GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 13. [15:38]

Anyaországi támogatás a vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű könyvtáraknak

Anyaországi támogatás a vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű könyvtáraknak
Fotó: Herceg Elizabetta
Az MNT elnöke a topolyai könyvtárban a modern könyvtárak társadalmi jlentőségéről is beszélt

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban írta alá Hajnal Jenő, az MNT elnöke a támogatásra vonatkozó megállapodást a kedvezményezett kiemelt jelentőségű közkönyvtárak és közepes nagyságú közkönyvtárak képviselőivel. A vajdasági magyarság szempontjából kiemelten fontos közkönyvtárak összesen 11 millió forint értékben kapnak új könyveket.

A Magyar Nemzeti Tanács, a korábban elfogadott kulturális stratégiájával összhangban megkülönböztetett figyelmet fordít a vajdasági magyar közgyűjtemények hálózatba szerveződésére és a vajdasági magyarság szempontjából fontos közkönyvtárak rendszeres és folyamatos állománygyarapítására. A legújabb gyermek-, és szépirodalmi kiadványok mellett a magyar nyelvű szakirodalommal történő gazdagítására is figyelmet fordítanak. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönve az MNT hét kiemelt jelentőségű, hét közepes nagyságú, valamint 15 falusi és fiókkönyvtárat részesít támogatásban.

A kiemelt jelentőségű közkönyvtárak közül az adai, a kishegyesi, a magyarkanizsai, az óbecsei, a szabadkai, a zentai és a topolyai kapott 1-1 millió forintnyi támogatást.

Az átvételi megállapodások ünnepélyes aláírására ma keült sor a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban, ahova már korábban megérkeztek az új könyvek is. A napokban minden könyvtárba elviszik a könyvcsomagokat.

Az MNT nevében Hajnal Jenő írta alá az átvételi megállapodásokat, aki ez alkalommal azt is elmondta, hogy a vajdasági magyarság szempontjából legjelentősebb könyvtárak a támogatásnak köszönhetően az 2-3 év legjelentősebb magyar nyelvű kiadványaival gazdagíthatják állományukat. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben még 111 általános iskola kap majd házi olvasmányokból álló könyvcsomagokat. Az oktatási intézmények 25 épületben alsós, 86 épületben pedig felsős diákok részére szóló olvasmányokat kapnak az iskolák, amelyek értéke mintegy 3,6 millió forintra rúg.

Náray Éva, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója szerint a könyvtárosnak az új könyv mindig örömöt jelent, de öröm ez egyben az olvasók számára is. A gyermekkönyvektől, a szépirodalmi köteteken át, a tudományos és szakmai kiadványokig mintegy 300 példánnyal bővült a topolyai könyvtár állománya. Náray Éva elmondta, hogy gyakorlatias szemmel válogattak a mintegy 1500 könyvcímet tartalmazó listáról. A szempont az volt, hogy olyan könyveket válogassanak össze, melyekről úgy gondolják, hogy az olvasók érdeklődését is felkeltik majd.

Hajnal Jenő azt is elmondta, hogy a vajdasági magyar közgyűjtemények digitalizálásához és hálózatba történő szerveződéséhez jövőre az MNT egy a digitalizáló megvalósítását szolgáló informatikai rendszer megvásárlásával járul hozzá.

Tóth Péter


2017. november 21. [17:50]

A Magyar Nemzeti Tanács 2017. évi költségvetésének módosítása, iskolák és intézmények igazgatóválasztási eljárása, igazgató- és felügyelőbizottsági tagok személyére tett... >>

2017. november 21. [15:39]

Véget ért a zentai November 11. általános iskola tornatermének a felújítása, amely a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, valamint Zenta község önkormányzata... >>

2017. november 21. [13:47]

Huszonhét millió dinárral támogatja a vajdasági egyetemek fenntartható fejlődését célzó projektumait a tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatásügyi Titkárság. A... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka