Vajdaság
Nagybecskerek: Öt református egyházmegye találkozója

Nagybecskereken tartották meg tegnap a történelmi Békés-Bánáti Református egyházmegyék utódegyházmegyéinek V. találkozóját, amelyet a reformáció 500. évfordulója jegyében szerveztek.

A találkozónak mintegy hétszáz részvevője volt, közöttük az egyházmegyék elöljárói, és az aradi, békési, csongrádi, temesvári és nagybecskereki református egyházmegyékből a gyülekezetek tagjai. A rendezvénynek két helyszíne volt, mégpedig a nagybecskereki Kultúrközpont, illetve a református templom, meg a templomkert.

Kiss Nándor esperes, nagybecskereki református lelkész köszöntőjét követően Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke kezdő áhítatot mondott a Kultúrközpontban. Azt követően az egyházmegyék mutatkoztak be, majd a testvéregyházból, az aradáci evangélikus kórus is fellépett.
A délutáni program a templomban kezdődött, elsőként a Biblia-kiállítást mutatták be, és a bánáti egyházmegye kapcsán is készítettek pannókat, ugyanakkor kézimunkákat, az Úrasztal terítőit is bemutatták. A kiállítások kincse, a Nagybecskereki Református Egyházközség birtokában levő 1565-ös Theodore Bezae Biblia is megtekinthető volt.

A templomban egy emléktáblát avattak, Nyereghgyártó János emléke előtt tisztelegve, aki a Bega-menti városnak első református lelkésze volt és 1551-től szolgált Nagybecskereken.

A program folytatásában Hegyi Ádám tartott történelmi előadást, majd úrvacsorás Istentiszteletet tartottak, később kulturális és komolyzenei összeállítás következett, a magyarittabéi Hevesi Tibor operaénekes zsoltárokat énekelt, Rontó Márta zongora- és orgonatanár pedig Antalffy Zsíros Dezső nagybecskereki születésű református zeneszerző műveiből muzsikált.

A rendezvény a Szózat eléneklésével zárult, előtte pedig a zászló átadására is sor került. A történelmi Békés-Bánáti Református egyházmegyék utódegyházmegyéinek jövő évi, hatodik találkozóját a Csongrád megyei Szentesen tartják.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pecze József Kishegyes díszpolgára - illusztráció
2019. MÁRCIUS 24.
[ 8:20 ]
Kézimunka kiállítással folytatódott a falunapi rendezvénysorozat Kishegyesen, mely ezúttal egyben a falu újratelepítésének 250. évfordulójának a megünneplése is. A most már a parókiához tartozó egykori ifjúsági otthon épületében sok száz kézimunkát állítottak ki. Szügyi István, a községi képviselő-testület...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 10:22 ]
Az 1 az 5 millióból tiltakozás sorozat keretében pénteken este Szerbia több városában, közöttük Újvidéken, Nišben, Užiceben, Valjevóban is tüntettek. Újvidéken a tegnap esti, immár tizedik tüntetés a Szabad sajtó – szabad társadalom címet viselte. Az egybegyűltekhez a Szerb Nemzeti Színház előtti téren Milorad...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 7:51 ]
A topolyai községi képviselő-testület ülésén, napirenden szerepelt a község új statútumának elfogadása is. Ez szavazattöbbséggel meg is történt, ami azt jelenti, hogy a következő önkormányzati választások alkalmával már a jelenlegi 41 képviselői hely helyett 35 mandátumra pályázhatnak majd a jelöltek. Az...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 22:08 ]
Beolvasás folyamatban