GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 12. [20:08]

Topolya: R500 címmel kiállítás nyílt a reformáció 500. évfordulója alkalmából

Topolya: R500 címmel kiállítás nyílt a reformáció 500. évfordulója alkalmából
Fotó: Komáromi Gizella
Részlet a kiállításról

Látványos, vetítéssel, tánccal egybekötött ünnepi műsor keretében, nagy érdeklődés mellett nyitották meg a múzeum melletti téren a Topolya Község Múzeumában látható, Vajdaságot átfogó kiállítást a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

A nem mindennapi megnyitó a Nyári Mozi Színházi Közösség Imago Sonus című produkciójával kezdődött. Döbrei Dénes és Varga Heni Jasna Jovičević hangszeres kísérete mellett táncával kápráztatta el a közönséget. A kiállítást Móricz Árpád bácskossuthfalvi lelkész, Dolinszky Gábor, a Szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház püspökhelyettese, valamint vajdasági protestáns gyermekek és fiatalok nyitották meg.

A kiállításról és reformációról szólva Móricz Árpád kiemelte: ”A reformációnak is ez volt az alapvető elgondolása, hogy ne egy belterjes történet legyen a megújulás, hanem az egész társadalmat hassa át, és akkor kicsit úgy érezzük, hogy ez itt nagyon sikerült Topolyán. A reformáció olyan gyökér, amelyből tudunk táplálkozni. A reformáció eleve az a felkiáltás, hogy újuljunk meg, illetve, hogy találjunk vissza a tiszta forráshoz. Úgy hiszem, hogy ez nem veszíti el soha az aktualitását. A reformáció is azt mondja, hogy az állandó megújulásra szüksége van az embernek, akár szellemileg, akár minden más értelemben is. Most is azt látom, hogy a társadalmunk nagy gondokkal küszködik, valahol talajtvesztettnek érzem, és akár a kommunizmus évei után is, nagy szükség van arra, hogy visszataláljunk az egyházainkhoz, a keresztyén gyökerekhez…” Szerinte egy-egy ilyen esemény, mint ez a kiállítás jelentősen erősítheti az emberek hitét.

“A reformáció egyik legfontosabb vívmánya az, hogy az egyéntől kezdve a családon át a nemzeten keresztül hiterősítő funkciója volt, olyan hiterősítő funkciója, amely nem csak megerősítette az akkori embereknek a hitét és az életét, hanem meg is tartotta azt. Hiszem azt, hogy itt, a Vajdaságban is a református és evangélikus egyházban a reformáció 500 éves évfordulója ugyanezt a funkciót tölti be, most is szükséges a megújulásról beszélgetnünk, és a megújulásról gondolkodnunk. Most is szükséges újra és újra felelevenítenünk azokat a személyeket, akiket reformátoroknak nevezünk, azokat az eseményeket, amelyek a reformációt megelőzték, és véghez is vitték, hogy ezeken keresztül tudjunk megerősödni a mai napon is, a mai életünkben is, úgy hívőként, mint magyarként, kisebbségi magyarként itt, a Délvidéken” – nyilatkozta többek között Dolinszky Gábor.

A megnyitón bemutatták Vanyúr Ákos Little Luther című animációs kisfilmjét is.

A kiállításra, mint Gazsó Hargita gyerekek kérdéseire válaszolva elmondta, közel 210 tárgyat gyűjtöttek össze egyházközségektől és magánszemélyektől először csak Topolya község területéről, majd a Kiss Lajos Néprajzi Társaságon át több vajdasági településről is – Bácsfeketehegyről, Bácskossuthfalváról, Bajsáról, Kúláról, Maradékról, Nagybecskerekről, Pacsérról, Pancsováról, Szabadkáról, Torontálvásárhelyről, Újvidékről és Verbászról. 126 településkori tárgyat, dokumentumot, Bibliát, vallási ereklyét, kéziratot, fényképet, festményt tekinthetnek meg az érdeklődők november elejéig, hétköznap 8-14, valamint 18-20 óráig. Ugyanitt kapott helyet dr. Szőke Anna fotókiállítása a vajdasági református és evangélikus templomokról. A számos kísérőrendezvény közül az elsőre szeptember 22-én kerül sor, amikor dr. Németh Ferenc Szalay József nagybecskereki lelkész életéről és munkásságáról tart előadást.

Komáromi Gizella


2017. november 21. [17:50]

A Magyar Nemzeti Tanács 2017. évi költségvetésének módosítása, iskolák és intézmények igazgatóválasztási eljárása, igazgató- és felügyelőbizottsági tagok személyére tett... >>

2017. november 21. [15:39]

Véget ért a zentai November 11. általános iskola tornatermének a felújítása, amely a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, valamint Zenta község önkormányzata... >>

2017. november 21. [13:47]

Huszonhét millió dinárral támogatja a vajdasági egyetemek fenntartható fejlődését célzó projektumait a tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatásügyi Titkárság. A... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka