Vajdaság
Bunford: Kötelezettségeink vannak az áldozatok iránt
158 újabb áldozatot azonosítottak a szabadkai tömegsírban
Betűméret:             

Idén immár huszonhetedik alkalommal emlékeztek meg a szabadkai Zentai úti temetőben lévő Vergődő madár emlékműnél a második világháború után ártatlanul kivégzett személyekről. Mint elhangzott, az eddigi 852 mellett további 158 áldozatot azonosítottak, akik a tömegsírban nyugszanak.

Az alkalmi művelődési műsort követően ökumenikus istentiszteletet tartottak, ft. Paskó Csaba római katolikus lelkész magyar nyelven, ft. mgr. Mirko Štefković római katolikus lelkész horvát nyelven, ft. Josef Wogrinz római katolikus lelkész német nyelven, nt. lovag Dolinszki Gábor evangélikus lelkész, püspök helyettes, nt. Harangozó László a református egyház szabadkai lelkésze és Kovács Róbert a szabadkai Zsidó Hitközség titkára szólt az egybegyűltekhez.

„Több mint negyed évszázada, 27 éve annak, hogy megemlékezhetünk ezekről a gyászos napokról, amikor annyi ártatlan, főképp magyar ember esett áldozatul. A bosszú nem kímélte sem a fiatalt, sem az öreget. 73 éve Tito partizánjai háborús bűnösnek tekintették őket és kegyetlenül végeztek velük. A ránk kényszerített hallgatás évtizedeiben voltak olyan gyászmagyarok is, akik ugyanezt a nézetet vallották, mondván, lehet, hogy volt köztük néhány ártatlan, de többségében bűnösök voltak. Hogy később hogyan tudtak és tudnak ezek az emberek elszámolni lelkiismeretükkel, bízzuk a Jóistenre” – mondta beszédében Bunford Tivadar, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke. „Megemlékezésünk célja nem a számonkérés, hanem a megbékélés. De ez nem azt jelenti, hogy megfeledkezünk a szörnyűségekről. Kötelesek vagyunk megemlékezni azokról a fiatalemberekről, akik el sem érték 20. életévüket és kivégezték őket. Több mint ötvenen voltak. Nem szabad megfeledkeznünk azokról az édesanyákról és édesapákról, akik árvákat hagytak maguk után, részvéttel kell gondolnunk az özvegyekre, akik félárván nevelték fel gyermekeiket. Osztoznunk kell azon édesanyák és édesapák fájdalmában is, akik gyermekei a vak gyűlölet és vak bosszú áldozatává váltak” – tette hozzá.

Bunford Tivarad kiemelte, ők már megnyugodtak, nekünk élőknek azonban még kötelezettségeink vannak. Egyik kötelezettség pedig az emlékműnél elhelyezett emléktábla meghosszabbítása, ugyanis az eddig ismert 852 áldozat után további 158 áldozatot azonosítottak, az ő nevüket is fel kell vésni a táblára.

A tömegsír mellett felállított emléktáblánál és szobornál koszorút helyezett el a tartomány képviseletében Pásztor István, a képviselőház elnöke, az önkormányzat részéről Bogdan Laban polgármester és Bunford Tivadar, Magyarország és Horvátország külképviseleteinek vezetői, a magyar, a német, a horvát és a bunyevác nemzeti tanácsok képviselői, valamint a helyi pártok és civil szervezetek vezetői. Végül az eseményen megjelent emlékezők és gyászolók rótták le kegyeletüket az 1944-45-ös ártatlan áldozatok tömegsírjánál.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban