akik még emlékeznek a mártír plébánosra, ilyen például Farkas Mária, aki kicsorduló könnyeivel küzdve a következőket mesélte el:

- 1941-től 44-ig tanított, tanítványa voltam. Csodálatos volt, sose felejtem el, sok szentképet kaptam tőle, nagyon jó plébános volt. Olyan volt, mikor mesélt nekünk, mint amikor az Úr Jézus az apostolainak beszélt. Mi úgy hallgattuk őt. A plébános urat, meg a férjemnek az öregapját együtt, egy kocsival vitték el Zomborba, a Kronics-palotába. Úgy tudjuk, hogy Mitrovicán haltak meg. Egy időben kereste a férjem, és nem tudták, hogy hol halt meg a nagyapja, az meg Csonoplyán bíró volt a községházán.

A csonoplyai hívek nem csupán egykori plébánosuk, hanem a jugoszláv kommunista rezsim magyar papi áldozatainak emléke előtt is tisztelegnek az emlékhellyel, amelynek leleplezésére püspöki szentmise keretében került sor. Az emlékjelet msgr.dr. Pénzes János megyéspüspök megáldotta. A szentmise bemutatásában számos paptársa részt vett.

Az eseményt anyaországi és hazai magas rangú köztisztviselők és közéleti személyek is megtisztelték jelenlétükkel, köztük az anyaország képviseletében Madarász Bernadett alkonzul asszony, továbbá Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Beck Antal, a Német Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke és ft. Paskó Csaba, az MNT végrehajtó bizottságának tagja.

F. Cirkl Zsuzsa


2017. november 17. [19:38]

Szabadkán és Zentán tartják a Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Demokrácia 1x1 2017 című Kárpát-medencei vetélkedőjének... >>

2017. november 17. [15:43]

Idén összesen 61,33 hektárnyi területet terveznek akácfa-csemetékkel beültetni. A munkálatok már meg is kezdődtek, a fásítást az illetékes minisztérium jóváhagyásával a... >>

2017. november 17. [6:09]

Az Oromiak Első Nagy Világtalálkozója szervezőinek fejében fogant meg anno a gondolat, hogy az augusztus 19-i rendezvényen, amellyel párhuzamosan zajlott a nagyon sok... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka