GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 11. [19:17]

Felszentelték a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplomot Zentán

Felszentelték a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplomot Zentán
Fotó: Máriás Endre
Az ünnepi szentmisén

A zentai csata 320. évfordulója alkalmából ma délután templomszentelési szentmisét tartottak. Az alapkövet húsz évvel ezelőtt tették le. A felszentelést Msgr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök és Németh László SVD, a nagybecskereki egyházmegye püspöke végezte.

A templomszentelő szentmise után Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott beszédet, amelyben a templom felépülésének, a vallás és összetartozás fontosságát hangsúlyozta.

A kereszt az a legmélyebb pont, ameddig az Istenség lehajolt az emberhez – fogalmazott az ünnepségen, - Egy győztes csatára emlékezünk, a zentai csata 320 évfordulóján, és itt van velünk a kereszt. Két évtized sem tudta letörni azt a széles összefogást, amely a délvidéki, Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyar emberek lelkében született meg. Vancouvertől Hamburgig, Zentától Budapestig nagyon sokan álltak a kezdeményezés mellé, s nyújtottak anyagi segítséget ennek az álomnak a megvalósulásához. Magyarország is örömmel segítette ezt a kezdeményezést.

Nagy József esperesé a legnagyobb érdem, hiszen éveken keresztül csak ő hitt a templom elkészültében és felszentelésében.

A templom mellett felállított színpadon a beszédet követően a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ünnepi műsora kezdődött. Ez az együttes az alapkőletétel idején is fellépett Zentán. Műsoruk címe Táncoljatok táncosok a táncról. Műsorukban irodalmi szövegekkel, versekkel, népdalokkal színesített táncos előadást láthattak az érdeklődők.

Rúzsa Mária


2017. november 21. [17:50]

A Magyar Nemzeti Tanács 2017. évi költségvetésének módosítása, iskolák és intézmények igazgatóválasztási eljárása, igazgató- és felügyelőbizottsági tagok személyére tett... >>

2017. november 21. [15:39]

Véget ért a zentai November 11. általános iskola tornatermének a felújítása, amely a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, valamint Zenta község önkormányzata... >>

2017. november 21. [13:47]

Huszonhét millió dinárral támogatja a vajdasági egyetemek fenntartható fejlődését célzó projektumait a tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatásügyi Titkárság. A... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka